Index Vakbarát Hírportál

Marco Rossi Dagobert bácsival vont párhuzamot, Costantinót nem ismeri

2021. október 8., péntek 13:23

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya és Gulácsi Péter, a nemzeti együttes kapusa válaszolt az Albánia elleni világbajnoki selejtezőt megelőző napon az újságírók kérdéseire.

Elsőként a lipcseiek kapusa ült a mikrofon elé, és egyértelmű célkitűzést fogalmazott meg a szombati találkozóval kapcsolatban.

Nem kell matematikusnak lenni, hogy lássuk, csak egy győzelemmel van esélyünk harcban maradni. Ez a célunk, így nyitva tartanánk az esélyt a 2. helyre, ez a célunk. Az albániai vereséggel nehezebb helyzetbe kerültünk, de próbálunk javítani, és megnyerni ezt a mérkőzést

– kezdte Gulácsi Péter, aki a zárt kapus mérkőzésekkel kapcsolatban elmondta, sajnálatos, hogy a két legnagyobb riválisunk ellen sem lehettek, illetve lehetnek kint a nézők, akik nagy támogatást tudtak volna biztosítani például a lengyelek elleni meccs hajrájában.

Az albániai meccsel kapcsolatban nincsenek jó élményei a kapusnak, akit a szünetben fejsérülés miatt le kellett cserélni. Elmondása szerint ez utóbbira elővigyázatosságból került sor.

„Nem neheztelek a támadóra, az sokkal jobban bánt, hogy a meccset végül elveszítettük” – tette hozzá.

Gulácsi Péter számára nem volt túl sikeres a szeptember, hiszen Anglia, a bajnokságban a Bayern München, a BL-ben pedig a Manchester City is alaposan megszórta együttesét, igaz, a hónap végére a bajnokságban kezdett magára találni a lipcsei gárda, amely a legutóbbi két Bundesliga-meccsén nem kapott gólt.

Az Index kérdésére válaszolva elmondta, örülne, ha nem kapna gólt, de fontosabb, hogy három ponttal távozzunk – ehhez persze nagy segítséget adhat, ha nullázik a védelem.

Volt elég sok nullás meccsem már szerencsére. Szeretnénk megnyerni a meccset, ez a legfontosabb, ha nem kapunk gólt, az segíti ezt. Küzdelmes, kiegyenlített meccs lehet a szombati, akár egygólos is, ami miatt fontos, hogy lehetőleg ne kapjunk gólt. A Lipcsével kezdünk talán kijönni a gödörből, itt is ez a cél. Andorra ellen is az volt a legfontosabb, hogy nyerjünk, holnap is ez lesz a cél

– felelte a magyar válogatott kapusa, akit arról is faggattunk, hogy mi lenne abban a helyzetben, ha a ráadásban, döntetlen állásnál pontrúgáshoz jutna az együttesünk. Kereshetnénk szemeinkkel az ellenfél kapuja előtt Gulácsi Pétert?

Alapvetően nincs egy túl magas csapatunk, ilyen téren lehet, hogy az én magasságommal javítanánk a helyzeten, de veszélyességben nem hiszem. Eddig talán ha ötször előrementem pályafutásom során ilyen helyzetben, ráadásul ebből kétszer gólt kaptunk, nem biztos, hogy ez a jó megoldás, majd kinézek a kapitányra, de remélem, hogy nem kerülünk ebbe a helyzetbe. Jöjjön előre inkább az ellenfél kapusa!

Ezt követően Marco Rossi kapta meg a szót, aki ugyancsak válaszolt erre a felvetésre.

Az ember abban reménykedik, hogy a végén előnyben leszünk, és azon kell izgulnunk, hogy ezt megőrizzük. De ha így alakulna a meccs, akkor persze, miért is ne mehetne fel Gulácsi. Reméljük azéért, hogy jobb helyzetben leszünk

– válaszolt az olasz szakember.

A betegségből lábadozó Willi Orbán játékával kapcsolatban elmondta, nem hiszi, hogy visszafogná a teljesítményét, hogy néhány napig lázas volt, rendszeresen szerepel fontos tétmeccseken, és úgy számol vele, hogy már Albánia ellen is hadra fogható lesz. Ezt a meccset amúgy fontosabbnak tartja, mint az Anglia elleni keddi összecsapást.

Adja magát a kérdés, hogy a sérült Szalai Ádám hiányában hogyan áll majd fel a nemzeti együttes, többekben is az MLS-ben 16 gólnál és 7 gólpassznál járó Sallói Dániel esetleges szerepkörének a kérdése vetődött fel. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy esetleg a tengerentúlon remeklő futballistával, vagy egy klasszikusabb kilencessel, mondjuk Nikolics Nemanjával képzeli-e el a játékunkat.

Nem fogom elárulni, hogyan állunk fel holnap – mondta nevetve a kapitány. – Természetesen azért hívtam meg a keretbe bekerülő játékosokat, hogy Szalait pótoljuk, de még Niko sem egy klasszikus kilences, nincsenek meg azok a fizikai képességei sem, ez egyébként Szalain kívül senkinél sincs meg azok közül, akik nemzetközi szinten játszanak. Ezt elmondtam már három éve, védtem is mindig, amikor kritizálták, most pedig itt állunk egy kulcsmeccs előtt, ahol őt hiányolják. Ádámot pótolhatatlannak tartom, igazi vezére a csapatnak, Nikolics sem egy középcsatár alkat. Ezért taktika terén kell változtatást eszközölni, különösen a labdabirtoklásban. Ez időnként Albániában is sikerült, de ezen jócskán van mit javítani

– felelte Rossi.

Vécsei Bálintra a védősor előtti védőként, hatos szerepkörben számít, mivel ezen a területen Nagy Ádámon és Schäfer Andráson kívül nincs túl sok opciónk.

Az albán csapatba több topligás játékos is visszatér, míg ott 12-en játszanak a kiemelt bajnokságokban, nálunk négyen, de önmagában ez még nem jelenti azt, hogy elveszítjük a meccset. A pályán egyelő felekként állunk ki, félelem nélkül, és bízik benne, hogy győz a gárda.

Minden meccs előtt olyan érzésem van, mintha egy záróvizsgára készülnénk. Kilenc éve vagyunk itt, kilenc éve bizonyítunk, hogy ez nem csak szerencse. Ennyi szerencséje Dagobert bácsinak sincs.

Rossi úgy véli, agresszívabb és dinamikusabb játékra van szükség az albániaihoz képest, továbbá jobban fel kell építeni a támadójátékot is, hozzáállásban is javulni kell, tehát mindenben fejlődni kell.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy mivel gyakorlatilag csak a győzelem esetén maradna esélyünk a pótselejtezőre, mennyire rontunk neki az ellenfélnek, vagy mennyire fontos a türelmes játék szombaton.

Úgy kell pályára lépnünk, hogy tudatában vagyunk, mit akarunk. Nyilván benne van egy vereség lehetősége. Tisztában vagyok azzal, hogy ez gyakorlatilag az utolsó esély a pótselejtező kiharcolására. Sohasem mondtam, hogy győzni fogunk, csak hogy remélem, hogy sikerül. Folyamatában kell nézni a munkát, dolgozunk a gyengeségeinken, tudjuk, melyik területeken kell még előrelépni. Három éve elkezdődött egy fejlődési folyamat, ezen megyünk előre. A sorsolásnál azt mondtam, hogy Anglia lesz az első, a lengyelek az esélyesek a második helyre, a 3-4. helyre pedig Albániával lehetünk harcban. Ne úgy tekintsünk egy-egy meccsre, hogy az az utolsó lehetőség, hanem a folyamatot figyeljük. Tudjuk, hogy a pótselejtezőhöz győzelem kell, ezért mindent meg fogunk tenni. a srácok nagyon összeszedettek, motiváltak a meccs előtt

– válaszolta a kapitány, aki Szoboszlai Dominikkal kapcsolatban elmondta, jobb fizikai állapotban és formában van, mint az előző selejtezők során, ahogyan ez több társára is igaz, ez pedig feljogosítja a reménykedésre.

Végezetül korábbi segítőjéről, az MTK-tól nemrégiben menesztett Giovanni Costantinóról kérdeztük a mestert, mit szól az elbocsátáshoz, illetve számolna-e még esetleg a jövőben az a szakemberre a válogatott stábjánál. 

Nem ismerek ilyen nevű embert

– mondta rezzenéstelen arckifejezéssel a kapitány.

A magyar labdarúgó-válogatott kerete:

Kapusok: Bogdán Ádám (Ferencvárosi TC), Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Gulácsi Péter (RB Leipzig)

Védők: Bolla Bendegúz (Grasshoppers), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Fiola Attila (MOL Fehérvár FC), Kecskés Ákos (Nyizsnyij Novgorod), Lang Ádám (Omonia Nicosia), Nagy Zsolt (PAFC), Nego Loic (MOL Fehérvár FC), Orbán Willi (RB Leipzig), Szalai Attila (Fenerbahçe FK), Tamás Márk (Slask Wroclaw)

Középpályások: Gazdag Dániel (Philadelphia Union), Kleinheisler László (NK Osijek), Nagy Ádám (AC Pisa), Schäfer András (FC DAC), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig), Vécsei Bálint (Ferencvárosi TC)

Támadók: Hahn János (FC DAC), Holender Filip (FK Partizán Belgrád), Nikolics Nemanja (MOL Fehérvár FC), Sallai Roland (SC Freiburg), Sallói Dániel (Sporting Kansas City), Schön Szabolcs (FC Dallas), Varga Roland (al-Ittihad Kalba)

EURÓPAI VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐSOROZAT

I CSOPORT

7. FORDULÓ (október 9.)

20.45: Magyarország–Albánia (Tv: M4 Sport)

20.45: Andorra–Anglia (Tv: Sport1)

20.45: Lengyelország–San Marino

8. FORDULÓ (október 12.)

20.45: Anglia–Magyarország

20.45: Albánia–Lengyelország

20.45: San Marino–Andorra

9. FORDULÓ (november 12.)

20.45: Magyarország–San Marino

20.45: Andorra–Lengyelország

20.45: Anglia–Albánia

10. FORDULÓ (november 15.)

20.45: Lengyelország–Magyarország

20.45: Albánia–Andorra

20.45: San Marino–Anglia

A csoport állása: 1. Anglia, 16 pont, 2. Albánia, 12, 3. Lengyelország, 11, 4. Magyarország, 10, 5. Andorra, 3, 6. San Marino, 0.

(Borítókép: MTI/Illyés Tibor, archív)

Rovatok