Index Vakbarát Hírportál

Stöger: Edzői karrierem csúcspontja lenne a BL-csoportkör

2021. augusztus 23., hétfő 18:01

Kedden este egygólos hátrányt kell ledolgoznia a Ferencvárosnak a svájci Young Boys ellen, hogy sorozatban másodszor is bejusson a Bajnokok Ligája csoportkörébe. A találkozót megelőző napon az ilyenkor szokásos sajtótájékoztatón a csapat edzője, Peter Stöger válaszolt az újságírók kérdéseire.

Az odavágón Bernben 3–2-re nyertek a svájciak, ahová azonban nem kísérhették el kedvenceiket a Fradi-szurkolók. A Groupama Arénában ellenben csak hazai drukkerek lehetnek majd, a szakember pedig először arról beszélt, a vélhető telt ház nem hathat bénítólag a játékosokra.

Egy futballista gyerekkora óta arról álmodik, hogy zsúfolásig megtelt stadionokban léphessen pályára. Sajnos az elmúlt időszakban a járvány miatt erre hosszú ideig nem volt lehetőség, a selejtezők során viszont a ferencvárosi drukkerek többször is bebizonyították, mekkora pluszt képesek adni a labdarúgóknak, ebből pedig holnap este is csak erőt meríthetünk majd.

Stöger elmondta, örült, hogy a klubnak sikerült elhalasztania a hétvégi bajnoki mérkőzését a Puskás Akadémia ellen, hiszen így több idő maradt az utóbbi megterhelő heteket követően a regenerálódásra és az ellenfél részletes elemzésére. 

A visszavágóval kapcsolatban így vélekedett: „Remélhetőleg tanultunk a hibáinkból és bár nagy lehetőséget szalasztottunk el a kiállítás után, főleg a kihagyott büntetővel, Franck Boli második gólja visszahozta a reményeinket, így egyáltalán nem lefutott még a párharc.

Sőt, mindenki azért dolgozik, hogy újra a Bajnokok Ligája főtábláján szerepeljen a Ferencváros, erre pedig a játékosok hozzáállása és mentalitása alapján minden esélye meg is van az egyesületnek.

Mivel az UEFA az idei szezontól eltörölte az idegenbeli gólok szabályát, abban az esetben, ha egy találattal nyerne a Fradi, 2×15 perces hosszabbítás, adott esetben pedig tizenegyesek döntenének a továbbjutás sorsáról.

„Fizikálisan készen állunk az esetleges ráadásra is, a 11-es rúgásokat is gyakoroltuk már edzéseken, de természetesen az teljesen más, mintha éles helyzetben, óriási nyomás alatt kell valakinek elvégeznie egy büntetőt. Éppen ezért ha arra kerül a sor, fontos, hogy megpróbáljuk azokat az embereket kijelölni, akiknek a lába ilyen kiélezett helyzetben sem remeg majd meg.”

Az 55 éves vezetőedzőt arról is kérdezték, mit jelentene számára, ha sikerülne a csoportkörbe jutás.

Mondhatjuk, hogy eddigi karrierem csúcspontját, nem sok osztrák edző jutott el a csapatával a BL legjobb 32 csapata közé. Ettől függetlenül persze voltak már szép emlékeim a karrieremben, de ebben a helyzetben az én szerepem sokkal kevésbé fontos, mint hogy a klubnak, a szurkolóknak, valamint a magyar futballnak mit jelentene egy újabb hatalmas siker.

Igor Haratyin sárga lapok miatt kénytelen kihagyni a találkozót, Stöger elmondása szerint azonban van olyan minőségi és mély a ferencvárosi keret, hogy pótolni tudja az ukrán középpályást. 

Hogy az egygólos hátrányban milyen taktikával küldi majd fel csapatát, arról értelemszerűen nem beszélt, nem akart ugyanis segíteni a svájciaknak. 

Azt viszont megígérte, hogy a drukkerek egy harcos FTC-t láthatnak majd holnap este a Groupama Arénában.

A Ferencváros–Young Boys BL-selejtező visszavágója kedden 21.00 órakor kezdődik, a mérkőzést élőben közvetítjük az Indexen.

(Borítókép: Peter Klaunzer / MTI / EPA)

Rovatok