Index Vakbarát Hírportál

Vizsgálat indul, magyargyűlölő rigmusokat skandáltak a bukaresti ultrák

2021. augusztus 10., kedd 08:06

Az FK Csíkszereda a CSA Steaua București elleni 1–0-s idegenbeli vereséggel kezdte a román másodosztályú bajnokságot augusztus 4-én. Ez már önmagában bosszantó – pláne, hogy a csapat a második fordulóban sem tudott javítani –, ám a helyzetet csak fokozta a vendégek számára a bukaresti stadionban tapasztalt diszkrimináció.

„A Csíkszeredának a bukaresti Steaua elleni bajnoki mérkőzésen a romániai áldemokrácia legsötétebb idejét felidéző fogadtatásban volt része. A hadügyminisztérium kötelékébe tartozó, az Európai Unió viszonylatában példátlan módon, közpénzből, tehát a magyar ajkú adófizetők hozzájárulásából is fenntartott profi futballcsapat mintegy 2,5 ezer fős ultragyülekezete nyomdafestéket nem tűrő magyarellenes rigmusokkal, a stadionokban évek óta tiltólistán szereplő pirotechnikai eszközök tömkelegének folyamatos használatával kísérelték meg megfélemlíteni az FK Csíkszereda csapatát és közvetetten a romániai magyar közösség egészét” – írja közleményében a csíkszeredai klub, hozzátéve, hogy mindezt zavartalanul lehetett megtenni, a több száz fős biztonsági személyzet ugyanis nem avatkozott közbe.

A klub a Romániai Magyar Demokrata Szövetséghez (RMDSZ) fordult segítségért, hogy lépjen fel a közösség elleni gyalázás minden formája ellen, egyúttal érjék el, hogy a hadügyminisztérium kötelékébe tartozó sportegyesületnél vonják felelősségre az ultrák gyalázatos viselkedését anyagilag támogató személyeket, tisztségviselőket.

Az RMDSZ határozottan elítéli a mérkőzésen tapasztalt viselkedést, ezért az Ifjúsági és Sportminisztérium Erőszak Elleni Bizottsága belső kivizsgálást indított az ügyben.

Az ilyen diszkriminatív és agresszív cselekedeteket azonnal és keményen kell büntetni, ezért felszólítom mindazokat, akik ezeket az incidenseket elemzik, a Román Labdarúgó-szövetséggel kezdődően, hogy vonják felelősségre a tetteseket. A sportnak közelebb kell hoznia egymáshoz az embereket, nem pedig egymás ellen uszítania

– mondta Novák Eduárd, az RMDSZ ifjúsági- és sportminisztere.

Rovatok