Index Vakbarát Hírportál

A Fradi vezetett, emberelőnybe került, de egy góllal kikapott Svájcban

2021. augusztus 18., szerda 22:56

A Bajnokok Ligája selejtezőjének playoffkörének első mérkőzésén a Ferencváros 3–2-es vereséget szenvedett a svájci Young Boys otthonában. Peter Stöger együttese Franck Boli révén még vezetett, és bár a hazaiak hamar egyenlítettek, a magyar bajnok a 25. percben, 1–1-nél büntetőt rúghatott és emberelőnybe is került. A tizenegyes kimaradt, a berni együttes pedig két gólt is szerzett 10 emberrel, a végén Boli második gólja életben tartotta a Fradi reményeit a visszavágóra.

Már csak egyetlen lépés és két meccs választotta el a Ferencvárost attól, hogy első magyar csapatként sorozatban másodszor kvalifikáljon a Bajnokok Ligája főtáblájára. Ehhez a svájci Young Boyst kellett kiejtenie a selejtezők utolsó, negyedik körében, és bár a papírforma nem a Fradi mellett szólt, az elmúlt két évben ezt többször is borította a magyar bajnok, legutóbb éppen az előző fordulóban, a Slavia Praha ellen.

Peter Stöger vezetőedző az eltiltott Eldar Civic helyett Botka Endrét nevezte a balhátvéd posztjára a kezdőbe, amely így nézett ki:

Dibusz – Wingo, Blazic, Kovacevic, Botka – Laidouni, Haratyin, Somália – Zubkov, Boli, Uzuni.

A találkozót a magyarok számára nem túl vidám létesítményben, a berni Wankdorf Stadionban rendezték, többek között itt vesztette el a válogatott az 1954-es vb-döntőt, de klubcsapataink számára sem termett itt sok babér, győzni egyáltalán nem sikerült még ezen a pályán, ami azóta műfüves borítást kapott.

Rögtön a 2. percben állt egy kicsit a játék, Vincent Sierro könyökölte le Somáliát, akit ápolni kellett. A folytatás után szinte azonnal megvolt a hazaiak első helyzete, Jordan Siebatcheu fejelt mellé egy jobb oldali beadás után. Nem sokkal később Nicolas Ngamaleu tüzelt távolról, amit Dibusz Dénes kiejtett maga elé, de gyorsan arrébb is paskolta, mielőtt Christian Fassnacht odaért volna.

Aztán a 14. percben, a játék addigi képéhez képest váratlanul megszerezte a vezetést a Fradi. Franck Boli csapott le egy svájci bedobásra, amivel zavartalanul törhetett balról a kapu felé, majd az ötös sarka mellől nagy erővel bombázott a rövid felsőbe!

De még mielőtt megbarátkozhatott volna a vezetéssel a Ferencváros, jött is gyorsan az egyenlítés. Meshack Elia szánta rá magát lövésre kissé jobbról, 20 méterről, a lökete pedig pont úgy pattant meg Fassnachton, hogy Dibusz már csak beleérni tudott a bal alsónál.

Szűk tíz perccel később következett az újabb fordulat. Oleg Zubkov kiugratása után Botka tűnt fel ziccerben a tizenhatoson belül, akit Silvan Hefti lerántott, William Collum egyből tizenegyest ítélt a zöld-fehéreknek, Heftinek pedig felmutatta a piros lapot.

A büntetőt aztán Myrto Uzuni a kapufára lőtte, a labda visszapattant a kapusra, elsőként viszont Aissa Laidouni eszmélt, aki bevetődve juttatta a kapuba a labdát. 

Csakhogy a Ferencváros középpályása belépett a tizenegyes elvégzése előtt a tizenhatoson belülre, amit a videoelemzés is bizonyított, így Collum nem adta meg a gólt.

Maradt az 1–1, de emberelőnyben játszhatott az FTC. Más kérdés, hogy ebből nemhogy előnyt nem tudott kovácsolni, hanem még a szünet előtt hátrányba került. A 40. percben Ulisses Garcia adott be a bal oldalról, amit Dibusz középre ütött, de pont Sierro elé, aki kapásból, szép mozdulattal lőtte ki a bal felsőt. A VAR egy kis ideig leshelyzetet vizsgált, de hamar egyértelművé vált, hogy szabályos körülmények között született a gól.

Az utolsó percekben itt is, ott is adódott helyzet, de az egyik oldalon Dibusz, a másikon Guillaume Faivre védett nagyot, utóbbival ért véget az igencsak hektikus első játékrész.

A másodikban is folytatódott a csapongó játék, mindkét csapat előtt megvolt a lehetőség további gólok szerzésére. A svájciakat (személy szerint Eliát) Somália remek mentése akadályozta meg, a túloldalon Faivre védte Zubkov szabadrúgását. Aztán Dibusz is akcióba lépett, Ali Camara tízméteres próbálkozását hatástalanította egy szöglet után. 

A játékrész derekán viszont nagy bajba került a Fradi: Garcia egy labdaszerzés után megindult balról befelé a félpályánál, kicselezett egy embert, és mivel a védelemből nem lépett ki rá senki, teljesen nyugodtan tekerhetett 18 méterről a jobb alsóba.

Stöger cserékkel próbálta meg felrázni a csapatot, beküldte Ryan Mmaee-t és Róbert Makot is. Egyértelműen mezőnyfölényben játszott és próbált támadni a Ferencváros, amely többször is kinyílt, a svájciak pedig veszélyes kontrákat vezettek. Azonban ezeket nem tudták kihasználni, sőt még a Fradi szépített! Mmaee készítette le a labdát Bolinak, aki egy érintéssel átvette, majd a bal felsőbe tüzelt 17 méterről. 

Megérdemelten csökkentette hátrányát az FTC, a Young Boys innentől már végképp nem sietett, és bár az utolsó percekben mindkét kapu előtt volt egy büntetőgyanús szituáció, a VAR és Collum egyik esetben sem ítélt tizenegyest.

Így a vége maradt 3–2, a helyzet nem jó, de nem is tragikus, a Fradi kedden a Groupama Arénában megfordíthatja a párharcot.

Végeredmény, Bajnokok Ligája-selejtező, 4. kör, 1. mérkőzés
Young Boys (svájci)–Ferencváros 3–2 (2–1)
Gól: Elia (16.), Sierro (40.), Garcia (65.) illetve Boli (14., 83.)
Kiállítva: Hefti (25.)

További eredmények:
Benfica (portugál)–PSV Eindhoven (holland) 2–1
Malmö (svéd)–Ludogorec (bolgár) 2–0

A visszavágókat augusztus 24-én, kedden rendezik.

Rovatok