Index Vakbarát Hírportál

Szoboszlai mentett pontot a Leipzignek a PSG ellen

2021. november 3., szerda 23:02

Szerdán újabb nyolc mérkőzéssel folytatódott a Bajnokok Ligája csoportkörének 4. fordulója. A PSG ezúttal is gólgazdag meccset játszott az RB Leipziggel, ám nem tudott nyerni, Szoboszlai Dominik ugyanis a hajrában büntetőből kiharcolta a 2–2-es döntetlent a hazaiaknak. A Liverpool magabiztosan, 2–0-ra nyert az Atlético Madrid ellen, de győzött a Real Madrid és a Manchester City is.

RB Leipzig–PSG 2–2 (2–0)

Párizsban két héttel ezelőtt rendkívül szórakoztató meccset vívott egymás ellen a két együttes, akkor a duplázó Lionel Messi vezérletével végül 3–2-re győzött a francia kirakatcsapat. Az argentin klasszisra ezúttal nem számíthatott a Paris Saint-Germain, sztárokból azonban így sem volt hiány a vendégek kezdőjében, hiszen Neymar, Mbappé vagy éppen Di María is lehetőséget kapott.

Az első negyedórában azonban ők sem igazán érthették, mi zajlik a pályán, a német alakulat ugyanis – amelynek kezdőjében ezúttal is két magyar, Gulácsi Péter és Willi Orbán kapott helyet, Szoboszlai Dominik csere volt – lefutballozta riválisát. 

A Lipcse a 8. percben Christopher Nkunku fejesével megszerezte a vezetést, amelyet néhány pillanattal később André Silva duplázhatott volna meg büntetőből, ám Gianluigi Donnarumma hárította a portugál gyenge próbálkozását.

Ez ébresztőleg hatott a párizsiakra, akik egy szép támadás végén a 21. percben első komoly helyzetüket gólra váltották: Mbappé lépett ki a leshatáron, majd a bal oldalról laposan centerezett, a középen érkező Georginio Wijnaldum pedig közelről a kapuba passzolta a labdát.

A 39. percben a holland egy szöglet után újra eredményes volt, és bár a partjelző lest intett, már a visszajátszásból is egyértelműen látszódott, hogy Tyler Adams belógott, így némi videózás után megadták a találatot. A félidő hosszabbításában Mbappé lépett ki ziccerben, Gulácsi azonban bravúrral hárította az óriási lehetőséget, így egygólos párizsi előnnyel mehettek pihenőre a csapatok.

A második játékrész első nagy helyzetét is a fiatal francia hagyta ki, egy villámgyors kontra végén már Wijnaldum is kapura lőhetett volna, ő azonban a még jobb helyzetben álló csatárhoz passzolt, aki közelről csúnyán fölé bombázott.

Az 59. percben Jesse Marsch pályára küldte Szoboszlait, ám nem ő, hanem megint Mbappé került gólhelyzetbe, Gulácsi eszén azonban ezúttal sem tudott túljárni. A magyar támadó előtt a 72. percben adódott egy óriási egyenlítési lehetőség, de rosszul találta el a jobbról érkező beadást a kapu torkában, így a labda mellé pörgött.

A hajrában aztán óriási egyenlítési lehetőséghez jutott a Leipzig, Kimpembe mászta meg Nkunkut, a játékvezető pedig videózás után büntetőt ítélt. 

A labda mögé Szoboszlai Dominik állt, és bár Donnarumma jó irányba vetődött, a magyar középpályás remekül helyezte a 11-est, és egyenlített.

A hétperces hosszabbításban újabb említésre méltó esemény nem történt, így döntetlennel zárult a találkozó, amivel eldőlt, hogy a lipcseiek biztosan nem jutnak tovább a csoportból.

Liverpool–Atlético Madrid 2–0 (2–0)

Jürgen Klopp csapata a Wanda Metropolitanóban 3–2-re megnyert mérkőzésen szűk negyedóra alatt kétgólos előnybe került, most erre 21 percet kellett várni: Trent Alexander-Arnold előbb Diogo Jotát, majd Sadio Manét szolgálta ki remekül.

Akkor Diego Simeone alakulata még a szünet előtt egalizált, most viszont a 37. percben még nagyobb bajba került: Felipe ugyanis egy szabálytalanság után a játékvezető többszöri kérése ellenére sem ment oda hozzá, aki így bár talán túl szigorúan, de sárga helyett a piros lapot mutatta fel a brazil védőnek.

A második félidő elején egy megpattanó Luis Suárez-lövéssel úgy tűnt, szépítenek a 10 emberrel játszó vendégek, ám les miatt a VAR jelzésére visszavonták a találatot. Az emberelőny és a magabiztos vezetés tudatában a hazaiak csak annyit adtak ki magukból, amennyi az eredmény tartásához szükséges volt, ez pedig egészen a lefújásig sikerült, így az eredmény már nem változott.

A többi pályán

A kora esti meccsek közül Karim Benzema duplájával a Real Madrid 2–1-re verte a Sahtart a Santiago Bernabéuban, a francia támadó első gólja a madridiak 1000. találata volt a legrangosabb európai kupasorozatban. Az AC Milan megszerezte első pontját a csoportkörben, a Porto ellen hazai környezetben elért 1–1-es döntetlen ellenére azonban a továbbjutás szempontjából továbbra is nehéz helyzetben vannak az olaszok.

A Manchester City magabiztosan verte a Club Brugges csapatát (4–1), ahogyan az Inter is hozta a kötelezőt a Sheriff Tiraspol otthonában (1–3). Az Ajax idegenben is legyőzte a Dortmundot (1–3), a Sporting pedig simán verte a Beşiktaşt (4–0).

BAJNOKOK LIGÁJA
Csoportkör, 4. forduló
A csoport:
RB Leipzig (német) – Paris Saint-Germain (francia) 2–2 (1–2)
g.: Nkunku (8.), Szoboszlai (92., tizenegyesből), illetve Wijnaldum (21., 40.)

Manchester City (angol) – Club Brugge (belga) 4–1 (1–1)
g.: Foden (15.), Mahrez (54.), Sterling (72.), Gabriel Jesus (92.), illetve Stones (17., öngól)

Az állás: 1. Manchester City 9 pont, 2. Paris Saint-Germain 8, 3. Club Brugge 4, 4. RB Leipzig 1

B csoport:
Liverpool FC (angol) – Atlético Madrid (spanyol) 2–0 (2–0)
g.: Jota (13.), Mané (21.)
kiállítva: Felipe (39., Atlético)

AC Milan (olasz) – FC Porto (portugál) 1–1 (0–1)
g.: Kalulu (61.), illetve Diaz (6.)

Az állás: 1. (és továbbjutott) Liverpool 12 pont, 2. FC Porto 5, 3. Atlético Madrid 4, 4. AC Milan 1

C csoport:
Sporting CP (portugál) – Beşiktaş (török) 4–0 (3–0)
g.: Pedro Goncalves (31., 38. - az elsőt tizenegyesből), Paulinho (41.), Sarabia (56.)
kiállítva: Josef de Souza (90., Beşiktaş)

Borussia Dortmund (német) – AFC Ajax (holland) 1–3 (1–0)
g.: Reus (37., tizenegyesből), illetve Tadic (72.), Haller (84.), Klaassen (93.)
kiállítva: Hummels (29., Dortmund)

Az állás: 1. (és továbbjutott) Ajax 12 pont, 2. Sporting CP 6 (9-7), 3. Borussia Dortmund 6 (4-8), 4. Beşiktaş 0

D csoport:
Sheriff Tiraspol (moldovai) – Internazionale (olasz) 1–3 (0–0)
g.: Traoré (92.), illetve Brozovic (54.), Skriniar (66.), Sánchez (83.)

Real Madrid (spanyol) – Sahtar Donyeck (ukrán) 2–1 (1–1)
g.: Benzema (14., 61.), illetve Fernando (39.)

Az állás: 1. Real Madrid 9 pont, 2. Internazionale 7, 3. Sheriff Tiraspol 6, 4. Sahtar Donyeck 1 

(Borítókép: Franck Fife / AFP)

Rovatok