Index Vakbarát Hírportál

A City a PSG-t legyőzve lett csoportelső

2021. november 24., szerda 22:55 | aznap frissítve

Szerdán nyolc meccsel folytatódott a Bajnokok Ligája csoportkörének 5. fordulója. A nap rangadóján a PSG az előző szezon döntőséhez, a Manchester Cityhez látogatott és bár Mbappé góljával vezetett, a hazaiak fordítottak, így megnyerték a csoportot. Győzött a Real Madrid és a Liverpool is, az Atlético viszont meglepetésre hazai pályán kapott ki az eddig nyeretlen AC Milantól.

Manchester City–PSG 2–1 (0–0)

Sztárokból egyik oldalon sem volt hiány a nemzetközi médiában csak Oil Classicóként, vagyis olaj klasszikusként emlegetett párharcban, utalva a két csapat gyakorlatilag kimeríthetetlen költségvetésére az arab tulajdonosoknak köszönhetően. Raheem Sterling, Bernardo Silva és Rijad Mahrez az egyik, Lionel Messi, Kylian Mbappé és Neymar a másik oldalon és bár a párizsi támadótrió jóval erősebbnek tűnt, mégsem róluk szólt az első félidő.

Azt ugyanis a csoportot egy ponttal vezető angolok kezdték jobban, olyannyira, hogy az első 20 percben gyakorlatilag a félpályán sem jöttek át a vendégek. Ám hiába akadt óriási gólszerzési lehetőség Mahrez, Ilkay Gündogan és Rodri előtt is, a kapufa, vagy valamelyik klasszis védő, Asraf Hakimi, Presnel Kimpembe, esetleg Marquinhos a kapu torkából is menteni tudott.

Az első valamire való PSG-próbálkozást a 26. percben jegyezhettük fel, ekkor Nuno Mendes lőtt messziről, Ederson azonban könnyedén hárított. Keylor Navasnak is volt egy nagy védése a túloldalon, a legaktívabb manchesteri, Mahrez távoli löketét hatástalanította. A félidő utolsó nagy helyzete a párizsiaké volt: 

Mbappé került a hazai védelem mögé, majd Kyle Walker szorításában 12 méterről célozta meg a bal felső sarkot, ám jócskán fölé ment a próbálkozás.

Szünet után sem változott a játék képe, Pep Guardiola csapatánál volt többet a labda, akik kényelmesen gurigáztak a PSG térfelén. A nagy trió azonban az 50. percben megvillant és már vezettek is a vendégek: 

Neymar lépett át elegánsan egy Messihez tartó passzt, aki aztán egy kényszerítőt és ritmusváltást követően bal oldalról centerezett, és bár a labda  megpattant egy védőn, eljutott a hosszún érkező Mbappéhoz, aki Ederson lába között bombázott a kapuba.

Sokáig azonban nem váratott magára a válasz, egy mélységi indítást Walker tett kapásból középre, a csereként pályára lépő Gabriel Jesus lábáról pedig éppen a hosszún érkező Sterling elé csorgott a labda, aki közelről a hálóba kotorta.

A 70. percben a brazil csatár is közel járt a gólhoz, éles szögből leadott kísérletét azonban Navas kitornázta a léc alól. Nem sokkal később megint Messi és Neymar játszotta át a komplett hazai védelmet, ám utóbbi végül ziccerben csúnyán mellé lőtt. A 76. percben aztán jött az újabb helyzet és az újabb gól, ám ezt is a City szerezte: 

Bernardo Silva kapott remek keresztlabdát a 16-oson belül, majd finoman az érkező Jesus elé tálalt, aki a kapuba pörgetett.

Az eredmény az utolsó negyedórában már nem változott, a City győzelmének köszönhetően megnyerte a csoportot.

A többi pályán

Kora este az Ajax  idegenben is legyőzte a Besiktast (1–2), ezzel korábbi továbbjutása után a csoportelsőségét is biztosította. A hollandok mindkét találatát a szünetben csereként pályára lépő Sébastien Haller szerezte, aki ezzel BL-rekordot döntött: 

első öt Bajnokok ligája meccsén 9-szer volt eredményes, így megelőzte az eddigi csúcstartó Erling Haalandot, aki nyolcszor köszönt be az első öt találkozóján.

Az Inter magabiztosan verte a Sahtar Donyecket (2–0) és mivel este a Real Madridnak sem okozott gondot a Sheriff Tiraspol legyőzése (0–3), az zárónap eredményeitől függetlenül az olasz és a spanyol alakulat is ott lesz legjobb 16 között. A sérülés miatt mindhárom magyar játékosát, Gulácsi Pétert, Willi Orbánt és Szoboszlai Dominiket is nélkülöző RB Leipzig idegenben ütötte ki a Club Brugge együttesét (0–5), a Sporting pedig hazai környezetben múlta felül a Dortmundot (3–1).

Az Atlético és az AC Milan sokáig úgy tűnt, nem bír egymással, a hajrában viszont a jó nevű  Junior Messias betalált a hazaiak kapujába, így nagy meglepetésre az olaszok mindhárom pontot elvitték Madridból. A csoportot már megnyerő Liverpoolnak nem okozott gondot a Porto legyőzése (3–0), ám ha a portugálok nem kapnak ki otthon az utolsó körben Diego Simeone együttesétől és a Milan nem győzi le Jürgen Klopp csapatát, akkor ők jutnak az egyenes kieséses szakaszba.

(Borítókép: Paul Ellis / AFP)

Rovatok