Index Vakbarát Hírportál

Bojkottálná az UEFA a labdarúgó-világbajnokságot

2021. szeptember 10., péntek 15:05

Miután a FIFA felvetette, hogy a labdarúgó-világbajnokságot kétévente kéne megtartani, az UEFA elnöke, Aleksander Ceferin kemény szavakkal kritizálta az elképzelést.

A labdarúgás világában hosszú évtizedek óta megszokott a rendszer a nagy tornákat tekintve. A világbajnokságot és az Európa-bajnokságot négy-négy évente rendezik meg, a két intervallum pedig két évvel van elcsúsztatva egymáshoz képest, így minden második év nyarán a labdarúgás szerelmesei szoríthatnak a nemzeti csapatuknak. Az Európa-bajnokságon földrajzi okokból nem szereplő országoknak is vannak az Eb-hez hasonló tornái, ilyen például a Copa América vagy az Ázsia-kupa, melyeket más-más időközönként tartanak. 

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) technikai bizottságának új elképzelése szerint a világbajnokságot kétévente kéne rendezni. Az ötletnek vannak nagy nevű támogatói, mint az Arsenal korábbi legendás menedzsere, Arsene Wenger, vagy a kétszeres világbajnok brazil futballista, Ronaldo. Az Európai Labdarúgó-szövetség elnöke, Aleksander Ceferin viszont éppen az ellenkező véleményen van. 

A világbajnokság mögötti érték az, hogy négyévente rendezik. Ez egy hatalmas torna, várni kell rá, mint az olimpiára. Nem gondolom, hogy a szövetségünk támogatná, hogy kétévente legyen. Remélem, a FIFA újra észhez tér

– nyilatkozta Ceferin. Majd hozzátette:

„Dönthetünk úgy is, hogy a szövetségünk nem vesz részt a tornán.”

A Bayern München edzője, Julian Nagelsmann szintén megszólalt az ügyben. 

Nem vagyok rajongója az ötletnek. Egyrészt, túlterhelné a játékosokat. Másrészt, a világbajnokság veszítene az értékéből. Minél gyakrabban van valami, annál kevésbé értékes. Ha azt szeretnéd, hogy valami számítson, akkor ritkának kell lennie

– nyilatkozta a 34 éves szakember. 

(Borítókép: Aleksander Ceferin beszédet tart az UEFA ülésén. Fotó: Lukas Schulze / Getty Images) 

Rovatok