Index Vakbarát Hírportál

A Fradi győzelemmel búcsúzott az Európa-ligától

2021. december 9., csütörtök 22:54

Utolsó csoportmeccsét is lejátszotta az Európa-ligában a Ferencváros, a csoportkör hatodik fordulójában a Bayer Leverkusen látogatott a Groupama Arénába. A vendégek csak helyzetekig jutottak, a Fradi viszont egy szöglet után Laidouni révén megszerezte a győztes találatot, így szépre sikerült a búcsú a nemzetközi kupaporondtól.

A vendégek már az előző körben biztosították csoportelsőségüket, így több kulcsember el sem utazott a csapattal Budapestre: Florian Wirtz, Lukas Hrádeczky, vagy éppen a hétvégén a bajnokságban mesternégyest szerző Patrick Shick is otthon maradt,  Kerem Demirbay pedig eltiltás miatt nem lehetett ott a keretben.

Peter Stöger a már régóta harcképtelen Sigér Dávid mellett a Puskás Akadémia ellen megsérülő Eldar Civicre nem számíthatott, az osztrák mester az alábbi kezdőnek szavazott bizalmat: 

Dibusz – Kovacevic, S. Mmaee, Blazic, Botka – Loncar, Laidouni – Zachariassen – Tokmac, Uzuni, Zubkov.

Sajnos a Fradi számára sem maradt komolyabb tétje a találkozónak, a zöld-fehérek mind az öt eddig meccsüket elveszítették, így csak a szép búcsúban reménykedhetett a csípős hideg és a szakadó hóesés ellenére a stadionba kilátogató több mint 12 ezer szurkoló.

A 4. percben Tokmac adhatta volna meg az alaphangot, aki a bizonytalankodó Odilon Kossounou-t szerelte és törhetett egyedül kapura, hosszan tolta meg azonban a labdát a kapuból kifutó Andrej Lunev mellett, így oda lett a nagy lehetőség.

A Leverkusen a 12. percben veszélyeztetett először és kis híján meg is szerezte a vezetést: Karim Bellarabi jobb oldali beadását Dibusz Dénes éppen a középen a támadást kísérő Nadiem Amiri elé ütötte, aki azonban kapásból hét méterről a léc fölé bombázott. Nem sokkal később egy gyors vendég kontra végén megint a német támadó került helyzetbe, az ötös bal sarkáról leadott lövését azonban lábbal hárította a magyar kapus.

A 25. percben az erősödő Leverkusen-fölény góllá érett, Panajiótisz Recosz emelt 6 méterről, éles szögből Dibusz kapujába, ám Bellarabi középen letalpalta Miha Blazicot, így a Fradi szabadrúgást, a vétkes Bayer-játékos pedig sárga lapot kapott.

A 42. percben Myrto Uzuni ritmusváltása, majd szép cselei után felhördült a hazai közönség, ám Edmond Tapsoba az utolsó pillanatban szögletre mentett, a sarokrúgásból pedig nem alakult ki veszély. Ez volt az első játékrész utolsó említésre méltó eseménye, gólnélküli állásnál mentek pihenőre a csapatok.

A második félidőre csatárposzton Tokmac helyett Ryan Mmaee érkezett a Fradiba, kellett is a vérfrissítés, mert támadásban nem mutatott sokat a magyar bajnok. Stjepan Loncar megindulása után éppen ő készített vissza Olekszandr Zubkovnak, aki azonban kiszorított helyzetből csúnyán mellé/fölé bombázott.

Az 57. percben újabb érvénytelen gólt lőttek a németek, egy szép kényszerítő végén Paulinho gurított közelről a kapuba, ám les miatt ezt a találatot sem adták meg. Nem sokkal később Mmaee tartotta meg szépen a labdát, majd a második hullámban érkező Aissa Laidounihoz passzolt, akinek lövése centikkel kerülte csak el a felső kapufát.

A 69. percben nagy Leverkusen lehetőség maradt ki, Amirinek még arra is volt ideje, hogy a 11-es pont környékén átvegye a nem sokkal korábban beálló Robert Andrich centerezését, ám Dibusz nagy bravúrral védte a lövését. A 78. percben Amiri próbálkozását vágta ki a gólvonalról Blazic, nem sokkal később pedig Paulinho közeli lövését hárította Dibusz.

Az egyik legnagyobb futballközhely pedig a 82. percben ismét igazolást nyert, a sok kihagyott helyzet megbosszulta magát: 

Zubkov bal oldali szögletét a rövid saroknál Laidouni fejelte a kapuba!

A hajrában Uzuni távoli szabadrúgása kerülte el nem sokkal a vendégek kapuját, Jonathan Tah fejese pedig Dibusz ölében kötött ki a túloldalon. A hosszabbításban az eredmény már nem változott, így a Ferencváros győzelemmel búcsúzott az Európa-ligától.

EURÓPA-LIGA
Csoportkör, G-csoport, 6. forduló

Ferencváros–Bayer Leverkusen 1–0 (0–0)

Budapest, Groupama Aréna, 12.127 néző. Vezette: Kirill Levnyikov (orosz)
Ferencváros: Dibusz – Botka, S. Mmaee, Blazic, Kovacevic – Laidouni, Loncar (Vécsei, 81.) – Zachariassen (Somália, 70.) – Zubkov (Cabraja, 88.), Uzuni, Nguen (R. Mmaee, 46.). Vezetőedző: Peter Stöger.
Leverkusen: Lunjov – Retsos, Kossounou, Tapsoba (Tah, 46.), Sinkgraven – Aránguiz (Frimpong, 71.), Palacios (Andrich, 63.) – Amiri –, Bellarabi (Diaby, 71.), Alario (Adli, 81.), Paulinho. Vezetőedző: Gerardo Seoane.
Gólszerző: Laidouni (82.)

(Borítókép: Kisbenedek Attila / AFP)

Rovatok