Index Vakbarát Hírportál

Újabb csapat jutott ki a labdarúgó-világbajnokságra

2021. november 12., péntek 11:24

Brazília 1–0-ra nyert a vendég Kolumbia ellen a dél-amerikai világbajnoki selejtező csütörtöki játéknapján, s ezzel a régióból elsőként jutott ki a jövő évi, katari labdarúgó-vb-re.

A hazaiak három pontot és továbbjutást érő gólját az Olympique Lyon légiósa, Lucas Paquetá szerezte a 72. percben. A brazilok tizenkét mérkőzésükön a tizenegyedik sikerüket aratták. A Sao Pauló-i meccs után Paqueta úgy fogalmazott: a továbbjutás a kemény munka gyümölcse.

A gólomnál örömömben elsírtam magam. Fantasztikus időszakot élek át a klubomnál és a válogatottnál is

– mondta a 24 éves középpályás.

A szövetségi kapitány, Tite szerint a vb rajtjáig hátralévő bő egy évben stabilitásra, kreativitásra, gólokra és győzelmekre fognak törekedni.

A kiválóság, ez az, ami hajt minket. A lehető legközelebb kell kerülnünk hozzá

– tette hozzá.

A játékosok az öltözőben egy katari és egy brazil zászlóval ünnepelték a kijutást a világbajnokságra – ez derül ki arról a fotóról, amelyet a válogatott sztárja, Neymar posztolt az Instagramon. A Paris Saint-Germain támadóját egyébként a lefújás után egy berohanó drukker átkarolta és felemelte, a biztonságiak azonban végül leszerelték és elvezették. A játékos nyugodt maradt, sőt, egy pillanatra maga is megölelte a szurkolót.

Ugyancsak a csütörtöki játéknapon Chile 1–0-ra győzött Paraguay ellen Asunciónban, ezzel feljött a negyedik, továbbjutást érő helyre a tabellán.

A jelenleg második helyen álló argentinok pénteken (ma) Uruguay vendégei lesznek, míg jövő kedden argentin–brazil rangadót rendeznek San Juanban. Az első két csapatnak egy mérkőzéssel kevesebbje van, mint a riválisoknak, mert szeptemberi, Sao Pauló-i összecsapásuk néhány perc után félbeszakadt, miután a helyi egészségügyi hatóság képviselője három Angliában légióskodó argentin játékost – a koronavírus-szabályok megsértése miatt – le akart parancsolni a pályáról.

A 2022-es katari vb-re a brazilokkal együtt már négy csapat kvalifikálta magát. A rendező ország mellett Németország és Dánia biztosan kijutott a viadalra. 

Eredmények, 13. forduló:

BrazíliaKolumbia 10 (00)
ParaguayChile 01 (00)
PeruBolívia 30 (30)
EcuadorVenezuela 10 (10)

Az állás:

1. (és már vb-résztvevő) Brazília 34 pont/12 mérkőzés, 2. Argentína 25/11, 3. Ecuador 20/13, 4. Chile 16/13 (1514), 5. Kolumbia 16/12 (1617), 6. Uruguay 16/12 (1417), 7. Peru 14/13, 8. Paraguay 12/13 (918), 9. Bolívia 12/13 (1728), 10. Venezuela 7/13

Az első négy helyezett kijut a jövő évi, katari világbajnokságra, az ötödik pedig interkontinentális pótselejtezőt játszhat.

MTI/Index

(Borítókép: Neymart ölelgeti a pályára berohanó szurkoló. Fotó:  Alexandre Schneider / Getty Images)

Rovatok