Index Vakbarát Hírportál

25 évvel ezelőtt ismerte meg a világ David Beckham nevét – videó

2021. augusztus 17., kedd 11:38

Napra pontosan 25 évvel ezelőtt, a Premier League 1996–97-es idényének nyitófordulójában a Manchester United a Wimbledon csapatához látogatott. Sir Alex Ferguson együttese Eric Cantona és Denis Irwin góljaival 2–0-ra vezetett, a győzelemhez nem férhetett kérdés a rendes játékidő vége felé sem.

Ekkor gondolta azt a United 21 éves középpályása, David Beckham, hogy megpróbálja örökre beírni magát a PL históriás könyvébe.

Szinte pontosan a felezővonalnál felnézett, meglátta, hogy a Wimbledon kapusa, Neil Sullivan kissé őrizetlenül hagyta a kapuját, ő pedig kihasználva a felismerést és a páratlan rúgótechnikáját, 52 méterről tökéletesen ívelt a hálóba.

A legendás kommentátor, Martin Tyler azonnal fején találta a szöget, amikor azt mondta: ezt a gólt még rengetegszer fogjuk látni. A csodás találatot azóta megválasztották a PL-nyitányok legszebb góljának, a brit Channel 4 pedig a 18. helyre sorolta 2002-ben minden idők 100 legnagyobb sportpillanatai közül.

Maga a gólszerző így nyilatkozott róla később:

Megváltoztatta az életemet. Úgy tűnt, mintha a labda órákat töltött volna a levegőben, közben pedig minden elcsendesült. Aztán behullott, és kitört a katarzis.

Aznap megismerte mindenki a nevét, néhány év alatt pedig eljutott odáig, hogy David Beckham már nemcsak egy kiváló exfutballista, hanem egy brand.

Rovatok