Index Vakbarát Hírportál

Van Bastentől Geráig: a legnagyobb Eb-gólok

2021. június 4., péntek 14:42 | aznap frissítve

Alig egy hét múlva kezdetét veszi a 2020-ról 2021-re halasztott labdarúgó-Európa-bajnokság. A futballra éhes szurkolók alighanem tűkön ülve várják, hogy a kontinens topcsapatai mire mennek majd egymással. Hangolódásképpen összegyűjtöttünk a korábbi tornákról öt csodagólt, igyekeztünk minden fajtából kiválasztani a legszebbet, de mint minden lista, természetesen ez is szubjektív.

A legkedvesebb

2016-ban, 44 év után végre a magyar válogatott is kijutott a tornára, ráadásul az egyik legkellemesebb meglepetést okozta Franciaországban a szereplésével, ahol csoportelsőként jutott tovább csoportjából. Köszönhetően többek között a későbbi győztes, portugálok elleni 3–3-nak, Cristiano Ronaldóék ellen Gera Zoltán szerzett vezetést egy nagyszerű távoli lövéssel, amit később – a magyar fanatikusok közbenjárásával – a szurkolók az Eb legszebb góljának választottak.

A nemzeti csapat a mostani Európa-bajnokságra is kvalifikálta magát, és bár Gera visszavonult, remélhetőleg valaki mástól ezúttal is látunk valami hasonlót.

A legemlékezetesebb

Ahány szurkoló, vélhetően annyi emlékezetes találat, de ha a leghíresebb Eb-gólt kellene megnevezni, alighanem a többség Marco van Basten elképesztő kapáslövését mondaná 1988-ból. A találat értékét csak növeli, hogy a hollandok klasszisa a döntőben rúgta, hozzásegítve ezzel a narancs mezeseket mindmáig egyetlen Európa-bajnoki aranyérmükhöz.

A legakrobatikusabb

A tornák során több ilyen gólnak is tapsolhattak a drukkerek, mind közül viszont talán a legszebb Ronnie Whelané volt, aki a szovjetek elleni csoportmeccsen egy hatalmas bedobást küldött az akkor a világ egyik legjobb kapusának, Rinat Daszajevnek a kapujába. A Liverpool legendás játékosának találata egy pontot ért a meccsen, Írország azonban a Szovjetunió és Hollandia mögött csak harmadik lett a négyesben, így nem jutott tovább.

A legtechnikásabb

Ebben a kategóriában is nagy volt a verseny, végül a 2012-es ukrán–lengyel közös rendezésű tornán Danny Welbeck látványos mozdulatára esett a választásunk. Az akkor a Manchester Unitedet erősítő támadó Theo Walcott centerezését húzta kifacsart testhelyzetből, sarokkal a svédek kapujába, a gól pedig három pontot ért Angliának a svédek elleni csoportmeccsen, hiszen ezzel alakult ki a 3–2-es végeredmény.

A legnagyobb bomba

A nehéztüzéreknek köszönhetően szinte minden tornára jutott legalább két-három óriási bombagól, a 2004-es kontinensviadalon azonban Maniche találata a hollandok elleni elődöntőből az élre kívánkozik. Egy gyors szögletet követően a 16-os csücskéről lőtte ki a hosszút a portugálok középpályása, s mint később kiderült, ez finálét ért csapatának a hazai rendezésű viadalon – más kérdés, hogy azt a görögök ellen elveszítette a Luiz Felipe Scolari alakulata.

Ahogyan azt bevezetőnkben is írtuk, listánk szubjektív, de kíváncsiak vagyunk olvasóink véleményére: a felsorolt gólok közül melyik a kedvencük?

Melyik gól volt a legszebb a látottak közül?

  • 1011
    Gera Zoltáné Portugália ellen
  • 345
    Marco van Bastené Szovjetunió ellen
  • 113
    Manich-é Hollandia ellen
  • 106
    Ronnie Whelané Szovjetunio ellen
  • 79
    Danny Welbecké Svédország ellen

A 2020-as Európa-bajnokság június 4-én, pénteken rajtol az Olaszország–Törökország mérkőzéssel.

(Borítókép: Jean-Philippe Ksiazek / AFP)

Rovatok