Index Vakbarát Hírportál

Kiskapu a zártkapus meccseken: kik lehetnek ott a stadionban?

2021. október 8., péntek 06:59

A magyar labdarúgó-válogatott szombaton világbajnoki selejtezőn Albániát fogadja a Puskás Arénában. Sajnos az angolok elleni hazai meccsen történt szurkolói rendbontások miatt zárt kapuk mögött, a stadionban azonban néhányan mégis ott lehetnek. De hogy pontosan kik és milyen nehézségek merülnek fel egy ilyen büntetés során, arról az MLSZ-től kértünk segítséget.

Amint arról korábban beszámoltunk, a magyar válogatott szeptember másodikán 4–0-ra kikapott az Eb-ezüstérmes Angliától a Puskás Arénában világbajnoki selejtezőn. A találkozót követően az angol játékosok rasszista megnyilvánulásokra panaszkodtak, a nemzetközi szövetség pedig vizsgálatot indított. 

A FIFA szeptember 21-én a Fegyelmi Bizottság ülését követően jelezte: két zárt kapus mérkőzéssel bünteti a magyar válogatottat, amelyek közül a másodikat két évre felfüggeszti. Emellett az MLSZ-t kétszázezer svájci frank megfizetésére kötelezi.

Az ügy elemzése és a körülmények átvizsgálása után, beleértve az incidensek súlyosságát (rasszista megnyilvánulások, tárgyak bedobálása, pirotechnikai eszközök használata, lezárt lépcsők), a fegyelmi bizottság úgy döntött, hogy az MLSZ-nek következő két válogatott mérkőzését zárt kapuk mögött kell megrendeznie, amelyek közül a második büntetési tételt két évre felfüggeszti. A FIFA továbbra is visszautasít mindenféle rasszista és kirekesztő megnyilvánulást, és a zéró tolerancia elvét vallja a futballban tapasztalt ilyesfajta viselkedésekkel kapcsolatban

– írta a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség a közleményében.

A döntés értelmében így nem lehetnek ott a drukkerek szombaton Albánia ellen a stadionban, de természetesen vannak kivételek. Egyrészt a stadionban dolgozók, ide tartoznak a média képviselői, a mérkőzés lebonyolításához szükséges technikai, valamint egészségügyi személyzet, vagy éppen a labdaszedők.

De hogy rajtuk kívül még kik lehetnek majd ott a szombati összecsapáson, arról az MLSZ-kommunikációs osztályától kértünk tájékoztatást.

A honi szövetség válaszából kiderült: a résztvevő csapatokat 55-55 fő sportdelegáció képviselheti, 20-20 fő VIP delegációval kiegészülve, emellett a vendégeket megilleti 200 első kategóriás tiszteletjegy is. Arról, hogy kiket illet meg a különleges bánásmód, vagyis hogy kik lehetnek a VIP-vendégek, a két szövetség saját hatáskörében dönthet.

A médiahelyekre és az újságírókra vonatkozó szabályozással kapcsolatban a közlemény kitér rá, hogy az elmúlt időszakban az MLSZ a koronavírus járvány miatt többször rendezett COVID-zárt kapus mérkőzést, amelyek előírásai jelentősen befolyásolták a médiahelyek működését is. Máshol készültek az interjúk, lényegesen kevesebb sajtómunkatársat lehetett akkreditálni. A fegyelmi alapú zárt kapu nem változtat a szervezés alaphelyzetén.

Talán sokan emlékeznek rá, legutóbb szurkolói rendbontások miatt a 2019-es októberi, Azerbajdzsán elleni hazai Nemzetek Ligája meccsre sújtották zárt kapus meccsel Magyarországot. A Groupama Arénában rendezett összecsapáson mégsem voltak üresek a lelátók, hiszen több mint 15 ezer 14 év alatti gyerek buzdíthatta Marco Rossi együttesét. Hogy erre szombaton Albánia ellen miért nincs lehetőség, arra is kitért az MLSZ válasza: 

Az UEFA által rendezett találkozókon – így a Nemzetek Ligájában is – megvan arra a lehetőség, hogy a zárt kapu ellenére gyerekek ott lehessenek a lelátón. A FIFA viszont, amely a vb-selejtezőkért felel, mindössze maximum ezer gyermek beengedését engedélyezi. Ezzel a lehetőséggel a Magyar Labdarúgó Szövetség az alacsony szám, és a késői, 20:45-ös kezdés miatt nem élt.

Végül arra is kíváncsiak voltunk, hogy a rendőrségi jelenlétet mennyiben befolyásolja a FIFA büntetése. Megtudtuk, a kockázatokat mérlegelve az operatív részt egyértelműen a rendőrség határozza meg, amely bár folyamatosan egyeztet a szövetséggel, a rendőri létszámmal, valamint a stadion környéki útlezárásokkal kapcsolatban végső döntést egyedül hoz meg.

Az MLSZ az Indexnek megküldött válaszában kitért rá: az elmúlt években százezres szurkolói klubtagságot épített ki, ennek (is) köszönhetően 2015 óta szinte folyamatosan telt ház előtt játszik a válogatott hazai pályán. A szurkolók időleges elvesztése a folyamat megtorpanása, ez a szünetelés pedig az egyik legnagyobb fájdalom a szövetség számára.

Habár a magyar szurkolók által teremtett hangulat és a válogatott meccseken tapasztalható folyamatos, szervezett szurkolás szinte egyedülálló a világon, nem árt megjegyezni, hogy Szoboszlaiék a Nemzetek Ligájában a drukkerek nélkül vívták ki az A-divízióba jutást, ahogyan sajnos az Izland elleni pótselejtezőn sem ünnepelhették a csapattal az Eb-re való kijutást. 

Hogy a nemzeti együttes életben tartsa a világbajnoki kijutásról szőtt álmait, mindenképpen nyernie kell Albánia ellen. A szombaton 20.45-kor kezdődő mérkőzésről az Index élő szöveges tudósítással, valamint helyszíni nyilatkozatokkal jelentkezik.

 (Borítókép: Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok