Index Vakbarát Hírportál

Legendás játékosok hattyúdala lehet a futball-Eb

2021. június 6., vasárnap 05:54

A közelgő labdarúgó Európa-bajnokság nemcsak az év egyik legfontosabb sporteseménye és a futballszezon megkoronázása lesz. Néhány játékos – főleg az életkorára való tekintettel – lehet, hogy elbúcsúzik a nemzeti válogatottól a kontinenstorna után és ez lesz az utolsó nagy világeseménye annak ellenére, hogy a pandémia miatt ezúttal csak bő egy év telik el az Eb és a világbajnokság között. Összegyűjtöttük azokat a futballistákat, akik a jó szereplés mellett a szép hattyúdalban is reménykedhetnek.

Listánk egyik fix szereplője lett volna a 39 éves Zlatan Ibrahimovic, aki több évnyi hiányzás után tavasszal visszatért a svéd válogatottba, ám nem sokkal később térdsérülést szenvedett, a közelmúltban pedig le is mondta az Európa-bajnokságot.
A tizenkét fős névsor viszont még nélküle is veretes.

Burak Yilmaz (Törökország)

Napokkal az Eb után ünnepli majd 36. születésnapját, de szó sincs arról, hogy a tornára csak tiszteletből hívta be Senol Günes szövetségi kapitány. A válogatott örökös góllövőlistáján 28 találattal második helyen álló csatár (természetesen Hakan Sükür az első) az elmúlt szezonban bombaformában futballozott, a francia bajnoki címet szerző Lille-nek ő lett a házi gólkirálya.

Emellett a vb-selejtezőcsoportban első helyen álló török válogatott színeiben Hollandia ellen mesterhármast szerzett márciusban, összesen négy góljával az európai kvalifikációs mezőnyben ő a második legeredményesebb jelenleg.

2002 és 2020 között majdnem 400 bajnokit játszott a török élvonalban (2016 és 2017 között tett egy kínai kitérőt), ő mindössze a második játékos, aki a négy nagy klub (Galatasaray, Fenerbahce, Besiktas, Trabzonspor) mindegyikében szerepelt. Igazi török ikon, akinek az Eb-n is főszerep juthat.

Giorgio Chiellini (Olaszország)

Az olasz futball mindig is híres volt fantasztikus védőiről, Chiellini pedig egyértelműen öregbíti a legendás poszttársak hírnevét. A 2017-es vb-kvalifikációs kudarc után lemondta a válogatottságot, de alig egy évvel később ismét ott volt a squadra azzurrában, és átvette a kapitányi karszalagot Gianluigi Buffontól.

Az elmúlt 10-15 év egyik legjobb hátvédje augusztusban lesz 37 éves, a megfiatalodó olasz válogatottnak pedig nemcsak a pályán, hanem azon kívül is szüksége lehet egy olyan vezérbikára, mint ő. Érdekes lehet a párharca Yilmazzal az Európa-bajnokság nyitómeccsén.

Kasper Schmeichel (Dánia)

Mindig nehéz életútválasztás, amikor egy fiú a legendás apjának pályáján indul el, a 35 éves Kasper Schmeichel viszont azok közé tartozik, akiknek sikerült kilépni az árnyékból. Persze mindig is lesznek olyanok, akik csak „Peter fiaként” fognak rá emlékezni, de Kasper letett annyit az asztalra, hogy a saját teljesítményéért is elismerjék.

A 2016-os Leicester-csoda egyik alapköve, nemrég pedig az FA-kupát is elhódította a csapattal. Megjárta a hadak útját addig, amíg végre otthonra lelt Leicesterben, immáron 10 éve szolgálja a klubot, a dán válogatott kapuját pedig 2013-as bemutatkozása óta 63-szor őrizte. A 2018-as világbajnokságon megdöntötte édesapja rekordját a legtöbb kapott gól nélküli perc tekintetében, négy meccsből kétszer is ő érdemelte ki a legjobb játékosnak járó díjat, bár a horvátok ellen elvesztett tizenegyespárbaj valószínűleg azóta is fáj neki.

Thomas Vermaelen, Jan Vertonghen, Toby Alderweireld (Belgium)

Az elmúlt évek meghatározó belga védői fölött lassan eljár az idő, sorrendben 35, 34 és 32 évesek, összesen 312 válogatottsággal büszkélkedhetnek. Mindhárman az Ajax akadémiájáról indultak, a rangidős Vermaelen sikeres karriert futott be az Arsenalnál, majd 2015-ben a Barcelonához került, ahol viszont a sérülések megpecsételték a sorsát, sosem tudott alapemberré válni, és ugyanez történt vele Rómában is, ahol kölcsönben szerepelt. 2019-ben Japánba igazolt, jelenleg is a Vissel Kobe futballistája. Vertonghen a Tottenham Hotspur hátsó sorának bástyája lett 2012 és 2020 között, majd a Benfica szerződtette. Alderweireld 2015-ben csatlakozott hozzá a Spursnél, amelyben idén 33-szor lépett pályára. Neki valószínűleg még van pár éve a nemzeti csapatban, de előbbi kettőnek ez lehet a búcsútornája.

Jurij Zsirkov (Oroszország)

Az utolsó hírmondó a 2008-as Eb-bronzérmes orosz válogatottból, amely sok honfitársának alapozta meg a karrierjét (Zsirkov bekerült a torna álomcsapatába is). Amikor 2009-ben a Chelsea megvette a CSZKA Moszkvától, ő lett (akkor) minden idők legdrágább orosz futballistája. A londoni kékekkel aztán 2010-ben angol bajnok és FA-kupagyőztes lett, de Ashley Cole mögött nem sok sót evett meg, ezért 2011-ben az Anzsi Mahacskalához igazolt, és azóta sem hagyta el a Premjer Ligát.

2016 óta a Zenitben szántja fel a pálya bal oldalát, az orosz válogatottban 2005 óta teszi meg ugyanezt, eddig 102 alkalommal szerepelt a nemzeti csapatban. Augusztus 20-án lesz 38 éves.

Goran Pandev (Észak-Macedónia)

A Nemzetek Ligája bevezetésének egyik legnagyobb haszonélvezője Észak-Macedónia, amely megnyerte az Eb-selejtezők után rendezett D-liga playoffját, és először Koszovót, majd Grúziát legyőzve története során először kijutott egy világeseményre. Na és vajon ki szerezte a döntő egyetlen gólját? Természetesen az ország legnagyobb legendája, Goran Pandev.

A 37 éves támadó szinte teljes profi pályafutását a Serie A-ban húzta le, a Lazióval és a Napolival is nyert Olasz Kupát (kétszer volt gólkirálya a sorozatnak), az Interrel pedig 2010-ben triplázott.

Hazája csapatában eddig 117-szer szerepelt (amivel rekorder) és 37 gólt szerzett, legutóbb a 2021-es vb-selejtezősorozat legnagyobb meglepetését okozó, Németország elleni idegenbeli győzelem alkalmával. 1-2 életveszélyes, ballábas szabadrúgásra biztosan jó lehet majd az Eb-n is.

Luka Modric (Horvátország)

Amikor legutóbb nemzetközi tornán járt, aranylabdás lett (2018), bár azt megalapozta egy BL-győzelemmel, ami idén biztosan nem fog bekövetkezni. A középpályáról Ivan Rakitic, a csatársorból Mario Mandzukic hiányozhat majd mellőle/előle a három évvel ezelőtti, vb-ezüstérmes gárdából, akik már korábban lemondták a válogatottbeli szereplést. Az ősszel már a 36-ot töltő Modric címeit napestig lehetne sorolni, 2012 óta a Real Madriddal mindent megnyert, amit klubszinten csak lehet, az UEFA és a FIFA számtalanszor beválasztotta egy adott szezon után mindenféle álomcsapatba, korábbi és jelenlegi klasszisok, szakemberek és szakírók a valaha volt egyik legjobb középpályásának tartják, mi pedig nem fogunk velük vitatkozni.

Kepler Laveran de Lima Ferreira, alias Pepe (Portugália)

Modric egykori csapattársa, a 38 éves Pepe soha nem ment a szomszédba keménységért vagy sportszerűtlenségért.

A brazil születésű középhátvéd 2007 és 2017 között 3-3 bajnoki címet és BL-győzelmet gyűjtött a Real Madriddal, 2016-ban pedig természetesen tagja volt az Európa-bajnok portugál válogatottnak, amelyben egyébként eddig 113 alkalommal lépett pályára.

Négy évvel ezelőtt a török Besiktashoz igazolt, két éve pedig visszatért fiatalkori együtteséhez, a Portóhoz, ahol később a csapatkapitányi karszalagot is megkapta. Még mindig tekintélyt parancsol jelenléte és egy ellenfél sem érezheti magát biztonságban, ha ő a környéken van.

A 35 éves Cristiano Ronaldót is felírhatnánk a listára, de el tudja azt képzelni bárki is, hogy az Eb után többé ne húzzon címeres mezt?

Olivier Giroud (Franciaország)

Válogatottbeli pályafutásának nem tett jót, hogy Didier Deschamps hosszú évek után ismét meghívót küldött Karim Benzemának, így az is megeshet, hogy Giroud epizódszereplő lesz az Európa-bajnokságon. A közelmúltban ő, esetleg Anthony Martial (aki nem került be az Eb-keretbe) volt a francia válogatott de facto kilencese, már amikor olyan összeállításban játszott a csapat. Most kapott egy régi-új konkurenst, azt pedig nehéz elképzelni, hogy egyszerre ketten legyenek a pályán. Timo Werner érkezésével a Chelsea-ben is kevesebb szerepet kap, de a rutinja sokat érhet az Eb-favoritnak.

Manuel Neuer (Németország)

Ha eddig bárkinek lett volna kétsége afelől, ki lesz a kezdő a német csapatban, akkor azok is elszálltak Marc-Andre ter Stegen kiválásával. Sőt, minden bizonnyal a 35 éves Neueré lesz a csapatkapitányi karszalag is. Kilenc német bajnoki cím, öt kupagyőzelem, két BL-siker és egy vb-arany 2014-ből, de az Eb még hiányzik az elképesztő eredménylistájáról.

No meg az is, hogy elérje a 100 válogatottságot, de mivel 98-cal áll, ez csak idő kérdése. Ha ezek egyszerre jönnének össze, az méltó befejezése lenne az elmúlt 10 év egyik, ha nem a legjobb kapusának a válogatottbeli szereplésének.

(Borítókép: Luka Modric, Manuel Neuer és Giorgio Chiellini Fotók: Getty Images)

Rovatok