Index Vakbarát Hírportál

Messi hetedszer is megkapta az Aranylabdát

2021. november 29., hétfő 22:21

Hétfőn este adták át a France Football szervezésében Párizsban a 2021-es Aranylabdát. A legnagyobb kérdés az volt, vajon Lionel Messi hetedszer, vagy Robert Lewandowski először? Végül az immáron a PSG-ben futballozót klasszis lett a győztes, aki ezzel tovább írja a történelmet.

A díjátadó a színészeknek járó Oscar-gálához hasonlóan vörös szőnyeges bevonulással vette kezdetét, ahol a kategóriák jelöltjei mellett rengeteg legendás labdarúgó és edző is személyesen jelent meg a francia fővárosban. 

Többek között Oliver Kahn, a 2006-os győztes Fabio Cannavaro, vagy éppen Didier Drogba is ott volt Párizsban, utóbbi ráadásul műsorvezetői feladatokat is ellátott, a francia Sandy Hériberttel közösen voltak az est házigazdái.

A kezdetig a 30-ból 20 helyet már felfedtek, ez volt a sorrend:

29. Luka Modric (horvát, Real Madrid)

29. Cesar Azpilicueta (spanyol, Chelsea)

26. Nicolo Barella (olasz, Inter)

26. Gerard Moreno (spanyol, Villarreal)

26. Ruben Dias (portugál, Manchester City)

25. Phil Foden (angol, Manchester City)

24. Pedri (spanyol, Barcelona)

23. Harry Kane (angol, Tottenham)

21. Lautaro Martinez (argentin, Inter)

21. Bruno Fernandes (portugál, Manchester United)

20. Rijad Mahrez (algériai, Manchester City)

19. Mason Mount (angol, Chelsea)

18. Simon Kjaer (dán, AC Milan)

17. Luis Suárez (uruguayi, Atlético Madrid)

16. Neymar (brazil, PSG)

14. Raheem Sterling (angol, Manchester City)

13. Giorgio Chiellini (olasz, Juventus)

12. Romelu Lukaku (belga, Chelsea)

11. Erling Haaland (norvég, Borussia Dortmund)

Az este első díját a legjobb 21 éven aluli játékos kapta, ebben a kategóriában nem történt meglepetés: 

a Barcelona 19 éves tehetsége, Pedri nyert.

Ezzel a spanyol játékos minden lehetséges elismerést besöpört idén: a nyári Eb-n is őt választották a torna legjobb fiatal játékosának, valamint az európai sportújságírók elismerését, a Golden-boy-díjat is ő nyerte.

Ezután az emlékezésé volt a főszerep, két ikonikus futballista Diego Maradona és Gerd Müller jeleneteit mutatták a kivetítőn, és az este két főszereplője, Messi és Lewandowski mesélt emlékeket a két legendáról.

A Bayern első számú gólvágója ezután megkapta a legjobb csatárnak járó elismerést, aki a Bundesliga előző szezonjában éppen Gerd Müller megdönthetetlennek hitt rekordját adta át a múltnak, 41 szerzett találattal. Majd fény derült az Aranylabda- szavazás 10. és 9. helyezettjére: 

előbbi Gianluigi Donnarumma, utóbbi Kylian Mbappé lett.

Éppen ő adta át a női Aranylabdát, amelyet a Barcelona csapatkapitánya, Alexia Putellas nyert meg, aki így az UEFA Év női játékosa elismerés után idén már másodszor előzte meg riválisait.

Ezt követően újabb helyezéseket fedtek fel a férfi listáról: nyolcadik lett a ManCity belga középpályása, Kevin de Bruyne, hetedik helyre szavazták a Liverpool egyiptomi támadóját, Mohamed Szalah-t, míg a 6. pozícióban Cristiano Ronaldo végzett.

A Lev Jasin-díjnál sem történt meglepetés, a nyáron Eb-t nyerő olasz válogatott Gianluigi Donnarummát választották a legjobb kapusnak.

Az Aranylabdáért viszont már csak öten maradtak versenyben: Jorginho, N'Golo Kanté, Karim Benzema, Robert Lewandowski és Lionel Messi. Nem sokáig, ugyanis egy rövid szünet után jöttek az újabb helyezések: Kanté lett az ötödik, Benzema a negyedik, Jorginho pedig a harmadik, így világossá vált, amit előre is sejteni lehetett:  

Messi és Lewandowski közül kerül ki a győztes.

Közben egy új díjat is kiosztottak idén, az év klubja Chelsea lett, amelynek férfi csapata BL-győztes lett, a női pedig bajnok, valamint ezüstérmes a Bajnokok Ligájában. Néhány játékos, valamint a két alakulat edzője, Thomas Tuchel, illetve Emma Hayes online jelentkezett be a díjátadón és mondott köszönetet az elismerésért.

Jött az est fénypontja, amelyet követően ismét eldőlt: 

Lionel Messit sem történelmi, több mint 60 gólos egyéni teljesítménnyel, sem egyszerre nyert BL- és Eb-győzelemmel nem lehet legyőzni, ha Aranylabdáról van szó,  az argentin hetedszer kapta meg az elismerést.

Jó barátja, Luis Suárez adta át a hetediket Messinek, neki világított Párizsban az Eiffel-torony is.

A szavazás részleteit, hogy pontosan mekkora különbséggel nyert Lewandowski előtt az argentin, a napokban hozzák majd nyilvánosságra.

(Borítókép: Franck Fife / AFP)

Rovatok