Index Vakbarát Hírportál

Hősiesen védekezve jutott tovább a Fradi a BL-ben

2021. augusztus 10., kedd 21:00

A Bajnokok Ligája selejtezőjének 3. fordulójának kedd esti visszavágóján a Ferencváros a Slavia Praha otthonába látogatott. A magyar bajnok a budapesti 2–0 után kedvező helyzetből várhatta a párharc második meccsét, amelynek első félidejében a csehek egy gólt ledolgoztak hátrányukból. Hiába játszottak azonban óriási fölényben a másodikban, az óriásit küzdő és hősiesen védekező FTC kihúzta újabb kapott találat nélkül, így ismét a BL-főtábláért játszhat.

Peter Stöger alighanem a múlt szerdai találkozóból és a Slavia agresszív stílusából, valamint letámadásaiból kiindulva ezúttal ötvédős rendszerben küldte fel együttesét a pályára: 

Dibusz – Wingo, Botka, Blazic, S. Mmaee, Civic – Zachariassen, Haratin, Laidouni, Uzuni – Tokmac.

A várakozásoknak megfelelően a hazaiak nagy elánnal vetették bele magukat a visszavágóba, főként a szélről próbálták megbontani a ferencvárosi védelmet, amely azonban jól állt a lábán az első negyedórában és állt a rohamokat – egy 8. percben eleresztett Jakub Hromada távoli kísérletet jegyezhettünk csak fel helyzetként.

Az első vendég lehetőség a 20. percben adódott, az viszont több is volt annál, már-már ziccer: 

Tokmac kapott remek kiugratást, majd hagyott mindenkit faképnél a bal oldalon, majd az ötös bal sarka elől tüzelt, Jan Kolár azonban óriási bravúrral lábbal kitolta a jobb alsó sarokba tartó labdát.

A 26. minutumban Nicolae Stanciu veszélyeztetett egy közeli szabadrúgást követően, nem sokkal ment fölé a román középpályás próbálkozása 22 méterről, nem sokkal később pedig Botka Endre blokkolt remekül egy veszélyesnek tűnő löketet a kapu előterében.

A 36. percben viszont sajnos góllá érett a prágai fölény: 

Lukás Masopust érkezett jó ütemben Abdallah Sima balról érkező centerezésére és a rosszul helyezkedő Miha Blazic, Eldar Civic páros között a kapuba lőtt.

A félidő hosszabbításában Botka Endre előtt adódott óriási egyenlítési lehetőség: 

a magyar hátvéd Civic remek beadását hat méterről fejelte fölé fejelte, így egygólos Slavia-előnnyel mehettek pihenőre a csapatok.

A második játékrészre egy helyen változtatott a Fradi osztrák vezetőedzője, igaz, vélhetően Samy Mmaee sérülés miatt nem tudta folytatni a játékot, Adnan Kovacecic jött a helyére. A forgatókönyv ugyanaz volt, mint az első félidő elején, a hazaiak a kapuja elé szegezték a Fradit, több veszélyes beadás és lövés is érkezett Dibusz Dénes kapuja elé, aki azonban remek védésekkel és kijövetelekkel ebben az időszakban meccsben tartotta csapatát.

A 65. percben hármas cserével frissített együttesén Jindrich Trpisovsky, amelyre Stöger is válaszolt, Tokmacot Ryan Mmaee, Kristoffer Zachariassent pedig Somalia váltotta. A játék képe azonban nem változott, óriási nyomás alatt futballozott a magyar bajnok, amelynek minden erejét felemésztette a védekezés, ellentámadásokból sem tudott veszélyeztetni.

A 74. percben Taras Kacharaba maradt üresen egy pontrúgást követően a 16-oson belül, de szerencsére centikkel a jobb kapufa mellé tekert. Az időközben szintén pályára lépő Olekszandr Zubkov a 80. percben megiramodhatott volna egy kontrával, ám már a félpályán belevezette az egyetlen hátul álló Slavia-játékosba... 

A 84. percben óriási bajba került az FTC, Eldar Civic ugyanis öt perc alatt összeszedett két sárga lapot, így a hajrát emberhátrányban kellett lejátszania.

A 88. percben Jan Kuchta távoli bombájába blokkolt bele Henry Wingo, a szögletet követően pedig Srdjan Plavsics, aki kis túlzással már járni sem tudott, a 16-os vonaláról tüzelt milliméterekkel a hosszú sarok mellé...

Az ötperces hosszabbításban mindent egy lapra feltéve támadtak a hazaiak, az idegességük azonban meglátszott a befejezéseken, rossz döntéseket hoztak a kapu előtt, vagy pontatlanok voltak. 

A Ferencváros így óriásit harcolva, hatalmas bravúrt végrehajtva kiejtette esélyesebb riválisát és készülhet a Bajnokok Ligája play-off körére, ahol a svájci Young Boys lesz az ellenfele.

A mai eredménnyel az is biztossá vált, hogy a Fradi legrosszabb esetben ősszel az Európa-liga csoportkörében szerepel majd.

BAJNOKOK LIGÁJA-SELEJTEZŐ
3. forduló, 2. mérkőzés

Slavia Praha–Ferencváros 1–0 (1–0)
Gólszerzők: Masopust (36.)

Továbbjutott a Ferencváros, 2-1-es összesítéssel.

(Borítókép: Martin DIvisek MTI / EPA)

Rovatok