Index Vakbarát Hírportál

Negyedóra csúcsfutball, az Eb-döntős még nem a mi szintünk

2021. szeptember 2., csütörtök 22:38

Csütörtökön este az angol labdarúgó-válogatott vendégeskedett a Puskás Arénában, ami világbajnoki selejtezőt vívott a magyar nemzeti együttessel. Marco Rossi csapata egy félidőn át jól tartotta magát, a második játékrész elején azonban a világsztárokkal teletűzdelt szigetországiak negyedóra alatt háromszor vették be Gulácsi Péter kapuját, és végül magabiztos, 4–0-s győzelmet arattak.

Ha csak a csoportban elfoglalt helyezésekből indultunk ki, bármennyire is furcsa leírni, de rangadó következett, hiszen az első helyen álló, 9 pontos Anglia látogatott a 7 egységgel a második pozíciót elfoglaló magyar válogatotthoz.

Marco Rossi szövetségi kapitány helyzetét a kezdőcsapat kijelölésekor több tényező is nehezítette: Nagy Ádámra eltiltás, Nego Loicra és Lovrencsics Gergőre pedig sérülés miatt nem számíthatott. Az olasz szakember végül az alábbi tizenegynek szavazott bizalmat: 

Gulácsi–Kecskés, Orbán, Szalai A.–Bolla, Kleinheisler, Szoboszlai, Schäfer, Fiola–Sallai, Szalai Á.

Hogy a világranglistán negyedik Anglia mennyire vette komolyan az összecsapást, arról Gareth Southgate kezdője árulkodott, amely mindössze egy helyen tért el az Eb-döntőben az olaszokkal szemben felálló csapattól, Kieran Trippier helyett Jack Grealish került be a csapatba.

A világsztárok és a keretek közötti nagyjából 1 milliárd (!) eurós különbség ellenére nem kezdtek megilletődötten a magyarok, egyáltalán nem játszottak alárendelt szerepet az első percekben. Az első lehetőség ennek ellenére azért a vendégek előtt adódott, Luke Shaw szögletét Harry Maguire fejelte fölé.

Az első negyedóra végére azért már áttevődött a játék a hazai térfélre, nem volt nálunk sokat a labda, ha pedig megszereztük, sajnos gyorsan el is szórtuk azt. A 20. percben Harry Kane veszélyeztetett, az angolok csapatkapitánya Grealishtől kapott labdát, majd lőtt a 16-os vonaláról, szerencsére ha nem is sokkal, de a bal alsó sarok mellé.

Nem sokkal később aggasztó jelenetsornak lehetett szemtanúja a Puskás Aréna közönsége, előbb Kleinheisler László, majd Szoboszlai Dominik maradt lent egy-egy ártalmatlannak tűnő szituáció után, némi ápolást követően azonban mindketten folytatták a mérkőzést. Utóbbira a 39. percben főszerep hárult, kecsegtető pozícióból, a kapuval szemben nagyjából 25 méterről végezhetett el ugyanis szabadrúgást az RB Leipzig középpályása, ám sajnos jó egy méterrel fölé/mellé lőtt. Szünetre így gól nélküli állással vonulhattak a csapatok, ami viszont érdekesség, hogy egyik válogatott sem találta el a kaput az első 45 percben.

A második játékrész hatalmas angol ziccerrel indult: 

Kyle Walker adott tanári mélységi passzt Kane-nek, aki egyedül vihette Gulácsi Péterre a labdát, a magyar kapus azonban lábbal óriásit védett, megmentve ezzel a góltól csapatát.

Sajnos az 55. percben már ő sem segíthetett: Mason Mount ment el szépen a bal oldalon, majd tűpontosan centerezett Raheem Sterlinghez, aki a kapuba passzolt. A 63. percben pedig már kettő volt az angolok előnye, a ManCity szélsője a második találatban is főszerepet vállalt, jobb oldali beadása ugyan megpattant Szalai Attilán, így is eljutott azonban Kane-hez, aki a tehetetlen Gulácsi mellett a hálóba csúsztatott.

Marco Rossi elérkezettnek látta az időt a cseréhez, Sallai Rolandot Sallói Dániel váltotta, a Sporting Kansas csatára először lépett pályára a nemzeti csapatban. Sajnos így már nem a kispadról, hanem a pályáról figyelhette, ahogy a vendégek szűk negyedóra alatt a harmadik góljukat is megszerzik: 

Shaw szögletét ugyanis a 69. percben már a kapuba fejelte Maguire.

A háromgólos hátrány érthetően megfogta a magyar csapatot, a folytatásban megint Gulácsi bravúrjaira volt szükség, hogy ne nőjön tovább a különbség. Igaz, a 80. percben egy szép akció végén Sallói szépíthetett volna, ám a debütáns kiszorított helyzetből Jordan Pickfordot találta telibe.

A hajrában egy távoli lövés is utat talált a kapunkba, Declan Rice nem túl erős próbálkozása Gulácsi hóna alatt csúszott be, így Anglia végül magabiztos, 4–0-s győzelmet aratott Budapesten.

VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐ
I csoport, 4. forduló

Magyarország–Anglia 0–4 (0–0)

Budapest, Puskás Aréna. Vezette: Cüneyt Cakir (török)
Magyarország: Gulácsi – Kecskés, Orbán, Szalai A. – Bolla (Varga K., 70.), Kleinheisler (Gazdag, 82.), Szoboszlai, Schäfer, Fiola – Sallai (Sallói, 66.), Szalai Á. Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Anglia: Pickford – Walker, Stones, Maguire, Shaw – Phillips, Rice (Henderson, 88.) – Sterling, Mount (Lingard, 84.), Grealish (Saka, 88.) – Kane. Szövetségi kapitány: Gareth Southgate.
Gólszerzők: Sterling (55.), Kane (63.), Maguire (69.), Rice (87)

(Borítókép: Kisbenedek Attila / AFP)

Rovatok