Index Vakbarát Hírportál

Fájó a 0–4, de nagyobb is lehet a baj

2021. szeptember 3., péntek 09:07

Petárdák, állítólagos majomhuhogás, söröspohárzápor – nem fogadták meg a szurkolók Marco Rossi fohászát. Az angol szövetség FIFA-vizsgálatot követel a csütörtök esti, 4–0-s vendéggyőzelemmel végződő világbajnoki selejtező labdarúgó-mérkőzés nyomán. Declan Rice poénosra vette a figurát, ivott az egyik bedobott pohárból.

Az előre borítékolható forgatókönyv szerint zajlott a csütörtök esti Magyarország–Anglia vb-selejtező labdarúgó-mérkőzés – és itt nem a játék képére, hanem a kísérőjelenségekre gondolunk. Az angol játékosoknak – és a török bírónak – a kezdő sípszót megelőző letérdelését füttykoncert fogadta a hatvanezres közönség részéről, aminek megítélése ízlés kérdése, és ezért még nem jár büntetés a FIFA részéről.

Az már kínosabb volt, hogy az 55. percben Raheem Sterling vezető gólja után söröspohárzápor zúdult a nézőtérről az ünneplő angol játékosokra, akik közül Declan Rice még bele is ivott az egyik pohárba, vagy legalábbis imitálta, hogy húzott egy jót a sörből.

Gareth Southgate szövetségi kapitány meccs utáni nyilatkozata előrevetíti egy FIFA-vizsgálat – és sajnos egy újabb, megjósolható büntetés – árnyékát.

Ennél többet már nem tehetnek a játékosaink és a technikai stáb a rasszizmus elleni küzdelemben – idézi a Guardian az angol válogatott menedzserét. – Most már másokon van a sor, hogy cselekedjenek, hogy megvédjék a futballistáinkat. Persze ez az én kötelességem is, de a hatóságoknak is védeni kell őket. Megengedhetetlen, hogy bármifajta rasszista megnyilvánulásnak legyenek kitéve. A magyar közönség nem egyforma, nem mindenki bajkeverő. A himnuszunkat például tisztelettel fogadták, nem fütyülték ki. Nem lenne tőlem fair, ha általánosságban kritizálnám a magyar közönséget. Nagyon sokan kimondottan nagylelkűen és rendkívül jól viselkedtek. De azokat az egyéneket, akik a botrányért felelősek, ki kell szűrni. Úgy vélem, vannak bizonyítékok, videófelvételek, és remélnünk kell, hogy a hatóságok az elvárható módon járnak el.

A lap megjegyzi, hogy a térdeplő angol játékosokat a Románia és az Ausztria elleni felkészülési mérkőzéseken a saját közönségük is kifütyülte.

Southgate-től megkérdezték, hogy a csütörtök esti történések szerinte is igazolják-e, hogy szükség van a rasszizmusellenes gesztusokra.

Észre kell venni, hogy a világ változik – mondta. – Bár néhányan megrekedtek egy bizonyos gondolkodásmódban és az előítéleteik rabságában. A nap végén ők lesznek a dinoszauruszok. A világ modernizálódik. Magyarország népessége messze nem olyan sokszínű, mint a mi országunké. Nekünk is hosszú időbe telt, mire eljutottunk oda, ahol most vagyunk, illetve kellene lennünk. Továbbra is példát akarunk mutatni a hazánk fiataljainak.

Az FA, az Angol Labdarúgó-szövetség felszólította a FIFA-t, hogy indítson vizsgálatot a mérkőzésen történtek ügyében.

Roppant kiábrándító diszkriminatív cselekedetekről értesülni, amelyek néhány angol játékos ellen irányultak – áll az FA közleményében. – Kérni fogjuk a FIFA-t, hogy vizsgálja ki az ügyet. Kiállunk játékosaink és az edzői stáb mellett a diszkrimináció bármely formája elleni küzdelemben.

A lap arról is ír, hogy majomhuhogás volt hallható a nézőtérről, Jude Bellinghamet és Sterlinget pedig rasszista bekiabálásokkal illették.

Több angol labdarúgó is kritizálta a magyar drukkereket, Jack Grealish röviden csak annyit írt Twitteren: „Remek győzelem, elfogadhatatlan légkörben. Szép munka, fiúk!”

A SkySports tudósítója négy különböző „szurkolóról” ír, akik az előttük melegítő Bellinghamnek kiabáltak folyamatosan.

Az előzményekről annyit, hogy amikor bő egy hete Marco Rossi szövetségi kapitány kihirdette a szeptemberi vb-selejtezőkre a válogatott keretet, külön kérte a szurkolókat, szinte esedezve, hogy viselkedjenek rendesen, és tartózkodjanak a „buzizástól” és a „cigányozástól”. Ugyanezt megtette Csányi Sándor MLSZ-elnök is a hivatalos meccsfüzetben. 

Nos, konkrétan ezektől tartózkodtak is, viszont másfajta rigmusoktól és cselekedetektől már nem…

A BBC a magyar játékosok hozzáállását is vitatja. A lap felidézi, hogy a mérkőzés előtt ők is megkérték az ultrákat, hogy mellőzzék ezt a magatartást, a meccs végén mégis kimentek eléjük, hogy köszöntsék őket.

A magyar válogatottnak korábbi rendbontások miatt a következő két, az UEFA égisze alá tartozó mérkőzését zárt kapuk mögött kell megrendeznie (a vb-selejtezők nem tartoznak ide, az a FIFA felségterülete), és szinte borítékolható, hogy ha beindul a FIFA vizsgálata, akkor újabb, immár a világbajnoki selejtezőket érintő szankciók is várhatók.

(Borítókép: Füstbomba a pályán a harmadik angol gól után a labdarúgó világbajnoki selejtezők 4. fordulójában játszott Magyarország–Anglia mérkőzésen, a Puskás Arénában 2021. szeptember 2-án. Fotó: Illyés Tibor / MTI)

Rovatok