Index Vakbarát Hírportál

A City hatot vágott Gulácsiéknak, óriási blama Messiéktől

2021. szeptember 15., szerda 23:00

A madridi csapatok szerdai BL-meccsein nem potyogtak a gólok, de jócskán kárpótolta a nézőket a Manchester City és az Ajax, előbbi Gulácsi Péterék RB Leipzigjét verte 6–3-ra, utóbbi Sebastian Haller mesternégyesével győzött 5–1-re a Sporting CP vendégeként. A Liverpool ezúttal kevésbé drámai stádiumban, de újra fordított a Milan ellen. A világválogatott PSG nagy blamával nyitott.

A-CSOPORT

A három magyar válogatott futballistát is foglalkoztató RB Leipzig nehéz helyzetéről erősorrendünkben értekeztünk már, de az előző idényben döntős Manchester City otthonában az első negyedórában így is csak Dani Olmo gyengécske lövését jegyezhettünk fel.

No, a következő negyedórában aztán kis túlzással eldöntötte a három pont sorsát a világ legértékesebb keretével bíró angol bajnok, Jack Grealish szöglete után Nathan Aké használta ki Willi Orbán tétlenségét, Gulácsi Péter pedig már csak a lécre tudta ütni a fejest, a labda viszont így is a kapuban kötött ki (1–0).

Maradt támadásban a City, nemsokára pedig jött az újabb fejes gól, bár erre kevesen számíthattak, hiszen Kevin De Bruyne pontatlan beadása után Nordi Mukiele senkitől sem zavartatva bólintott a saját kapujába (öngól, 2–0).

A játékrész végéhez közeledve javított Mukiele, gólpasszát Christopher Nkunku értékesítette, de a ráadás pillanataiban Rijad Mahrez értékesítette a videózás után megadott büntetőt (3–1).

A második félidő elején Nkunku újabb fejesével kapaszkodtak a lipcseiek, de Jack Grealish remek szólója után negyedszer is Gulácsi kapujában kötött ki a labda (4–2).

A 61. percben Szoboszlai Dominik is játéklehetőséget kapott, de így is csak néhány centi választotta el a Cityt attól, hogy Ferran Torres parádés gólt szerezzen.

A magyar válogatott középpályás egy távoli lövéssel riogatott, a 73. percben Nkunku pedig harmadszor is visszahozta egy gólra csapatát (4–3), de a City ezen a meccsen túl erős volt a lipcseieknek, Joao Cancelo a remek indítások után pazar lövéssel volt eredményes, majd a csereként beálló Gabriel Jesus állította be a végeredményt (6–3).

Na de ha az RB Leipzig helyzetét nehéznek minősítettük, mit szóljon az FC Bruges?! A nyáron egy fél világválogatottat megkaparintó párizsiaknál először kezdett a Lionel Messi, Kylian Mbappé, Neymar hármas támadásban, és az első negyedóra végén meg is szerezték a vezetést – természetesen Ander Herrera góljával.

A 32 éves spanyol középpályást alaposan feldobhatta a rengeteg érkező, hiszen két gólpassz mellett ez már a negyedik gólja volt az idényben!

Ami ezt követte, arra aligha számított bárki is, ugyanis a belga csapat sorra dolgozta a ki a helyzeteket, és hamar egyenlített is, sőt, maradt támadásban, egyórányi játékhoz érve 12–5 volt a kapura lövések száma! A végén 16–9 lett, az eredmény pedig nem változott, óriási blama a PSG-től (1–1)!

BAJNOKOK LIGÁJA

1. FORDULÓ

A-CSOPORT

Manchester City (angol)–RB Leipzig (német) 6–3 (3–1)

Kiállítva: Angelino (RB Leipzig, 79.)

FC Bruges (belga)–Paris Saint-Germain (francia) 1–1 (1–1)

B-CSOPORT

A nap legpatinásabb összecsapásáért többen is mentek, de a hétszeres BEK/BL-győztes Milan látogatása a hatszoros győztes Liverpool otthonában azért mindenképp jó opciónak tűnt.

A jelenlegi erőviszonyok mellett azért 2005-ös és a 2007-es finálét is egymás ellen játszó gárdák közül az angol volt a toronymagas favorit, Fikayo Tomori öngólja után pedig Mohamed Szalah büntetőt rúghatott, és még mindig csak a 14. percben jártunk (1–0).

A Gianluigi Donnarumma helyére érkező Mike Maignan azonban a tizenegyest és Diogo Jota ismétlését is hárítani tudta, ezzel pedig meccsben tartotta csapatát, amely a játékrész hajrájában Ante Rebic és Brahim Díaz révén kétszer is betaláltak (1–2)!

A teljes képhez jegyezzük meg, hogy az első játékrészben 14–5 volt a kapura lövések száma, 5–2 a kaput eltalálóké.

A fordulást követően Szalah akcióból már eredményes volt, majd a 69. percben Jordan Henderson is betalált, így az angol csapat végül csak megnyerte a nyitó meccsét (3–2).

A négyes másik meccsén a két csapat összesen nyolcszor próbálkozott kapura lövéssel, ebből kettő találta el a kaput, érvényes gól pedig nem született, hiába tartott tovább tíz perccel, mint bármelyik másik összecsapás... 

B-CSOPORT

Liverpool (angol)–Milan (olasz) 3–2 (1–2)

Atlético Madrid (spanyol)–Porto (portugál) 0–0

Kiállítva: Mbemba (Porto, 95.)

C-CSOPORT

A Dortmundé volt az egyik korai mérkőzés, az első félidőben Jude Bellingham előbb gólt szerzett, majd Erling Haalandnak gólpasszt is adott, a Besiktas pedig csak a 94. percben tudott kozmetikázni (1–2).

Leírni is döbbenetes, de a 21 éves norvég csatárnak ez csupán a 17 Bajnokok Ligája-mérkőzése volt, ezeken pedig már 21 gólnál jár!

A csoport esti találkozóján az Ajax Sebastien Haller duplájával már a 9. percben két góllal vezetett a Sporting CP otthonában. A portugálok Paulinho révén egy szabályos, majd egy elvett góllal próbáltak kapaszkodni, de a videózás után megnyugodó amszterdamiaknál Haller harmadszor, majd negyedszer(!) is betalált, így 5–1-re nyertek ezzel pedig óriási lépést tettek a továbbjutás felé.

Hja, ez volt Haller első meccse a BL-ben, előtte csak Marco van Basten tudott mesternégyessel debütálni!

C-CSOPORT

Besiktas (török)–Dortmund (német) 1–2 (0–2)

Sporting CP (portugál)–Ajax (holland) 1–5 (1–3)

D-CSOPORT

A másik kiemelt meccsnek az Inter (3) és a Real Madrid (13) milánói összecsapása tűnt. Bár az olasz bajnok Asraf Hakimit, Romelu Lukakut és a vezetőedző Antonio Contét is elveszítette a nyáron, az első félidőben ebből sok nem látszott, az már más kérdés, hogy a fekete-kékek mind a 13 helyzete kimaradt.

A fordulást követően valamelyest aktívabb lett a Real, a 89. percben pedig a nap egyetlen madridi gólja is megszületett, Rodrygónak köszönhetően (0–1).

A kvartett másik fellépésén a korai sávban a már a csoportba jutásával csodát bemutató Sheriff Tiraspol tovább álmodik, mivel 2–0-ra megverte a Sahtar Donecket.

D-CSOPORT

Sheriff Tiraspol (moldovai)–Sahtar Doneck (ukrán) 2–0 (1–0)

Inter (olasz)–Real Madrid (spanyol) 0–1 (0–0)

Ön szerint melyik csapat nyeri meg a BL 2021–2022-es kiírását?

  • 3343
    Bayern München
  • 1896
    Paris Saint-Germain
  • 1880
    Manchester City
  • 1089
    Manchester United
  • 1034
    Real Madrid
  • 661
    Liverpool
  • 579
    Chelsea
  • 555
    más
  • 317
    Atlético Madrid
  • 271
    Juventus
  • 243
    Barcelona

(Borítókép:  Clive Brunskill/Getty Images)

Rovatok