Index Vakbarát Hírportál

Kiesett a Barca a BL-ből, csak az Európa-ligában folytathatja

2021. december 8., szerda 22:53

A Bajnokok Ligája záró fordulójának szerdai játéknapján a legnagyobb kérdés a Barcelonát övezte, amelynek a biztos továbbjutáshoz nyernie kellett volna a Bayern München otthonában. Nem jött össze a bravúr, a bajorok magabiztos, 3–0-s győzelmet arattak, így a katalánok tavasszal csak az Európa-ligában folytathatják. A címvédő Chelsea csak második lett a csoportjában, a Manchester United viszont megnyerte az F jelű kvartettet.

Bayern München – Barcelona 3–0 (2–0)

A katalánok szempontjából egyszerű volt a képlet: ha nyernek Münchenben biztosan továbbjutnak, minden más esetben a Benfica–Dinamo Kijev összecsapástól függött a sorsuk.

Intenzív hóesés fogadta a csapatokat az Allianz Arénában, ahol a fogadkozások ellenére a bajorok nem törték össze magukat az első percekben. Természetesen náluk volt többet a labda és a játék a Barca térfelén zajlott, de az első komoly helyzetre a 18. percig kellett várni, azt azonban Thomas Müller elszórakozta.

Bő félórányi játék után azonban mégis a német középpályás szerezte meg a vezetést Julian Nagelsmann alakulatának: 

Robert Lewandowski beadását fejelte Müller kapura és bár Ronald Araújo bevetődve menteni próbált, a játékvezető műszere jelzett, áthaladt a gólvonalon a labda.

A 34. percben a Barcelona német kapusa, André ter Stegen nyúlt mellé egy távoli Leroy Sané-lövésnél, a potyával pedig már a szünetre megnyugtató előnnyel mehettek a bajorok. Fordulás után Sané azonnal növelhette volna a különbséget, ám Kingsley Coman centerezését két méterről az üres kapu helyett Ter Stegennek passzolta...

A 63. percben a csereként beálló Jamal Musiala forgatta tovább a kést a vendégekben, aki Alphonso Davies bal oldali lapos beadását passzolta közelről a kapuba. Julian Nagelsmann sorra cserélte be a fiatalokat, Marc Roca, Bouna Sarr, Omar Richards, Malik Tillman és Tanguy Nianzou is lehetőséget kapott.

Xavi alakulata teljesen veszélytelenül futballozott, de a hajrára a Bayern is visszavett, edzőmeccsjelleget öltött a rangadó. Sané még a 87. percben is kihagyott egy ajtó-ablak helyzetet, ez volt a meccs utolsó említésre méltó jelenete.

Mivel a Benfica hozta a kötelezőt és 2–0-ra legyőzte ukrán ellenfelét, a portugál csapat készülhet a februári folytatásra, a Barca pedig az Európa-ligában próbálhat szerencsét.

A többi pályán

A kora esti meccseken a Juventus szűkösen, de megverte a Malmőt (1–0), ez pedig csoportgyőzelmet ért a torinóiaknak, miután a Chelsea a hosszabbításban kiengedte kezéből a győzelmet Szentpéterváron, a címvédő hatgólos meccsen játszott döntetlent a Zenittel (3–3).

Az Atalanta–Villarreal találkozót a szakadó olaszországi hóesés miatt előbb 20 perccel későbbre tették, majd az UEFA közlése szerint csütörtökre halasztották. A másik meccsen a Manchester United Mason Greenwood látványos góljával szerzett vezetést a Young Boys ellen, Fabian Rieder révén azonban még a szünet előtt egyenlítettek a svájciak. Bár több gól nem esett, az MU ezzel a döntetlennel is biztosan pontelőnnyel zár a csoportja élén. 

A Lille idegenben verte a Wolfsburgot (1–3), ezzel megnyerte a csoportját, amelyben a második helyre a Sevillát 1–0-val két vállra fektető osztrák Salzburg ért oda.

A nyolcaddöntő sorsolását december 13-án hétfőn 12.00 órától rendezik a svájci Nyonban. Azonos csoportban szereplő csapatok és azonos nemzetiségű együttesek a legjobb 16 között még nem kaphatják egymást.

Csoportgyőztesek:

Manchester City (angol)
Real Madrid (spanyol)
Ajax (holland)
Liverpool (angol)
Bayern München (német)
Juventus (olasz)
Manchester United (angol)
Lille (francia)

Csoportmásodikok:

PSG (francia)
Inter (olasz)
Sporting CP (portugál)
Atlético Madrid (spanyol)
Benfica (portugál)
Chelsea (angol)
Villarreal (spanyol)/Atalanta (olasz)
Salzburg (osztrák)

A párharcok első meccseit február 15-én, 16-án, 22-én és 23-án, a visszavágókat március 8-án, 9-én, 15-én és 16-án rendezik.

(Borítókép: Christof Stache / AFP)

Rovatok