Index Vakbarát Hírportál

Megint Memphis mentette meg Xavi Barcáját

2021. november 27., szombat 23:01

A spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (La Liga) 15. fordulójában a Barcelona izgalmas végjátékban 3–1-re legyőzte idegenben a Villarrealt.

Azt nehéz lenne állítani, hogy Xavi irányításával gólesőket hoztak volna a Barcelona fellépései, hiszen a korábbi középpályás kinevezése óta lejátszott 180 perc alatt csupán egy Memphis Depay-büntető eredményezett középkezdést.

Nos, kis túlzással kijelenthető, hogy ezúttal kilenc perc játék során annyi esemény történt, ami máskor akár egy egész meccsen sem jön össze!

Már az első percben úgy gondolta Dani Parejo, hogy a félpályánál meg kell taposnia Sergio Busquetset, amiért nemhogy pirosat, még sárgát sem kapott.

Az 5. percben Abde emelkedett magasra, de Rulli bravúrral hárítani tudott, majd Depay lőtt 18 méterrel kevéssel mellé, mielőtt Gavi lövésénél a kapufa hárított – a Barca lehetőségei között pedig Piqué becsúszása során akadt el a kapu felé tartó labda a védő kezében, büntető viszont nem járt az esetért.

A viharos kezdés után csillapodtak kissé a kedélyek, Depaynak így is összejött egy ziccer Frenkie de Jong szenzációs passza után, de nem tudott a kapuba találni.

Ezt követően a hazaiak vették át a kezdeményezést, Yeremi Pino és Pau Torres fejese is csak kevéssel kerülte el a kaput, majd Arnaut Danjuma óriási helyzeténél hárított Marc-André ter Stegen.

A fordulás után gyorsan megszerezte a vezetést a Barcelona, Depay lövésébe még belevetődött a kapus, a kipattanót viszont Frenkie de Jong értékesítette, és bár elsőre az asszisztens lest ítélt, a videózás után megadták a gólt (0–1).

A Villarreal nem adta fel, bár a 65. percben még hiába reklamáltak büntetőt a hazaiak. Érkezett a pályára a katalánok ellen korábban már kétszer is eredményes Samuel Chukwueze, ami még rosszabb hír volt a vendégek számára, hogy jött Oscar Mingueza is, aki a megsérülő Jordi Alba helyére érkezve hozott instabilitást a Barcelona védelmébe.

Negyedórával a vége előtt Manu Trigueros lökete még elkerülte a jobb felső sarkot, pillanatokkal később viszont összejött az egyenlítés a két csere hathatós közrejátszása eredményeként: Mingueza szokásos hibáját kihasználva Chukwueze harmadszor is eredményes volt a Barca ellen (1–1).

Ment előre a győzelemért a házigazda, a 84. percben Danjuma lőtt kevéssel mellé, a 88. percben viszont a Barcelona szerezte meg újra a vezetést, Depay került nagy helyzetbe, a menteni igyekvő védő lába között pedig a hálóba passzolt (1–2).

A ráadásban Philippe Coutinho harcolt ki, majd értékesített egy büntetőt, nem sokkal később pedig kis híján ollózott egy másik gólt, a Barcelona így 3–1-re győzött, és sorozatban az ötödik meccsen verte meg a Villarrealt.

LA LIGA

15. FORDULÓ

Alavés–Celta Vigo 1–2 (Joselu 21., ill. S. Mina 11., Aspas 70.)

Valencia–Rayo Vallecano 1–1 (Soler 19. – 11-esből, ill. Palazon 64.)

Mallorca–Getafe 0–0

Villarreal–Barcelona 1–3 (Chukwueze 76., ill. F. de Jong 50., Depay 88., Coutinho 94. – 11-esből)

Az élmezőny állása: 1. Real Madrid 30 pont (32–14, 13 meccs), 2. Real Sociedad 29 (19–10, 14), 3. Sevilla 28 (23–9, 13), 4. Atlético Madrid 26 (22–13, 13), ...7. Barcelona 23 (23–16), ...12. Villarreal 16 (16–16)

(Borítókép: Aitor Alcalde/Getty Images)

Rovatok