Index Vakbarát Hírportál

Simeone nem fogott kezet, Mbappé szerint Messi a világ legjobbja

2021. október 20., szerda 14:50

A keddi Bajnokok Ligája-meccseken gólokból és izgalmakból sem volt hiány, de akadtak olyan találkozók is, ahol meglepően simán győzte le az egyik csapat a másikat. Összegyűjtöttük a főszereplők gondolatait, valamint néhány érdekességet.

A csoport

A játéknap egyik legjobb meccsét játszotta a PSG és a Leipzig, Mbappé vezető góljára két találattal válaszoltak a németek, Lionel Messi duplája azonban végül mégis hazai győzelmet eredményezett, az argentin 34. (!) alkalommal lőtt minimum két gólt egy BL-meccsen.

Nagyon jól játszottunk, voltak remek dolgaink, ennek fényében nehéz elfogadni a vereséget

– nyilatkozta a lefújás után Jesse Marsch, a vendégek vezetőedzője. 

„2–1-nél a kezünkben volt a meccs, nem igazán jelentett veszélyt a kapunkra a PSG, de óriási egyéni hibákat vétettünk, amelyek ezen a szinten nem férnek bele, főleg akkor nem, ha a túlélésre játszunk” – világított rá arra a tényre az amerikai szakember, hogy a harmadik vereséggel a Leipzig gyakorlatilag kiszállt a továbbjutásért vívott versenyből.

A Bajnokok Ligájában nincsenek könnyű mérkőzések, de a szurkolóink előtt mindenképpen szerettünk volna győzelmet ünnepelni, ez pedig ha nehezen is, de végül sikerült 

– mondta a meccs emberének megválasztott Kylian Mbappé, aki gólja mellett egy gólpasszt is adott, valamint kiharcolt egy büntetőt, így a hosszabbításban az is belefért, hogy a saját 11-esét a kapu fölé bombázta. A francia támadó azt is elárulta, hogy tisztelete jeléül engedte át az első büntetőt Messinek, akit a világ legjobb játékosának tart, és megtiszteltetés számára, hogy egy csapatban futballozhat vele.

A csoport másik meccsén a City idegenben ütötte ki 5–1-re a Club Brugge csapatát. A találkozó legjobbjának az angolok védőjét, João Cancelót választották, aki legutóbbi három BL-meccsén két gólt szerzett, annyit, mint az azt megelőző harminc mérkőzésen összesen.

Ez volt a 19. alkalom, hogy egy Pep Guardiola által irányított csapat legalább öt gólt szerzett a BL-ben. Ez több mint kétszerese az ebben a mutatóban mögötte álló edzők csapatainak (Arsene Wenger, Sir Alex Ferguson 8–8).

Paris Saint-Germain (francia) – RB Leipzig (német) 3–2 (1–1)

Gól: Mbappé (10.), Messi (67., 74., utóbbit 11-esből), illetve Silva (28.), Mukiele (57.)

Club Brugge (belga) – Manchester City (angol) 1–5 (0–2)

Gól: Vanaken (81.), illetve Cancelo (30.), Mahrez (43., 84., előbbit 11-esből), Walker (53.), Palmer (67.)

Az állás: 1. Paris Saint-Germain, 7 pont, 2. Manchester City, 6, 3. Club Brugge, 4, 4. RB Leipzig, 0 

B csoport

A játéknap másik rangadóját és legjobb meccsét Madridban játszották, ahol az Atlético a Liverpoolt fogadta. A vendégek már a 12. percben kétgólos előnyre tettek szert, amelyet viszont a hazaiak Griezmann duplájával még a szünet előtt egalizáltak. A francia támadó aztán pozitív hősből negatív lett, hiszen bár vétlenül, de arcba talpalta Firminót, így kiállították, az emberhátrányt pedig végül Mohamed Szalah góljával győzelemre váltotta Jürgen Klopp alakulata. Akivel a lefújás után nem fogott kezet a hazaiak edzője, Diego Simeone, mert berohant az öltözőbe.

Én kezet akartam fogni, ő nem. Nem volt megfelelő a reakciója, de én sem voltam higgadt a meccsen, így meg tudom érteni, mindketten érzelmes edzők vagyunk, ilyenkor pedig az indulatok dominálnak

– mondta az esettel kapcsolatban Klopp.

Az összecsapással kapcsolatban elmondta, pont olyan kemény volt, mint amilyenre számítottak. Az első félidő elején mutatott remek teljesítmény őt is meglepte, utána viszont természetesen nem volt elégedett, és bár szerinte a csapata a második játékrészben is visszafogottabban játszott, megérdemelte a győzelmet.

A meccs legjobbja a Liverpool kapusa, Allison lett, aki több nagy védéssel járult hozzá csapata sikeréhez.

A Porto–Milan-összecsapást Luis Díaz gólja döntötte el, ezzel a milánóiak továbbra sem szereztek pontot a csoportban, a portugálok viszont harcban vannak a továbbjutásért.

„Rengeteg helyzetet kihagytunk, sokkal hamarabb lezárhattuk volna a lényegi kérdéseket, ennek ellenére maximálisan elégedett vagyok a játékosokkal, szinte tökéletesen játszottunk. Egy remek csapatot tudtunk legyőzni. Idegenben is ez lesz a célunk, de Olaszországban ott lesz a Milan szurkolótábora, nem lesz egyszerű”

– értékelt a Porto edzője, Sérgio Conceição.

Stefano Pioli szűkszavúan úgy fogalmazott, ezen a meccsen jobb volt a Porto, megérdemelten nyert, csapata nem olvasta jól a játékot, így nehéz helyzetbe került a folytatást illetően.

FC Porto (portugál) – AC Milan (olasz) 1–0 (0–0)

Gól: Díaz (65.)

Atlético Madrid (spanyol) – FC Liverpool (angol) 2–3 (2–2)

Gól: Griezmann (20., 34.), illetve Szalah (8., 78., utóbbit 11-esből), Keita (13.)

Piros lap: Griezmann (52., Atlético Madrid)

Az állás: 1. FC Liverpool, 9 pont, 2. Atlético Madrid, 4 (4-4), 3. FC Porto, 4 (2-5), 4. AC Milan, 0

C csoport

Rangadónak indult, mégis kiütéssel zárult az Ajax és a Dortmund párharca, a hollandok meglepően könnyedén, 4–0-ra nyertek. A vendégek mestere, Marco Rose kiemelte, legalább három-négy nagy helyzetük lehetett volna, a támadó harmadban viszont rendre rossz döntéseket hoztak játékosai, így nem tudták megnehezíteni az Ajax dolgát. 

Erik ten Hag természetesen elégedetten nyilatkozott. 

Elmondhatatlanul büszke vagyok a csapatra, hihetetlenül jól játszottunk, ami szerencsére gólokkal is párosult. Ha két támadó felfogású együttes találkozik, abból mindig jó meccs alakul ki, szerencsére most hátul is stabilak voltunk, elöl pedig élményszámba ment a teljesítményünk.

A holland szakember a győzelem ellenére óvatos, úgy fogalmazott, a játékosok most magasra tették a lécet, amelyet a hátralévő három találkozón is meg kell majd ugorniuk.

A Sporting is a vártnál könnyebben intézte el a Besiktast, ráadásul idegenben. A portugálok edzője, Ruben Amorim nem hitte volna, hogy ilyen sima lesz a mérkőzés. 

„Az első 15 perc egyértelműen a hazaiaké volt, az első gólunk viszont megváltoztatta a meccs képét, onnantól átvettük az irányítást, és az történt a pályán, amit mi szerettünk volna. Hasonló történt velünk az Ajax ellen is, ám akkor mi voltunk a rossz oldalon.”

A Sporting először lőtt négy gólt idegenbeli BL-meccsen, ezzel története legnagyobb különbségű győzelmét aratta.

Ajax Amsterdam (holland) – Borussia Dortmund (német) 4–0 (2–0)

Gól: Reus (11., öngól), Blind (25.), Antony (57.), Haller (72.)

Besiktas (török) – Sporting Lisboa (portugál) 1–4 (1–3)

Gól: Larin (25.), illetve Coates (15., 27.), Sarabia (44.), Paulinho (89.)

Az állás: 1. Ajax Amsterdam, 9 pont, 2. Borussia Dortmund, 6, 3. Sporting Lisboa, 3, 4. Besiktas, 0

D csoport

A Real Madrid aratta a legnagyobb győzelmet kedd este, a duplázó Vinícius Jr. vezérletével idegenben ütötte ki 5–0-ra a Sahtart. 

„Még csak 21 éves vagyok, rengeteget kell fejlődnöm, de az ehhez hasonló mérkőzések mindig extra motivációt adnak. Hét gólt szereztem ebben a szezonban, ami már most több, mint az előzőben, ez fontos a számomra. Szeretek nyomás alatt játszani, most pedig győzelmi kényszerben léptünk pályára, de élvezem az edző és a stáb bizalmát, örülök, hogy sikerült meghálálnom” – mondta a brazil támadó. 

Volt már ennél szörnyűbb vereségem a pályafutásom során, sajnos ez az edzői munka velejárója. Az első félidőben bátran játszottunk, ám az öngól kissé megtört minket, a második játékrészben pedig nem volt ellenszerünk a Real Madrid gyilkos támadásaira

– értékelt az ukránokat irányító Roberto De Zerbi.

A csoport másik meccsén az Inter megszakította a Sherrif Tiraspol remek sorozatát, 3–1-re nyert Milánóban a moldovai kis csapat ellen.

Kellő komolysággal álltunk a találkozóhoz, nem is vehettük félvállról az ellenfelünket, amely az első két meccsét megnyerte. Lőttünk három gólt, emellett háromszor a kapufát is eltaláltuk, így ezen az estén nem volt kérdés, melyik a jobb csapat

– vélekedett Simone Inzaghi, aki a második gólt szerző Arturo Vidal teljesítményét külön kiemelte.

A Sherrif a selejtezőket is beleszámítva az idei 11. BL-meccsén kapott ki először, ezt megelőzően nyolc győzelmet és két döntetlent számlált. 

„Jó meccset játszottunk egy nagy múltú klubbal. Nem csak védekezni jöttünk Milánóba, támadni is szerettünk volna, és meg is voltak a lehetőségeink. A vereség ellenére büszke vagyok a játékosokra, csak az eredmény miatt lehetek elégedetlen, a mutatott teljesítmény és a hozzáállás mindenki részéről megfelelő volt” – mondta a lefújás után Jurij Vernidub, a Tiraspol mestere.

Internazionale (olasz) – Sheriff Tiraspol (moldovai) 3–1 (1–0)

Gól: Dzeko (35.), Vidal (58.), de Vrij (67.), illetve Thill (52.)

Sahtar Donyeck (ukrán) – Real Madrid (spanyol) 0–5 (0–1)

Gól: Krivcov (38., öngól), Vinicius Junior (51., 56.), Rodrygo (65.), Benzema (91.)

Az állás: 1. Sheriff Tiraspol, 6 pont, 2. Real Madrid, 6, 3. Internazionale, 4, 4. Sahtar Donyeck, 1

Ma este újabb nyolc mérkőzéssel folytatódik a Bajnokok Ligája.

(Borítókép: Franck Fife / AFP)

Rovatok