Index Vakbarát Hírportál

Kárpótlás vagy megérdemelt lenne Lewandowski Aranylabdája?

2021. november 28., vasárnap 19:09

November 29-én, hétfőn dől el, hogy 2021-ben melyik futballista kapja meg a France Football Aranylabdáját. Bár az utóbbi években gyakori vád volt az elismeréssel kapcsolatban, hogy inkább egyfajta szimpátiaszavazássá silányult, mintsem a valós teljesítményt jutalmazta volna, ám rangját tekintve még mindig az egyik, ha nem a legnagyobb egyéni elismerésnek számít a labdarúgás világában. Az Index minisorozatában három szempont alapján vizsgáljuk meg az esélyesnek tartott játékosok szezonját. A hatodik, egyben utolsó részben Robert Lewandowskit vesszük górcső alá.

2020-ban kétség nem férhetett hozzá, hogy mind csapata, mind egyéni teljesítménye alapján melyik futballista érdemelte ki az Aranylabdát, ám nagy meglepetésre a koronavírus-járvány sportra (is) gyakorolt hatása miatt a France Football úgy döntött, nem hirdet győztest a tavalyi esztendőben.

Robert Lewandowski joggal érezhette úgy, hogy „meglopták”, talán az eddigi szavazások közül a legegyértelműbb győztes lehetett volna a díj történetében, hiszen a német bajnoki cím és német kupagyőzelem mellett a Bajnok Ligáját is megnyerte a bajorokkal, ráadásul minden sorozatban ő lett a gólkirály.

Aki azt gondolta, ez afféle egyszezonos csoda volt a lengyel támadótól, hatalmasat tévedett, 2021-ben ugyanis ott folytatta, ahol 2020-ban abbahagyta...

A klubcsapatban

A német bajnokság gyakorlatilag a Bayern játszóterévé vált, nem az a kérdés, hogy a müncheniek megnyerik-e a Bundesligát, hanem hogy hány pontos előnnyel. Ezúttal 13-mal előzték meg az ezüstérmes RB Leipziget, a sorozatban nyolcadik salátástál pedig Lewandowski 41 gólja nélkül aligha sikerült volna, de erről később majd részletesen értekezünk.

A Német Kupában viszont óriási meglepetésre már a legjobb 32 között búcsúzott a csapat: 

a másodosztályú Holsten Kiel büntetőpárbaj után ejtette ki az akkor még Hansi Flick irányította együttest.

A BL-ben sem jött össze a címvédés, a PSG elleni negyeddöntős párharcban a Bayern nem bírta el Lewandowski hiányát, aki egy Andorra elleni vb-selejtezőn dőlt ki hosszú időre, így a legjobb nyolc jelentette a végállomást.

A 2020-as BL-győzelemmel a klub vb-n indulási jogot szerző bajorok a februári tornát viszont megnyerték, így az idei esztendőre is jutott egy másik trófea is a 33 éves támadónak.

A válogatottban

Külön cikket érdemelnének azok a klasszisok, akik a klubcsapataikkal sikert sikerre halmoznak, ám nemzeti együttesükkel nem tudják felvenni a harcot jóval erősebb riválisaikkal szemben. Lewandowski alighanem első lenne ebben a felsorolásban, hiszen a lengyel válogatott közel sem tartozik a világ élvonalába, így a nagyobb tornákra való kijutásnál általában nem számíthat komolyabb sikerre.

Az idei évre halasztott Európa-bajnokság is tökéletes példa az imént leírtakra: 

hiába szerzett ugyanis három gólt a csoportmeccsek alatt a lengyel csatár, Paulo Sousa alakulata a svédek, a spanyolok és a szlovákok mögött utolsóként zárt és három meccs után búcsúzott a kontinensviadaltól.

A vb-selejtezőkön a magyarokkal azonos csoportban szereplő Lengyelország bár Marco Rossi együttese ellen a megszerezhető hat pontból mindössze egyet gyűjtött be, mégis odaért a második helyre, Lewandowski nyolc gólt lőtt a sorozatban, életben tartva ezzel az esélyeket a katari világbajnokságra való kijutásra. A pótselejtezőn a lengyeleknek előbb Oroszországot, majd a svéd–cseh párharc továbbjutóját kell legyőzniük, hogy történetük kilencedik vb-jén is ott lehessenek.

Egyéni teljesítmény

Lewandowski 2021-ben eddig 64 gólt szerzett, amely a top 5 bajnokságok közül magasan a legnagyobb szám, e mellé kiosztott 11 gólpasszt is. A korábban említett Bundesliga-győzelem és gólkirályi cím pedig történelmire sikeredett: Gerd Müller megdönthetetlennek hitt 40 gólos rekordját adta át a múltnak a 41 találattal.

Ez a teljesítmény európai aranycipőt is ért a számára, amelyet első lengyel futballistaként és az imént már említett Gerd Müller után második Bayern-játékosként emelhetett a magasba.

Ki nyeri a 2021-es Aranylabdát?

  • 9297
    Lewandowski
  • 4222
    Messi
  • 1997
    Cristiano Ronaldo
  • 731
    Benzema
  • 610
    Jorginho
  • 608
    Szalah
  • 428
    Haaland
  • 262
    Más
  • 187
    Mbappé

Ha tehát az egyéni eredményesség döntene az Aranylabdáról, aligha férhetne kétség a lengyel csatár győzelméhez. Mivel azonban a válogatottal nem tudott maradandót alkotni, könnyen lehet, hogy az Argentínával kontinenstornát nyerő Lionel Messi megelőzi. Alig néhány órát kell már csak várni és kiderül az igazság.

Sorozatunk korábbi részei:

(Borítókép: Christof Stache / AFP)

Rovatok