Index Vakbarát Hírportál

Lázadnak az oltatlan játékosok a Bayern új szabálya ellen

2021. november 23., kedd 10:57

A Bayern München öt oltatlan labdarúgójának csökkenti a fizetését, amennyiben karanténba kerülnek, mert fertőzöttel érintkeztek. Az új szabálynak vegyes a fogadtatása, a csapaton belül pedig bizalmatlanságot szült.

A német Bilden látott napvilágot a hír, amely szerint a Bayern München megvonja azoktól a játékosaitól a fizetést, akik oltatlanként kerülnek karanténba, ha emiatt edzést vagy mérkőzést kell kihagyniuk. Név szerint Serge Gnabry, Joshua Kimmich, Jamal MusialaEric Maxim Choupo-Moting és Michael Cuisance miatt hozta a klub a szabályt. A hír önmagában nem akkora kuriózum, a tengerentúlon az NBA-ben vagy az NFL-ben ez a rendszer már bevett szokás.

Viszont pénteken a kiesés elől menekülő Augsburg 2–1-re verte a Bayernt. Sokan kapcsolatot vélnek felfedezni a hozott szabály és a vereség között. 

Szombaton pedig a fenti öt játékos pozitív tesztet produkált, így ki kell hagyniuk a keddi Bajnokok Ligája-összecsapást a Dinamo Kijev ellen. Ez nem akkora probléma a csapat számára, hiszen a Bayern már megnyerte a csoportját. Egy igazán fontos mérkőzés ezután következik a Borussia Dortmund elleni rangadó formájában december 4-én.

A Dortmund egyetlen ponttal van lemaradva a listavezető Bayerntől. A jelenlegi bajor szabályozások szerint tíznapos karantén kötelező a pozitív teszt után, így a Dortmund ellen papíron már visszatérhetnek a kulcsjátékosok. De mi lesz a csapattal, ha újabb futballisták produkálnak pozitív mintákat? 

Az Athletic információ szerint a szabályozást vegyesen fogadták a labdarúgók. Vannak, akik elfogadják, mások pedig jogi útra terelnék az ügyet. 

A jogi út már csak azért is érdekes, mert a november elsején hatályba lépő törvények szerint a klub jogszerűen jár el a bérek visszatartásával kapcsolatban. Ennek ellenére vannak, akik nem képesek elengedni az ügyet. A Kicker úgy tudja, a hírek nyilvánosságra kerülése olyannyira bosszantotta a játékosokat, hogy a csapaton belül általánosan úrrá lett a bizalmatlanság a klubbal szemben. Többen úgy gondolják, ez a belső viszály okozhatta a Augsburg elleni botlást.

Dárdai csapatában is ugyanez a szabály lép életbe

Le kell mondaniuk a fizetésükről a Hertha BSC-nél azoknak a karanténba kerülő futballistáknak, akik nem oltatták be magukat a koronavírus elleni vakcinával. Fredi Bobic, a klub sportigazgatója elmondta:

Ha egy oltatlan játékost izolálni kell, és emiatt a Dárdai Pál által irányított szakmai stáb kénytelen őt nélkülözni, akkor az illető nem kapja meg a járandóságát.

A berlinieknél – ahol sajtóhírek szerint a keret nagy része már megkapta a vakcinát – már többször is karanténba került jó néhány futballista. A Herthánál az oltatlan játékosoknak október óta a PCR-tesztekért is fizetniük kell.

(Borítókép: Robert Lewandowski reakciója az Augsburg elleni vereségre a pályán. Fotó: Stefan Matzke / Getty Images) 

Rovatok