Index Vakbarát Hírportál

Ha a csapatsikereken múlna, csakis Jorginho kaphatná az Aranylabdát

2021. november 20., szombat 10:36

November 29-én hétfőn dől el, hogy 2021-ben melyik futballista kapja meg a France Football Aranylabdáját. Bár az utóbbi években gyakori vád volt az elismeréssel kapcsolatban, hogy inkább egyfajta szimpátiaszavazássá „silányult”, mintsem a valós teljesítményt jutalmazta volna, ám rangját tekintve még mindig az egyik, ha nem a legnagyobb egyéni elismerésnek számít a labdarúgás világában. Az Index minisorozatában három szempont alapján vizsgáljuk meg az esélyesnek tartott játékosok szezonját, ezúttal Jorginhót vesszük górcső alá.

Jorginho szerepe és játéka még a Chelsea szurkolóit is megosztja, sokszor vádolják alibipasszokkal és kockázatkerüléssel az olasz játékost. A 2021-ben mutatott teljesítményével azonban elhallgattatta a kritikus hangokat, és joggal került fel az Aranylabda-szavazás szűkített listájára.

A klubcsapatban

A Chelsea előző szezonja gyakorlatilag két részre osztható: Frank Lampard- és Thomas Tuchel-érára. A korábbi legenda nem tudta kihozni azt a keretből, amit sokan vártak tőle, így év elején megváltak tőle, és a német szakember érkezett a helyére. Arra azonban senki nem számított, mekkora változást jelent majd mindez a csapat életében, a játékosok, köztük Jorginho teljesítménye is radikálisan feljavult.

Az együttes a 9. helyről a bajnokság végén odaért a BL-indulást érő negyedik pozícióba, ami azonban ennél is fontosabb, hogy a Bajnokok Ligája előző kiírását szinte a semmiből megnyerte a londoni alakulat. 

Az egyenes kieséses szakaszban sorrendben az Atlético Madridot, a Portót, majd a Real Madridot búcsúztatta, ezt követően pedig a jóval esélyesebbnek tartott Manchester Cityt is legyőzte a fináléban.

Az európia Szuperkupát is a Chelsea nyerte, az El-győztes Villarrealt büntetőrúgásokkal győzték le a „kékek”, Jorginho magabiztosan értékesítette a sajátját.

Az FA-kupában is egészen a döntőig menetelt, ott azonban a Leicester 1–0-ra nyert Tuchel csapata ellen, köszönhetően leginkább Kasper Schmeichel földöntúli bravúrjainak.

Jorginho a BL-döntőt végigjátszotta, az angol kupa döntőjében 74 percet kapott Tucheltől, míg az edző a Villarreal ellen a 65. percben küldte őt pályára. Főként a Bajnokok Ligája-meccsen volt fontos szerepe, ahol 11 labdát szerzett, ami a legtöbb volt a meccsen, emellett három kulcspasszt is kiosztott a támadóharmadban.

A válogatottban

Olaszország nagy reményekkel vágott neki a nyári Európa-bajnokságnak, főleg az után, hogy a 2018-as vb-ről lemaradt. Az Eb-selejtezős csoportját viszont hibátlanul abszolválta Roberto Mancini alakulata, 10-ből 10 meccset nyerve kvalifikálta magát a kontinensviadalra. Ahol aztán Jorginho igazi vezér volt a középpályán: 

az ő remeklése is kellett ahhoz, hogy az olaszok átgázoljanak Európán, és a döntőben végül tizenegyespárbajban saját pályáján, a Wembley-ben győzzék le Angliát.

Apró szépséghiba, hogy a büntetőknél Jorginho pont kihagyta a sajátját – pedig azzal le is zárhatta volna az olasz rulettet –, ám közvetlenül utána Gianluigi Donnarumma hárította Bukayo Saka lövését, így meglett az aranyérem.

A 29 éves játékos bekerült a torna álomcsapatába, az elődöntőben pedig Eb-rekordot döntött: 8 labdaszerzése volt a spanyolok elleni meccsen, egy mérkőzésen ez még soha korábban senkinek nem sikerült. A tornán egyébként 25-tel zárt, amióta a statisztikusok számolják az adatokat (1980), ez is csúcsnak számít.

Egyéni teljesítmény

Említettünk már néhány rekordot, ami az olasz játékos nevéhez fűződik, azt sem árt azonban megjegyezni, hogy a Premier League előző kiírásában hét találattal a Chelsea házi gólkirálya lett. A 2021-es naptári évben 7 gól és 3 gólpassz fűződik a nevéhez, posztjából adódóan azonban elsősorban nem a befejezéseknél, hanem a labdaszerzéseknél és a támadásépítések megkezdésénél számítanak rá. Ezt a feladatát pedig – ahogyan azt az elért sikerek is bizonyítják – maximálisan teljesítette idén, így egyáltalán nem meglepő, hogy az Aranylabda esetleges végső győztesei között emlegetik.

Ki nyeri a 2021-es Aranylabdát?

  • 9297
    Lewandowski
  • 4222
    Messi
  • 1997
    Cristiano Ronaldo
  • 731
    Benzema
  • 610
    Jorginho
  • 608
    Szalah
  • 428
    Haaland
  • 262
    Más
  • 187
    Mbappé

Más kérdés, hogy általában a támadókat részesítik előnyben a díj odaítélésénél, ahogyan legtöbbször az egyéni teljesítmény is többet nyom a latban a csapatsikerek helyett. Honfitársa, Fabio Cannavaro példája azonban bizakodásra adhat okot Jorginhónak, a védő ugyanis 2006-ban megkapta az Aranylabdát, főként Olaszország világbajnoki címének köszönhetően.

November 29-én Jorginho és mi is választ kapunk a kérdésekre.

Sorozatunk korábbi részei:

Cristiano Ronaldo

Erling Haaland

(Borítókép: uefa.com)

Rovatok