Index Vakbarát Hírportál

Spanyol revans az Eb-ért, Milánóban ért véget az olasz csodaszéria

2021. október 6., szerda 22:44

Spanyolország jutott be elsőként a Nemzetek Ligája olaszországi négyes döntőjének fináléjába, mivel a duplázó Ferran Torres vezérletével 2–1-re legyőzte Milánóban az Európa-bajnok házigazdát.

A kontinensviadal elődöntőjének visszavágójára került sor a San Siróban, mint ismert, az olaszok a Wembley-ben büntetőkkel múlták felül a spanyolokat, majd a fináléban az angolokkal szemben is így győztek.

A rendező mondhatni jó formában várta az összecsapást, hiszen 37 mérkőzés óta volt veretlen, ami bődületes világrekordot jelent.

A kontinensviadal legjobbjának megválasztott Gianluigi Donnarumma számára, hiszen a még mindig csak 22 éves kapus 251 tétmérkőzésen lépett pályára az AC Milanban, mielőtt a nyáron szabadon igazolhatóként a PSG-hez igazolt – gyakorlatilag minden megmozdulását kifütyülte a milánói publikum.

A kezdeti olasz fölény az első negyedóra végéhez érve fordult át spanyol nyomássá, a 17. percben pedig a vezetés is összejött, Mikel Oyarzabal bal oldali beadását Ferran Torres lőtte a bal alsóba (0–1).

Rögvest megduplázhatta volna előnyét a spanyol csapat, miután Donnarumma olyan ügyetlenül ért a labdához, hogy csak a kapufa, majd Leonardo Bonucci tudta megmenteni a kapott góltól.

Bő fél óra játék után éledeztek ismét a hazaiak, Federico Bernardeschi húzta vissza a labdát a bal alsóra, Unai Simón a kapufára tolta a játékszert, pillanatokkal később pedig Lorenzo Insigne ajtó-ablak helyzetben lőtt a kapu mellé.

Ezzel el is lőtte puskaporát az olasz válogatott, Bonucci könyöklését második sárga lappal, így kiállítással büntették, a játékrész ráadásában Ferran Torres pedig újabb Oyarzabal-beadást váltott gólra, ezúttal fejjel (0–2).

A Manchester City szélsője a 21. válogatott meccsén megszerezte a 11., majd a 12. gólját is – mondhatni remekül megy neki a címeres mezben.

A második félidő elején a 21 éves támadót a 18 éves Yéremi Pino váltotta, aki a laposan csordogáló játékba kétszer is lendületet hozott, előbb Oyarzaballal, majd Marcos Alonsóval lövetett kis híján gólt, de előbbi a kapu torkából kevéssel mellé fejelt, utóbbi ziccerét pedig Donnarumma védte.

Az olaszok a 83. percben aztán a semmiből szépítettek, egy spanyol szöglet után Federico Chiesa és Lorenzo Pellegrini lépett ki, előbbi önzetlen passzából utóbbi pedig az üres kapuba passzolt (1–2).

Az egyenlítés viszont már nem jött össze, így a spanyolok jutottak be a döntőbe, az olaszok pedig 37 mérkőzést követően szenvedtek ismét vereséget.

Melyik csapat nyeri meg a Nemzetek Ligája négyes döntőjét?

  • 839
    Spanyolország
  • 571
    Belgium
  • 460
    Franciaország

NEMZETEK LIGÁJA

NÉGYES DÖNTŐ (Olaszország)

ELŐDÖNTŐ

Olaszország–Spanyolország 1–2 (Pellegrini 83., ill. Ferran Torres 17., 45+2.)

Kiállítva: Bonucci (Olaszország, 42.)

CSÜTÖRTÖK

20.45: Belgium–Franciaország, Torino (Tv: Sport1)

BRONZMÉRKŐZÉS

vasárnap 15.00: Olaszország–Belgium/Franciaország, Torino (Tv: Sport1)

DÖNTŐ

vasárnap 20.45: Spanyolország–Belgium/Franciaország, Milánó (Tv: Sport1)

(Borítókép: Isabella Bonotto/Anadolu Agency via Getty Images)

Rovatok