Index Vakbarát Hírportál

Marco Rossi: Nehéz dolgozni, amikor meginog a bizalom

2021. szeptember 7., kedd 12:52

Két sikertelen vb-selejtező után szerdán este mindenképpen javítana a magyar labdarúgó-válogatott, amely 20.45-től a Puskás Arénában fogadja Andorra csapatát. A találkozót megelőző napon Marco Rossi szövetségi kapitány és Nagy Ádám válaszolt az újságírók kérdéseire.

Az angolok elleni vereségre lehetett számítani, még ha a 4–0-s különbség talán a vártnál is nagyobb volt. Az albánok otthonában elszenvedett kudarc azonban talán fájóbb, főleg, hogy a meccs képe alapján a 32 hellyel a világranglistán Magyarország mögött álló balkániak az egész meccsen jobban játszottak nálunk.

Félre kell tenni az elmúlt két meccset, a vasárnapi találkozó után összeült a csapat, levontuk a következtetéseket.

– kezdte Nagy Ádám, majd így folytatta. „Ez persze édes kevés, a pályán is meg kell mutatnunk a megbeszélteket és kijavítani a hibákat. Természetesen dühösek vagyunk saját magunkra, nem akarjuk lerombolni ezzel a két vereséggel azt, amit az utóbbi időben felépítettünk. Éppen ezért holnap a kellő motiváció mellett domináns, jó játékkal és látványos támadófutballal kell majd visszatérnünk a helyes útra és kiszolgálni a közönséget.”

Azzal kapcsolatban, hogy viszonylag régen veszített el sorozatban két mérkőzést a válogatott, a középpályás elmondta, ahogyan a sikereket, úgy a kudarcokat is közösen kell megélnie, adott esetben átvészelnie a csapatnak.

Nem szabad görcsösen játszanunk, az első pillanattól azt kell éreznie a vendégeknek, hogy esélyük sincs a pontszerzéshez.

A Marco Rossihoz intézett első kérdés az volt, véleménye szerint mi változott az Európa-bajnokság óta a csapat körül. „Kielemeztük az előző két mérkőzést, amelyeken több dolog is hiányzott:

leginkább a lendület, a győzni akarás, valamint a nyertes párharcok.

Dolgozunk, hogy mind egyéni, mind csapatszinten javítsunk. Anglia ellen sajnos várható volt a vereség, ám az 55. percig meccsben voltunk, az utolsó 30 perc viszont nagyon nem tetszett. Ahogyan az Albánia elleni teljesítmény is sok kívánnivalót hagyott maga után, a vereségekből viszont mindig sokkal többet lehet tanulni, mint a győzelmekből, bízom benne, hogy levontuk a megfelelő tanulságokat.”

A kapitány elmondta, semmiképpen sem becsülhetik le Andorrát, de az elsődleges cél a három pont megszerzése, a másodlagos pedig, hogy mindezt jó játékkal érje el a csapat. Ami az összeállítást illeti, lesznek változások a kezdőcsapatban, főként támadószellemű játékosok kapnak majd lehetőséget.

Sokkal türelmesebbnek kell lennünk, ha nálunk lesz a labda, valamint a támadásépítések során. Más formációt, más stratégiát választunk a szerdai mérkőzésre 

– árult el némi taktikai információt is a kapitány.

Az Index arra volt kíváncsi, mi volt a legnagyobb kihívás az Albánia ellen elveszített meccs után, kellett-e változtatni a felkészülésen.

„Más felkészítést alkalmaztunk, mint a megszokott rutin, hiszen a vereségek kihathatnak a játékosokra, ezúton is köszönöm a szakmai stábnak a segítségét. Bízom benne, hogy mind fizikálisan, mind mentálisan túljutottak a játékosok a hullámvölgyön. Számomra az volt a legnagyobb kihívás, hogy továbbra is csak a saját feladataimra koncentráljak, amikor a bizalom némileg meginog, záporoznak a kritikák, nehéz dolgozni. Nem egyszerű feladat ez, de talán sikerült.”

Végül a kapitány türelmet kért a szurkolóktól, hiszen mély védekezésre számít a vendégektől, akiknek hátsó alakzatát csak a már korábban is említett, türelmes játékkal lehet majd feltörni.

A Magyarország–Andorra vb-selejtező 20.45-kor kezdődik, ahogyan azt megszokhatták, az Indexen élő szöveges közvetítéssel és helyszíni összefoglalóval, valamint meccs utáni nyilatkozatokkal készülünk majd.

(Borítókép: Illyés Tibor / MTI)

Rovatok