Index Vakbarát Hírportál

Előttünk az esély, így juthat ki a válogatott a katari vb-re

2021. szeptember 1., szerda 08:18

Szerdán folytatódik a 2022-es, katari világbajnokságra kvalifikáló selejtezősorozat, ennek kapcsán pedig gyorsan összefoglaljuk kicsit, hogyan is állnak a csapatok, mi lenne a helyzet, ha most lenne vége a csoportkörnek. A mieink számára jól alakult a nyitány, a németek szempontjából viszont problémás lenne, ha ma vonnának mérleget.

Jól kezdett a magyar válogatott

Mint ismert, az I jelű hatosba besorolást nyerő magyar válogatott a lengyelek elleni, hazai 3–3-as döntetlent követően San Marinóban (3–0) és Andorrában (4–1) is három góllal nyert, így három fordulót követően hét pontot szerezve áll a még hibátlan angol csapat mögött a második helyen, megelőzve a hatpontos Albániát, a négypontos lengyeleket és a két, egyelőre pont nélküli miniállamot.

Hányan és hogyan jutnak ki?

A világbajnoki kijutás lehetőségeiről még márciusban, a selejtezőkör megkezdése előtt értekeztünk hosszabban, kiemelve, hogy a mieink számára igencsak jó esély kínálkozhat legalább egy pótselejtezős hely elcsípésére.

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) égisze alá tartozó 55 válogatottból 13 szerepelhet jövőre a viadalon, a tíz csoportelső automatikusan kijut Katarba, a maradék három helyért pótselejtezőt vívnak a csapatok.

Ide a tíz csoportmásodik mellett a maradék két helyre a Nemzetek Ligájából érkezik az a két legjobb csoportgyőztes, amely saját selejtezős csoportjában nem került be az első kettőbe – tehát sem egyenes ágon nem tudott kijutni csoportelsőként, sem a pótselejtezőre nem kvalifikálta magát másodikként.

EBBŐL A SZEMPONTBÓL NAGY ELŐNY, HOGY A MAGYAR VÁLOGATOTT NAGY MEGLEPETÉSRE OROSZORSZÁGOT, SZERBIÁT ÉS TÖRÖKORSZÁGOT IS MEGELŐZVE MEGNYERTE B LIGÁS CSOPORTJÁT, EZZEL EGYRÉSZT FELJUTOTT AZ „A” LIGÁBA, MÁSRÉSZT JÓ ESÉLYT SZERZETT MAGÁNAK ARRA, HOGY AKKOR IS MARADJON ESÉLYE A KIJUTÁSRA, HA NEM TUD A VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐS CSOPORTJA ELSŐ KÉT HELYÉN ZÁRNI. 

A Nemzetek Ligája 14 csoportgyőztese közül a mieink a 8. helyen zártak (az A liga négy elsője – Franciaország, Belgium, Olaszország és Spanyolország – automatikusan előtte zárt, a B ligában pedig Wales, Ausztria és Csehország is több pontot szerzett).

Mindez azt is jelentette, hogy ha az A liga csoportjait megnyerő négy együttes hozza a papírformát, akkor hiába került az E csoportba Belgium, Wales és Csehország is (amelyek közül az egyik így biztosan nem végezhet az első két hely egyikén), csupán akkor nem lenne biztos a pótkvalifikációs helyünk, ha Ausztria nem végez az első kettőben a dánokat, a skótokat, az izraelieket, a feröerieket és a moldovaiakat tartalmazó, F jelű hatosban.

A mieink legfeljebb harmadik helye esetén ugyanis a belga, a walesi és a cseh hármas egyik tagja mindenképpen megelőzné a rangsorban, és Ausztriáé lenne a második ilyen kvóta, míg a mieink éppenhogy lecsúsznának a pótselejtezőről.

A pótselejtező lebonyolítása megegyezne az Európa-bajnokság előtt már megtapasztalt formulával

Az elődöntőket 2022. március 24-én és 25-én rendezik meg, a döntőket 28-án és 29-én.

Így állunk most – kiemeltek lennénk a pótselejtezőben, Németország kiesne

Nézzük, hogyan fest ez a gyakorlatban három kört követően!

Mint fentebb említettük, a magyar csapat eddigi jó teljesítményének köszönhetően a második helyen áll, így jelen állás szerint önerőből szerepel pótselejtezős helyen, sőt itt is kiemelt lenne!

A tíz csoportmásodik közül a legjobban záró hatot emelik ki a megszerzett pontok alapján. Mivel nem azonos mennyiségű válogatott alkotja az összes csoportot (öt öt-, valamint öt hatcsapatos csoport van), így csak azok a mérkőzések számítanak bele a végelszámolásba, amiket az első öt helyen végző együttesek ellen szereznek – egyszerűbben mondva: a csoporthatodikak elleni eredmények nem számítanak.

Így esett ki a mieinktől a San Marino elleni siker, és jelenleg 4 ponttal állunk ezen a minitabellán, a hatodik helyen, de előttünk például hárman is eggyel több meccset játszottak.

Ha most lenne vége a selejtezősorozatnak, akkor Portugália, Spanyolország, Olaszország, Franciaország, Belgium, Dánia, Törökország, Horvátország, Anglia és Örményország(!) készülhetne a világbajnokságra.

A pótselejtezőben Szerbia, Svédország, Svájc, Skócia, Csehország és Magyarország lenne kiemelt, Észak-Macedónia, Hollandia, Oroszország, Ukrajna, Wales (jelenleg 3. a csoportjában) és Ausztria (4.) pedig nem kiemeltként venne részt a folytatásban.

A CSOPORTMÁSODIKOK RANGSORA
1. A Szerbia 3 2 1 0 7–5 2 7
2. B Svédország 2 2 0 0 4–0 4 6
3. C Svájc 2 2 0 0 4–1 3 6
4. F Skócia 3 1 2 0 7–3 4 5
5. E Csehország 3 1 1 1 7–4 3 4
6. I MAGYARORSZÁG 2 1 1 0 7–4 3 4
7. J Észak-Macedónia 2 1 0 1 4–4 0 3
8. G Hollandia 2 1 0 1 4–4 0 3
9. H Oroszország 2 1 0 1 3–3 0 3
10. D Ukrajna 3 0 3 0 3–3 0 3

Akik esetleg Németországot hiányolják, azoknak megjegyezzük, hogy a négyszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok együttes most csupán a harmadik helyen áll a hibátlan örmények és a Duisburgban 2–1-re nyerő északmacedónok mögött, és mivel a Nemzetek Ligájában Spanyolországot követve a másodikként zárt, így számára ezen a ponton véget érne a katari álom – de persze még nagyon sok van hátra, és minden bizonnyal bőven fog javítani a nationalelf.

Ha esetleg nem sikerülne az első vagy második helyen végezni, akkor a továbbiakban azért kell szorítani, hogy Ausztria felkapaszkodjon legalább a pótselejtezős helyekre, ez esetben minden bizonnyal maradna még esélye Marco Rossi együttesének kiharcolni a katari kijutást.

Rangadóval folytatjuk

Csütörtökön a mieink az Európa-bajnokságon döntőig menetelő, ott hazai pályán büntetőpárbajban elbukó Anglia ellen vívnak csoportrangadót, majd vasárnap Albániában szerepelnek, mielőtt szerdán Andorrát fogadják.

Ami a folytatást illeti, október 9-én Albániát fogadjuk a Puskás Arénában, majd 12-én a Wembley-ben játszunk Angliával. November 12-én San Marinóval csapunk össze Budapesten, 15-én pedig Varsóban zárunk a lengyelekkel.

VB 2022
EURÓPAI SELEJTEZŐ
I CSOPORT

4. FORDULÓ (szeptember 2., csütörtök)

20.45: Magyarország–Anglia

20.45: Andorra–San Marino

20.45: Lengyelország–Albánia

5. FORDULÓ (szeptember 5., vasárnap)

18.00: Albánia–Magyarország

18.00: Anglia–Andorra

20.45: San Marino–Lengyelország

6. FORDULÓ (szeptember 8., szerda)

20.45: Magyarország–Andorra

20.45: Albánia–San Marino

20.45: Lengyelország–Anglia

A magyar válogatott kerete:

Kapusok: Bogdán Ádám, Dibusz Dénes, Gulácsi Péter

Védők: Bolla Bendegúz, Botka Endre, Fiola Attila, Kecskés Ákos, Lang Ádám, Willi Orbán, Szalai Attila, Tamás Márk

Középpályások: Cseri Tamás, Gazdag Dániel, Kleinheisler László, Nagy Ádám, Schäfer András, Szoboszlai Dominik

Támadók: Hahn János, Nikolics Nemanja, Sallai Roland, Sallói Dániel, Schön Szabolcs, Szalai Ádám, Varga Kevin, Varga Roland

(Borítókép: Alex Livesey – UEFA/UEFA via Getty Images)

Rovatok