Index Vakbarát Hírportál

Történelmi tett, és legalább 12 millió euró a tét a Fradi számára

2021. augusztus 18., szerda 12:16

Már szerda este történelmet írhat a Ferencváros labdarúgócsapata, ráadásul ezzel jókorát lépne egy még nagyobb tett felé. Peter Stöger együttese a Bajnokok Ligája selejtezőjének utolsó körében a svájci Young Boysszal csap össze a főtáblára kerülésért, az első találkozót Bernben rendezik. Még egy magyar csapat sem volt képes győzni a YB otthonában, ráadásul a Fradi lehet az első magyar klub, amely egymás után kétszer is kvalifikálhatja magát a BL csoportkörébe.

Nem túl szívderítő a magyar együttesek eredménysora, ha végigvesszük, hogyan szerepeltek eddig Bernben. A Vasas 1957-ben a BEK-ben 1–1-es döntetlent játszott, onnantól pedig csak vereségek jöttek: az MTK egy évvel később szintén a BEK-ben 4–1-re, a Zalaegerszeg 1985-ben, majd a Haladás 1988-ban az Intertotó Kupában egyaránt 4–0-ra, a Debrecen 2008-ban az UEFA Kupában 4–1-re, 2014-ben az Európa-ligában pedig 3–1-re kapott ki.

Svájcban abszolút egyeduralkodónak számít a Young Boys, amely sorozatban négy bajnoki címnél tart, ezen kívül az idei selejtezőkben sem gyenge együtteseket búcsúztatott, méghozzá a Slovan Bratislavát, majd a CFR Clujt. Rendre odaérnek vagy a BL vagy az El főtáblájára, 2010 óta nyolcszor mérették meg magukat valamelyik sorozat csoportkörében.

A legutóbbi szezonban a svájciak a nyolcaddöntőig jutottak az Európa-ligában, ahol az Ajax állította meg őket, a Ferencváros pedig csoportkörös volt a BL-ben, ahol a negyedik helyen végzett a Juventus, a Barcelona és a Dinamo Kijev mögött.

A Fradi a tavalyi szerepléssel együtt immáron sorozatban hét sikeres BL-selejtezős párharcnál tart, idén eddig a koszovói FC Prishtinán, a litván Zalgiris Vilniuson, majd a cseh Slavia Prahán jutott túl. Az előző évben rendkívül nehéz sorsolást kapott a magyar bajnok, sorrendben a svéd Djurgardens, a skót Celtic, a horvát Dinamo Zagreb és a norvég Molde volt a zöld-fehérek ellenfele. Akkor a koronavírus-járvány és a sűrített menetrend miatt az első három kör egy meccsen dőlt el, idén viszont ismét kétmeccses csatákat vívott a Fradi, a Slavia skalpja pedig komoly fegyverténynek számít.

A papírforma ezúttal sem Stögerék mellett szól, főleg akkor, ha megnézzük, hogy a Transfermarkt szerint a Young Boys keretének értéke kb. 62, míg a Fradié 39 millió euró. Legértékesebb labdarúgójukra, a 7 millió euróra taksált középcsatárra, Jean-Pierre Nsaméra viszont nem számíthatnak, de Jordan Lefort, Joël Monteiro, Fabian Lustenberger és Michel Aebischer sem léphet pályára. Az FTC-ből eltiltás miatt Eldar Civic, sérülés miatt pedig Tokmac Nguen hiányzik majd. Előbbi pótlásáról Peter Stöger titokzatosan nyilatkozott a fradi.hu-nak:

Azt természetesen nem árulhatom el, hogy mi lesz a kezdőcsapatunk, majd az edzést követően meglátjuk. Csontos Dominik sokat fejlődött, elégedett vagyok a munkával, át kell gondolnunk, hogy mentálisan megérett-e a feladatra. Röviddel a selejtező előtt fogunk dönteni a kezdő tizenegyet illetően

– válaszolt a szakember arra a kérdésre, hogy a fiatal Csontos, vagy esetleg a magyar válogatott Botka Endre örökli-e meg a balhátvéd posztját.

A Ferencváros kedden délután érkezett meg Svájcba, ahol este már tréningezett is. Előtte Telkiben készült a csapat, Hajnal Tamás sportigazgató elmondása szerint azért, mert a két pálya műfüves borítása rendkívül hasonlít.

Stöger egyébként arra is kitért, hogy a fáradtság nem okozhat problémát, felkészültek a magas terhelésre, ezért is alakítottak ki mély keretet, posztonként legalább két, hasonló szintű futballistával. 

Az osztrák tréner azt is elárulta, hogy mivel még sosem szerepelt általa irányított csapat a Bajnokok Ligája csoportkörében, ezért ez pályafutása első csúcspontja lenne.

Nem csak a presztízs és a történelmi tett motiválhatja a Ferencvárost, hanem a jelentős anyagi különbség a BL és az El főtáblája között. Előbbiért ugyanis 15,64 millió euró kerülne a kasszába, az ott aratott minden további győzelemért 2,8 millió, döntetlenért pedig 930 000.

Ezzel szemben az Európa-ligában „mindössze” 3,63 milliós rajtpénz járna a Fradinak, főtáblás győztes meccsért 630 000, döntetlenért pedig 210 000 euró ütné a csapat markát.

Már csak az esti mérkőzés játékvezetőjéről, a skót William Collumról nem esett szó, aki 2014-ben a Románia–Magyarország Eb-selejtezőt is vezette (1–1), civil foglalkozása pedig hittantanár.

A találkozó 21.00-kor kezdődik, a visszavágót jövő kedden játsszák a Groupama Arénában.

Rovatok