Index Vakbarát Hírportál

Orbán „fejében” maradt a lipcsei pontszerzés a rajton

2021. augusztus 15., vasárnap 17:30

A német élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Bundesliga) 2021–2022-es idényének 1. fordulójában a „magyaros” rangadón a Mainz otthon 1–0-ra legyőzte az előző kiírásban ezüstérmes RB Leipziget.

A Szalai Ádámot erre a meccsre nem nevező Mainz az előző Bundesliga-idény csodás feltámadását produkálta, hiszen az első 17 fordulóban felmutatott egy győzelem, négy döntetlen és 12 vereség a 17. helyre volt csak elég a fél távnál, a folytatásban viszont kilenc győzelem és öt döntetlen mellett csak három vereség csúszott be, így pedig nemcsak hogy simán bennmaradt, végül a 12. helyig kapaszkodott.

A Gulácsi Péterrel és Willi Orbánnal a kezdőben felálló, Szoboszlai Dominikot a 64. perctől a pályán tudó RB Leipzignél ellentétes volt a helyzet, a lipcsei gárda egy percig sem állt úgy, hogy nem végez BL-indulást érő helyen, sőt a bajnoki címért küzdött sokáig, de az utolsó nyolc fordulóban végül ismét alaposan elhúzott a Bayern München, miután az addig három vereséget szenvedő Leipzig a végjátékban két döntetlen mellett négyszer is elbukott.

Ennek fényében hiába a bődületes erőfölény papíron a lipcseiek neve mellett (560,55 millió eurós keret versengett a 103,6 millióssal), nem is jelentett akkora meglepetést, amikor az első negyedóra végéhez közeledve Moussa Niakhaté megszerezte a vezetést – ehhez persze kellett az is, hogy Nordi Mukiele „felszabadítása” a saját kapuja felé repüljön, ziccert eredményezve a hazaiaknak... (1–0).

Az már inkább, hogy ezt követően hiába borította fel a pályát az előző idény ezüstérmese, a 15 kapura lövésből csak kettő találta el azt, Robin Zentner pedig mindkétszer hárítani tudott, a végjátékban pedig egy blokkoló védő is kisegítette.

Az utolsó percekben még Orbán lehetett volna a megmentő, de Szoboszlai szöglete után, a fejelését követően a labda a kapu bal oldala mellett hagyta el a játékteret, André Silva pedig a ráadásban fölé fejelt, így a Mainz 1–0-ra legyőzte az RB Leipziget.

Dárdai Pál együttese, a Hertha már a hatodik percben vezetést szerzett Sztevan Jovetics góljával, de a kölniek még a szünet előtt egyenlítettek, a fordulást követően pedig tíz perc alatt elintézték a berlinieket. A német utánpótlás-válogatott Dárdai Márton végigjátszotta a meccset, amelyen a hajrában egy lesgólt még szereztek a vendégek, az eredmény viszont már nem változott (3–1).

BUNDESLIGA

1. FORDULÓ

Mainz–RB Leipzig 1–0 (Niakhaté 12.)

Köln–Hertha BSC 3–1 (Modeste 41., Kainz 52., 55., ill. Jovetics 6.)

(Borítókép: Juergen Schwarz / Getty Images)

Rovatok