Index Vakbarát Hírportál

Lewandowski-show és óriási dortmundi hibák a Német Szuperkupában

2021. augusztus 17., kedd 22:27

Robert Lewandowski két góllal és egy gólpasszal járult hozzá csapata, a Bayern München Szuperkupa-sikeréhez, a bajnoki címvédő ugyanis kedden este 3–1-re legyőzte a Signal Iduna Parkban a Borussia Dortmundot. Ezzel megvan Julian Nagelsmann első németországi trófeája.

Még szeptemberig sem kellett várni a 2021–22-es futballidény első szuperrangadójára, Németországban ugyanis kedd este a kupagyőztes Borussia Dortmund és a bajnok Bayern München csapott össze a Szuperkupáért. Mindkét csapat edzőcserén van túl, a BVB-nél Marco Rose váltotta a Lucien Favre után ideiglenesen kispadra ülő Edin Terzicet, míg a bajoroknál a Lipcsét elhagyó Julian Nagelsmann érkezett a német válogatotthoz távozó Hansi Flick helyére.

Felemásan vette a két óriás a Bundesliga első fordulóját, a címvédő mindössze 1–1-et játszott a Mönchengladbach otthonában, a Dortmund viszont 5–2-re legyőzte a Frankfurtot hazai pályán a rengeteg sérült ellenére is. A finálé előtt természetesen mindkét együttes és a nézők is megemlékeztek Gerd Müllerről, minden idők egyik legjobb csatáráról, aki vasárnap hunyt el.

Szűk negyedórát kellett várni az első nagyobb helyzetig, ekkor egy labdaszerzés után Serge Gnabry ívelt át balról Kingsley Comannak, ő azonban talán túl önzetlen volt és megjátszotta a második hullámban érkező Thomas Müllert, aki viszont a blokkba lőtt. Egy perccel később a Dortmund ismét eladta saját térfelén a labdát, amiből Coman fordulhatott kapura a tizenhatoson belül, de jócskán fölé lőtt.

Éledezett a BVB is, nem sokkal később egy szép akció végén Jude Bellingham ugratta ki Marco Reust, akinek csak Manuel Neuer mellett kellett volna eltennie a labdát, a kiváló kapus azonban lábbal hárított.

Át is vette az irányítást a Borussia, amely több lehetőséget is kialakított a félidő derekán, Neuernek a Szuperkupa történetének legfiatalabb játékosaként pályára lépő Youssoufa Moukoko lövésénél is résen kellett lennie.

A 34. percben a sárga-feketék kapuja előtt alakult ki tűzijáték egy ötletes szabadrúgás után, végül Axel Witsel blokkolta Robert Lewandowski próbálkozását. A túloldalon Erling Haaland találta meg Moukokót, aki be is vette Neuer kapuját, de a partjelző rögtön emelte a zászlóját, lesről indult a 16 éves tehetség.

A 41. percben aztán megszerezte a vezetést a Bayern: újfent elherdálta a labdát a Dortmund, amivel a bal szélen Gnabry iramodott meg, az alapvonal előtt visszahúzta, majd középre tekert, ahol berobbant Lewandowski, és hat méterről, nagy erővel tökéletes helyre fejelt, Gregor Kobelnek esélye sem volt védeni.

A legjobbkor lőtte az első gólt a rekordbajnok, ugyanis a BVB ebben a játékrészben már nem tudott válaszolni.

A szünet után erre bőven lett volna ideje, ám szűk öt perc után már két gól volt a hátránya Rose csapatának. Ezúttal Alphonso Davies ment el a bal oldalon, lapos centerezése irányt változtatott a blokkon, ezt Lewandowski Kobel elől továbbsarkazta, az érkező Müllernek pedig csak az üres kapuba kellett passzolnia. A dortmundi védelem most sem volt sehol.

Szinte azonnal jött a válasz Haalandtól, de csak néhány másodpercig örülhetett, mert ez a gól is lesről született. Nem sokkal később viszont már tényleg ünnepelhetett, ugyanis Bellingham lekészítése után Reus órási gólt ragasztott kapásból a bal felsőbe.

A remények azonban csak rövid ideig éltek, és erről ismét a hazaiak védelme tehetett: Manuel Akanjit jól támadta le a csereként beállt Corentin Tolisso, a labda a franciától egyenesen Lewandowski elé pattant, aki köszönte szépen és a bal alsóba gurított Kobel mellett.

A hátralévő időben (is) az történt a pályán, amit a Bayern München akart, amely növelhette volna előnyét is, aztán a hosszabbításban Haaland ziccert hibázott, azaz az állás már nem változott. 

A Bayern München kilencedszer hódította el a Német Szuperkupát, Julian Nagelsmannak pedig megvan edzői pályafutása első edzői trófeája.

Végeredmény, Német Szuperkupa:
Borussia Dortmund–Bayern München 1–3 (0–1)
Gólszerző: Reus (64.), illetve Lewandowski (41., 74.), Müller (49.)

Rovatok