Index Vakbarát Hírportál

Cristiano Ronaldóék csak pótselejtezőn juthatnak ki a vb-re

2021. november 14., vasárnap 23:08

Vasárnap több csoportban is befejeződtek a vb-selejtezős küzdelmek. Spanyolország egyenes ágon jutott ki Katarba, miután 1–0-ra legyőzte Svédországot, Portugália viszont óriási meglepetésre hazai pályán kapott ki a szerbektől, így déli szomszédaink nyerték a csoportot és szereztek biztos részvételt a tornára, Cristiano Ronaldóéknak pótselejtezniük kell.

Az már korábban eldőlt, hogy Portugália és Szerbia végez az A-csoport első és második helyén, az viszont még kérdéses volt, milyen sorrendben. A portugálok nagy lépést tettek az ötös megnyerése felé, hiszen Renato Sanches 2. percben szerzett találatával korán előnybe kerültek. A szerbek azonban nem elégedtek meg a pótselejtezős hellyel, Dusan Tadics még a szünet előtt egyenlített.

A döntetlen is a portugáloknak kedvezett, egy újabb vendég találat azonban már déli szomszédunk csoportelsőségét jelentette volna. Többet is tettek érte, jobban játszottak a második félidőben, a 90. percben pedig sokkolták a lisszaboni közönséget és egész Portugáliát:

Tadics ezúttal előkészített, pontos ívelését pedig Alekszandr Mitrovics fejelte közelről a kapuba.

A szerbek összes játékosa és stábtagja a Fulham remek formában lévő támadójának nyakában landolt, a hosszabbítás perceit pedig már kivédekezte Dragan Sztojkovics együttese, így biztosan ott lesz a világbajnokságon, Cristiano Ronaldóéknak viszont pótselejtezőn kell kivívniuk a részvételt.

A Spanyolország–Svédország rangadónak szintén egyszerű volt a képlete: hazai siker, vagy döntetlen esetén Luis Enrique alakulata jut ki egyeneságon Katarba, ha viszont a svédek nyernek akkor ők. A második, pótselejtezős helyre már elegendő pontot gyűjtött mindkét alakulat, így óriási kockázatvállalást maximum a vendégektől lehetett várni.

Az első félidőben ebből nem sok minden látszódott és bár Emil Forsbergnek akadt két lehetősége, ezek kimaradtak, így gól nélküli döntetlennel fordultak a csapatok. A második játékrészben sem változott a játék képe, többet volt a labda a spanyoloknál és magabiztosan őrizték a számukra tökéletes döntetlent. A 73. percben Zlatan Ibrahimovic is pályára lépett, mégsem ő, hanem Álvaro Morata volt a főszereplő, aki először eszmélt Dani Olmo hatalmas távoli lövése után a kipattanóra és a lest reklamáló svéd védők között hanyag eleganciával a kapuba emelt. Ezzel gyakorlatilag minden kérdés lezárult, az eredmény a lefújásig már nem változott így Spanyolország biztosan ott lesz a jövő évi világbajnokságon, Svédország pótvizsgára kényszerül.

A tíz csoportból az elsők jutnak ki a 2022-es, katari világbajnokságra, a másodikok pedig pótselejtezőt játszhatnak a részvételért. Mellettük a Nemzetek Ligájából a két legjobb olyan csoportgyőztes csatlakozik a pótselejtező mezőnyéhez, amely a vb-selejtezők során nem végez az első két helyen. A 12 csapatot majd három csoportra osztják és egymérkőzéses elődöntő-döntő rendszerben küzdenek majd meg a fennmaradó három helyért.

Európai vb-selejtezők, 10. (utolsó) forduló:

A csoport:

Portugália–Szerbia 1 2 (1 1)

gól: Renato Sanches (2.), illetve Tadic (33.), A. Mitrovic (90.)

Luxemburg Írország 03 (00)

gól: Duffy (67.), Ogbene (75.), Robinson (88.)

A csoport végeredménye: 1. Szerbia 20 pont, 2. Portugália 17, 3. Írország 9 (11-8), 4. Luxemburg 9 (8-18), 5. Azerbajdzsán 1

B csoport:

Spanyolország Svédország 10 (00)

gól: Morata (86.)

Görögország Koszovó 11 (10)

gól: Maszurasz (44.), illetve Rrahmani (76.)

A csoport végeredménye: 1. Spanyolország 19 pont, 2. Svédország 15, 3. Görögország 10, 4. Georgia 7, 5. Koszovó 5

(Borítókép: Patricia De Melo Moreira / AFP)

Rovatok