Index Vakbarát Hírportál

A FIFA támogatja a kétéventi világbajnokság rendezését

2021. szeptember 9., csütörtök 15:38

A Nemzetközi Labdarúgó Szervezet technikai bizottsága támogatja, hogy 2026-tól kezdődően az eredetileg négyéves ciklus helyett kétévente rendezzenek labdarúgó-világbajnokságot – írja az MTI. 

A francia Arsene Wenger által vezetett bizottság - amelyben több korábbi klasszis labdarúgó is tag, és Dohában ülésezett a napokban - csütörtökön hozta nyilvánosságra hivatalosan javaslatát, amelyről már korábban szivárogtak ki információk, és a sportág több főszereplőjénél heves ellenkezésre talált. A javaslatot az európai futballelitbe tartozó klubok és vezetői, továbbá az UEFA sem nézi jó szemmel, mivel véleményük szerint a versenynaptár így is túlzsúfolt és a játékos rendkívül túlterheltek. 

Wengerék és a FIFA álláspontja szerint viszont sok ország esetében az egyetlen igazi sportági húzóesemény a vb, ami mellett így szakmai indokok és erős gazdasági érvek is szólnak.

A technikai bizottság továbbá azt is javasolta, hogy a kontinensbajnokságok rendszerén is változtassanak, azokat 2027-től páratlan években rendezzék meg, így lehetőséget biztosítva, hogy 2026 után már 2028-ban is vb-t lehessen rendezni.

Jelenleg a szervezeten belül Gianni Infantino elnöknek a 211 tagból 166 támogatását sikerült elnyernie. 

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok