Index Vakbarát Hírportál

Börtönbüntetésre ítéltek egy férfit, aki részegen gyalázta a válogatott játékosait

2021. november 3., szerda 14:53

Öt hét letöltendő börtönbüntetést kapott egy 52 éves angol férfi, aki rasszista megnyilvánulásokkal illette az angol válogatott színes bőrű játékosait.

A 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság londoni döntőjében Anglia tizenegyespárbajban alulmaradt Olaszországgal szemben, így hazai pályán nem sikerült megnyernie a kontinensviadalt. A háromoroszlánosok három játékosa hibázott a tizenegyesek során: Marcus Rashford, Jadon Sancho és Bukayo Saka. A három fiatal színes bőrű játékost elöntötték a rasszista támadások az elbukott finálé után.

Az 52 éves targoncasofőr, Jonathon Best is a három játékosra húzta rá a vizes lepedőt a döntő miatt. Legalább tizenkét sör és öt dupla Bacardi elfogyasztása után jónak látta Facebook-profilján élő közvetítés keretei közt gyalázni a három futballistát.

Három fekete f*sz, akik nem tudnak játszani a k****tt Angliáért 

– idézték Best szavait a bíróságon. Ez a mondat csak egy volt a sok közül. 

Denis Brennan bíró nem szerette volna felfüggesztett börtönbüntetéssel, közmunkával vagy kocsmától való eltiltással elintézni az ügyet, ezért tíz hét letöltendő börtönbüntetésre ítélte Bestet, amelyből ötöt felfüggesztettek.

A bíró rámutatott arra, hogy Best egyértelműen a bőrszínük miatt átkozta a fiatal játékosokat. Emellett több másik rasszista zaklatással is kapcsolatba hozta az ügyet. Kiemeli, hogy bár nem köthetők össze más esetek Bestével, az ilyen ügyek mégis a hasonló kirohanásokat ösztönzik. 

Brennan úgy gondolja, ezeknek a rossz embereknek tudniuk kell, hogy az ilyen tettekért letöltendő börtönbüntetés jár.

A bíróságon Best egyik kollégája – aki miután látta a videót, azonnal szólt a menedzserüknek – tanúként számolt be a történtekről. A menedzser figyelmeztette Bestet, hogy azonnal szedje le a videót, ám nem tette meg, és azt mondta felettesének: 

Ez az én profilom, és k**vára azt csinálok rajta, amit akarok.

Végül az események után napokkal törölte csak a videót, ám addigra sokan letöltötték. 

(Borítókép: Angol drukkerek London utcáin. Fotó: GES-Sportfoto / Getty Images) 

Rovatok