Index Vakbarát Hírportál

A duplázó Cristiano Ronaldo volt a Manchester megmentője

2021. november 2., kedd 23:04

Kedden este már a csoportkör 4. fordulója kezdődött a Bajnokok Ligájában, melynek során pályára lépett többek között a címvédő Chelsea, a Bayern München, a Barcelona és a Manchester United is. Előbbi három hozta a kötelezőt, utóbbi viszont ezúttal is megszenvedett az Atalantával, és csak a hosszabbításban egyenlített Olaszországban, természetesen Cristiano Ronaldo révén.

Atalanta–Manchester United 2–2 (1–1)

Ole Gunnar Solskjaer alakulata a hétvégén némi meglepetésre simán, 3–0-ra nyerte a Tottenham elleni bajnoki rangadót, ráadásul idegenben, így jó előjelekkel várhatta az olaszországi összecsapást. Amelyet jól is kezdett, hiszen egy megpattanó lövésnek köszönhetően már az 5. percben közel járt a vezetés megszerzéséhez, Scott McTominay-nek azonban nem volt szerencséje, a jobb oldali kapufa megmentette a hazaiakat.

Akik a legjobb védekezés a támadás gondolat mentén helyzetre góllal válaszoltak a 12. minutumban: 

Josip Ilicic küldte kapura Duván Zapata centerezését 15 méterről, és bár nem tűnt túlságosan veszélyesnek a próbálkozás, David de Gea bevédte azt.

A 32. percben egy nagy manchesteri védelmi hiba után Zapata került ziccerbe, Eric Baily azonban önfeláldozóan belevetődött a kolumbiai támadó közeli lövésébe, és szögletre blokkolt. Igazán komoly egyenlítési lehetősége az első 45 percben nem is volt az MU-nak, nem úgy a hosszabbításban! Ekkor Bruno Fernandes egy remek beindulás után sarokkal készítette le a labdát a mögötte érkező Cristiano Ronaldónak, aki higgadtan értékesítette a ziccerét.

Összességében nem lehetett tehát elégedetlen Solskjaer, lélektanilag a legjobbkor jött a manchesteri gól, bosszúságot inkább Raphael Varane miatt érezhetett, aki éppen hogy visszatért, újra megsérült, a 38. percben le is kellett cserélni.

A második játékrész nagy United-helyzettel indult, ezúttal Ronaldo készített elő és Bruno Fernandes tüzelt, egy jó helyen álló védőben azonban elakadt a labda. A lehetőségre pedig ezúttal is góllal válaszolt az Atalanta: 

Harry Maguire ragadt be egy indításnál, így Zapata léphetett ki óriási helyzetben, és mattolta is De Geát, hosszas videózás után pedig megadták a találatot.

Az utolsó 30 percben mindent egy lapra feltéve támadtak a vendégek, ám az olaszok védelme jól állta a rohamokat, ráadásul veszélyes kontrákat is vezettek, így a manchesterieknek is oda kellett figyelniük az ellentámadásokra.

A hosszabbításban aztán a meccsen a történelem sokadszor ismételte önmagát: Ronaldo egy pontos lövéssel a 91. percben legalább az egyik pontot megmentette az angol csapatnak.

A többi pályán

A kora esti meccseken a még veretlen Salzburg egy Wolfsburgban elért sikerrel elsőként biztosíthatta volna helyét a legjobb 16 között, az edzőváltás után átesett német alakulat azonban 2–1-re nyert, így az osztrákok még izgulhatnak a nyolcaddöntő miatt. A címvédő Chelsea nyomasztó fölényben játszotta végig a Malmö elleni találkozót, a temérdek helyzet és a nagy ziccerek ellenére mégis csak egy góllal győzött, amelyet Hakim Zijes szerzett. 

A Bayern a 26. percben törte meg a jeget a Benfica ellen, természetesen Robert Lewandowski révén, igaz, a portugálok nem sokkal azt megelőzően szintén gólt szereztek, amelyet viszont videózás után les címén visszavont a játékvezető. A lengyel csatár a második bajor találatból is kivette a részét, ő készítette elő Serge Gnabry találatát, aki látványos mozdulattal, sarokkal duplázta meg közelről Julian Nagelsmann csapatának előnyét. A vendégek viszont még a szünet előtt szépítettek, Felipe Morato volt eredményes a 38. percben, ráadásul Odiszéasz Vlahodímosz a hosszabbítás perceiben hárította Lewandowski büntetőjét.

A második játékrész elején aztán Leroy Sané gyorsan lehűtötte a portugál kedélyeket, majd bő egy óra játék után Lewandowski tett pontot a lényegi kérdésekre. Darwin Nunez révén lőtt még egy gólt a Benfica, az utolsó szó azonban Lewandowskié volt, aki mesterhármassal vette ki a részét a fölényes Bayern-győzelemből, amely egyben továbbjutást is ért a bajoroknak.

A Juventus Paulo Dybala góljával hamar vezetést szerzett a Zenit ellen, ám Leonardo Bonucci öngóljával még az első félidőben egyenlítettek az oroszok. Dybala büntetőből a második játékrész elején újra a torinóiakat juttatta előnyhöz, az utolsó fél órában pedig Federico Chiesa és Álvaro Morata is betalált, amire a Zenit részéről csak egy válasz érkezett, így végül a vártnál simábban tartotta otthon a három pontot Massimiliano Allegri csapata, amivel biztosította helyét a nyolcaddöntőben.

A Barcelona sokáig nem talált ellenszert a jól tömörülő, hősiesen védekező Dinamo Kijev védelmére, Ansu Fati azonban a 70. percben megszerezte a vezetést a katalánoknak, ami – mint később kiderült – győzelmet is jelentett a spanyol együttesnek.

A Villarreal 2–0-ra verte a Young Boyst, a Sevilla viszont otthon kapott fájó pofont a francia Lille-től (1–2).

BAJNOKOK LIGÁJA
Csoportkör, 4. forduló

E csoport:

Dinamo Kijev (ukrán)–FC Barcelona (spanyol) 0–1 (0–0)

gól: Fati (70.)

Bayern München (német)–Benfica (portugál) 5–2 (2–1)

gól: Lewandowski (26., 61., 84.), Gnabry (32.), Sane (49.), illetve Morato (38.), Nunez (75.)

Az állás: 1. (és továbbjutott) Bayern München 12 pont, 2. FC Barcelona 6, 3. Benfica 4, 4. Dinamo Kijev 1

F csoport:

Villarreal (spanyol)–Young Boys (svájci) 2–0 (1–0)

gól: Capoue (36.), Danjuma (89.)

Atalanta (olasz)–Manchester United (angol) 2–2 (1–1)

gól: Ilicic (12.), Zapata (58.), illetve Ronaldo (45+1., 91.)

Az állás: 1. Manchester United 7 pont, 2. Villarreal 7, 3. Atalanta 5, 4. Young Boys 3

G csoport:

Sevilla (spanyol)–Lille (francia) 1–2 (1–1)

gól: Ocampos (15.), illetve David (43., 11-esből), Ikone (51.)

VfL Wolfsburg (német)–Salzburg (osztrák) 2–1 (1–1)

gól: Baku (3.), Nmecha (60.), illetve Wober (30.)

Az állás: 1. Salzburg 7 pont, 2. Lille 5 (3–3), 3. VfL Wolfsburg 5 (4–5), 4. Sevilla 3

H csoport:

Juventus (olasz)–Zenit (orosz) 4–2 (1–1)

gól: Dybala (11., 58.), Chiesa (74.), Morata (82.), illetve Bonucci (26., öngól), Azmun (92.)

Malmö (svéd)–Chelsea (angol) 0–1 (0–0)

gól: Ziyech (56.)

Az állás: 1. (és továbbjutott) Juventus 12 pont, 2. Chelsea 9, 3. Zenit 3, 4. Malmö 0

(Borítókép: Marco Bertorello / AFP)

Rovatok