Index Vakbarát Hírportál

Patrik Schick kapta a futball történetének első NFT-trófeáját

2021. október 22., péntek 12:57

Október 15-én a labdarúgás történetében először adtak át NFT-trófeát, amelyet a nyáron megrendezett, UEFA EURO 2020 futball Európa-bajnokság legszebb gólját szerző játékos vehette át. A különleges díjat, a bajnokság hivatalos partnere, a Gazprom" Részvénytársaság hívta életre, és első ízben a cseh csatár, Patrik Schick kapta meg. Az innovatív NFT-trófeát Pokras Lampas orosz kalligráfus alkotta meg.

„A Gazprom egy modern és technológiailag fejlett vállalat. A sport, a csúcstechnológia és a művészet ötvözésével készült, a maga nemében egyedülálló sporttrófea megalkotásával szemléletes párhuzamot vontunk magas színvonalú, innovatív gyártási technológiánkkal” – mondta Szergej Kuprijanov osztályvezető, a Gazprom igazgatótanácsa elnökének sajtótitkára.

A projekt ötlete maga, és a Gazprom „Foci a Barátságért” program kilenc értéke inspirálta a munkámat. Ezek az értékek ugyanis, éppúgy egyesítik a világot, mint a futball – mondta Pokrasz Lampasz.

A díjátadón bemutatták az NFT-trófea központi elemét – egy fekete-arany színű labdát, amelyen a Gazprom „Foci a Barátságért” nemzetközi gyermekszociális programjának neve és kilenc értéke – a barátság, az egyenlőség, az igazságosság, az egészség, a béke, a hűség, a győzelem, a hagyomány és a becsület – látható. Hologramja az UEFA központjában, a svájci Nyonban látható.

„Örömmel támogattuk a Gazprom Részvénytársaságnak – az UEFA egyik régi partnerének - kezdeményezését, hogy egy teljesen új formátumú díjat hozzon létre, amit a torna legszebb góljának szerzője kap meg. Azt gondolom, hogy a "Gazprom" legszebb gólnak járó díja egy különleges esemény a világ sporttörténetében. Alig várjuk, hogy még szorosabban együttműködjünk a Gazprommal, és új projekteket valósítsunk meg a világ labdarúgásának támogatása, fejlesztése érdekében” – mondta Guy-Laurent Epstein, az UEFA marketingigazgatója.

Büszke vagyok arra, hogy én vagyok az első a futball történetében, aki ilyen trófeát nyert el. Őszintén szólva, ehhez hasonlót még sohasem láttam 

– mondta Patrik Schick, aki a 2020-as Európa-bajnokság legszebb gólját szerezte.

Háttérinformáció

2021 májusában az UEFA bejelentette, hogy a Gazprom Részvénytársaság az EURO 2020 és az EURO 2024 szponzora lesz. A szponzori partnerség feltételei között szerepelt, hogy az EURO 2020 legjobb, legszebb góljának szerzője a szponzortól külön díjat kap, amely első alkalommal egy NFT-trófea lesz, azaz egy művészeti alkotás digitális formában.

Június 11-én az alkotó 432 labdából álló művészeti installációt készített a szentpétervári futballfalu Gazprom-tribünjénél, amely az NFT-trófea fizikai prototípusa lett. Június 27-én a fizikai prototípust labdákra bontották, amelyeket a művész eredeti kalligrafikus díszítésével borítottak be. A festői labdákat digitalizálták, majd maguk a labdák a döntő előestéjén, július 10-11-én este 11 UEFA EURO 2020 rendező város – Amszterdam, Baku, Budapest, Bukarest, Glasgow, Koppenhága, London, München, Róma, Szentpétervár és Sevilla – utcáin jelentek meg. Az említett európai városok lakói és az odalátogató turisták ezrei vettek részt a labdavadászaton.

Rovatok