Index Vakbarát Hírportál

Remek helytállás, pontot szereztünk az Eb-döntős otthonában

2021. október 12., kedd 22:39

A magyar labdarúgó-válogatott a világbajnoki selejtezősorozat I-csoportjának 8. fordulójában 1–1-es döntetlent játszott a csoportelső Angliával a londoni Wembley Stadionban.

A magyar válogatott ezen a mérkőzésen nem számíthatott a bokasérülést szenvedő Dibusz Dénesre, a combizomsérüléssel bajlódó Kleinheisler Lászlóra, rajtuk kívül eltiltás miatt nem léphetett pályára Botka Endre, Willi Orbán pedig az előzetes megállapodás értelmében az albánok elleni meccset követően visszautazott az RB Leipzighez, helyét a Parma fiatal játékosa, Balogh Botond vette át a keretben.

Az angolok 19 pontot szerezve vezették a csoportot az albánok (15), a lengyelek (14) és a mieink (10) előtt. Az Eb-döntős úgy várhatta a keddi meccset, hogy hivatalosan még nem kvalifikálhat a világbajnokságra, de ha a mieinket legyőzi, akkor már biztosan nem végezhet a második helynél rosszabbul, vagyis legalább a pótselejtezője fix lenne. Erre persze aligha gondoltak a világ legértékesebb keretével bíró válogatottnál.

Marco Rossi a meccset megelőző sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy nem szabad félve pályára lépnie a magyar csapatnak, ezt pedig gyorsan tettekkel is próbálta igazolni a válogatott, Sallai Roland volt kifejezetten aktív, de második megiramodása során Szoboszlai Dominik beadása után nem tudott már kaput találni.

A két lehetősége között azért az angolok dominálták az első negyedórát, és kétszer is felszisszenhettünk Harry Kane miatt, előbb Luke Shaw kényszerítőzése után tudtunk tisztázni üggyel-bajjal, majd a szöglet után mellé fejelt az angolok csapatkapitánya.

A félidő derekán aztán Loic Nego harcolt ki büntetőt Shaw mellett, a labda mögé Sallai Roland állt, aki magabiztosan a kapuba lőtt (0–1).

Nem sokkal később az angolok reklamáltak hiába Harry Kane esésénél, majd két szabadrúgást is kaptak a hazaiak a 16-os mellől, és bár az elsőnél még tisztázott a védelem, a másodiknál John Stones közelről már egyenlített (1–1).

Ez volt az első gól, amit a magyar válogatott az első félidőben kapott a selejtezősorozatban.

A játékrész végét ismét megnyomták az angolok, de Raheem Sterling közeli fejesénél Gulácsi Péter védett, a kipattanót pedig mellé lőtte, így döntetlennel vonulhattak pihenőre a csapatok.

A fordulást követően ezúttal is ritmust váltottak az angolok, de ez most csak szögletekben manifesztálódott, miközben Sallai Roland újabb távoli lövés eresztett meg, ami végül egy védőt érintve kerülte el a kaput.

Ettől kissé felébredtek az angolok, Sterling és Kane is megvillant gyorsan, de Gulácsi mindkétszer a helyén volt, közte pedig egy ígéretes ellenakció zárult hazai mentéssel.

Bő egyórányi játék után Phil Foden szögletét Stones fejelte kevéssel mellé, majd Kane passzából Sterling került újabb ziccerbe, de Gulácsi ezúttal is kifogott rajta.

Kane-nek ezen a napon nem jött össze a gól, a hajrához érkezve még volt egy kevéssel kaput elkerülő bombája, majd lecserélte őt Gareth Southgate.

A végjátékhoz érve a csereként beálló Holender Filip riogatta az angol kaput, majd Gulácsi mentett háromszor, így nagy meglepetésre pontot szerzett a magyar válogatott a Wembley-ben!

EURÓPAI VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐSOROZAT
I CSOPORT
ANGLIA–MAGYARORSZÁG 1–1 (1–1)
London, Wembley Stadion, 69 380 néző. V: A. Hernández (spanyol)
ANGLIA: Pickford – K. Walker, Stones, Mings, Shaw – Rice, Foden, Mount – Sterling (Henderson, 76.), Kane (Abraham, 76., Watkins, 92.), Grealish (Saka, 63.). Szövetségi kapitány: Gareth Southgate
MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Lang, Kecskés, Szalai A. – Nego (Bolla, 92.), Nagy Á., Szoboszlai (Nikolics, 92.), Schäfer (Vécsei, 79.), Nagy Zs. – Schön (Holender, 68.), Sallai (Hahn, 79.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Gólszerző: Stones (37.), ill. Sallai (24. – 11-esből)

Albánia–Lengyelország 0–1 (Swiderski 77.) 

San Marino–Andorra 0–3 (Pujol 10., S. Moreno 55., Betriu 89.)

9. FORDULÓ (november 12.)

20.45: Magyarország–San Marino

20.45: Andorra–Lengyelország

20.45: Anglia–Albánia

10. FORDULÓ (november 15.)

20.45: Lengyelország–Magyarország

20.45: Albánia–Andorra

20.45: San Marino–Anglia

A csoport állása: 1. Anglia 20 pont 2. Lengyelország 17, 3. Albánia 15, 4. Magyarország 11, 5. Andorra 6, 6. San Marino 0

(Borítókép: A két gólszerző csatája – MTI/Kovács Tamás)

Rovatok