Index Vakbarát Hírportál

Címvédés a láthatáron: csúcsra érhet-e újra Portugália?

2021. június 6., vasárnap 19:12

A portugál labdarúgó-válogatott címvédőként vág neki az idei Európa-bajnokságnak és a játékosokat elnézve joggal bizakodhat Fernando Santos együttese, ugyanis még a 2016-os keretnél is erősebbnek tűnik a mostani csapat. A franciaországi kontinesviadalhoz hasonlóan ezúttal is egy csoportba kerültünk Cristiano Ronaldóékkal, így érdemes közelebbről is megismerni a regnáló aranyérmest.

MI TÖRTÉNT A PORTUGÁL VÁLOGATOTTAL A 2018-AS VB ÓTA?

Szerencséjükre csupa pozitívum, Oroszországban ugyanis alaposan leszerepelt a gárda. Bár a csoportból Spanyolország mögött veretlenül jutott tovább a nyolcaddöntőbe, a Marokkó elleni 1–0-s siker sem volt túl meggyőző, az Irán elleni 11-es döntetlen pedig aztán pláne nem. A nyolcaddöntőben duplázó Edinson Cavani vezérletével Uruguay megálljt parancsolt Portugáliának, Pepe találata csupán a szépítésre volt elég, így 21-es vereséggel búcsúzott a csapat.

Bár voltak olyan hangok, hogy a csalódást keltő világbajnokság a szövetségi kapitány állásába kerülhet, a helyi vezetőség továbbra is bizalmat szavazott Fernando Santosnak és egyelőre aligha bánják a döntésüket.

A Nemzetek Ligája első, 2018/2019-es kiírását megnyerte a csapat, a 2020-as Eb-kvalifikáció pedig annak ellenére sem forgott veszélyben, hogy az ukránok után a szerbekkel is döntetlent játszottak Ronaldóék, ezt követően ugyanis a hátralévő hat meccsükből ötöt is megnyertek, így a Kijevben elszenvedett váratlan, 2-1-es vereséggel is simán jutottak ki a tornára Ukrajna mögött a második helyen. A selejtezősorozat gólkirálya ráadásul 11 találattal Cristiano Ronaldo lett, aki 36 éves kora ellenére továbbra is első számú sztárja az együttesnek.

A 2022-es vb-selejtezőkben eddig háromból két meccset nyertek és vezetik a csoportot, ráadásul arról sem ők, hanem a játékvezetők tehetnek, hogy nem 100 százalékos mérleggel. Szerbiában ugyanis hiába szerzett érvényes gólt Ronaldo a hosszabbításban 22-es állásnál, a sporttársak nem vették észre, hogy teljes terjedelemmel áthaladt a gólvonalon a labda, így nem adták meg a találatot.

A csapat gyengeségei és erősségei

Negatívumot nehéz lenne találni, ha csak azt nem, hogy a sok sztárfutballista kioltja egymást. 

Santos ugyanis a bőség zavarával küszködhet, szinte minden poszton van legalább két hasonló képességű futballistája.

Ám a történelemben többször tapasztalhattunk olyat, hogy a kreatív labdarúgók nehezen alkalmazkodnak egymáshoz, hiába vannak ugyanis egy zenekarban a legjobb egyéni művészek, ahhoz, hogy tökéletes hangzású koncertet adjanak, csapatmunka kell.

Ronaldo-függőségét is kezdi levetkőzni az együttes, ha a Juventus sztárjának éppen rossz napja van, mások is képesek a hátukra venni a csapatot és gólt szerezni. Ráadásul a mostani keret még erősebbnek tűnik, mint a 2016-ban Eb-t nyerő társulat, a Manchester Unitedben remek szezont produkáló Bruno Fernandes, az Atlético Madrid bajnoki címében vezérszerepet játszó Joao Felix, valamint az Angliában szintén aranyérmes City portugál kontingense, Rúben Dias, Joao Cancelo, Bernardo Silva trió is nagyszerű klubélményekkel vághat neki a nemzeti tornának.

A kapitány és a matrózok

A portugál keret a transfermarkt.com adatai szerint 872 millió eurót ér, ezzel Anglia, Franciaország, Németország, Brazília és Spanyolország után a hatodik legértékesebb a világon.

A 66 éves szövetségi kapitány, Fernando Santos 2014 szeptemberében ült le a kispadra a gyenge teljesítmény miatt elküldött Paulo Bento helyére. A vezetőség döntése tökéletesnek bizonyult, a mester irányításával első komoly tornáját, a 2016-os Eb-t megnyerte a csapat, amely egyben Portugália történetének első aranyérme volt a kontinensviadalokon.

A 2018-as világbajnokság már kevésbé sikerült emlékezetesre, Uruguay a nyolcaddöntőben kiejtette az Európa-bajnoki címvédőt. 

Amely azonban az újonnan életre hívott Nemzetek Ligájában aratott végső győzelemmel vigasztalódhatott 2019-ben.

Ahogyan korábban is írtuk, sztároktól hemzseg a portugálok kerete, a csapatkapitánynál, Cristiano Ronaldónál azonban nehéz nagyobbat találni. 36 éves kora ellenére igazi vezére a nemzeti alakulatnak, csapatkapitányként és képességeit ismerve ezen mondjuk nem is lehet csodálkozni. A Juventusszal csalódást keltő szezonja volt, hiszen a BL-ben már a legjobb 16 között kiesett a Portóval szembeni nyolcaddöntős párharcban, a bajnokságban pedig a sorozatos bajnoki címek után ezúttal nemhogy az aranyérem, de a dobogó sem jött össze, csupán negyedik lett a torinói alakulat. Ronaldót a gólkirályi cím kárpótolhatta, 29 találattal a Premier League és a La Liga után a Serie A mesterlövésze címet is bezsebelte.

Bruno Fernandes mellett sem mehetünk el szó nélkül, a Manchester United utóbbi szezonokban történt pozitív felemelkedéséért egyértelműen a 26 éves középpályás a ,,felelős”. Hihetetlen játékintelligenciával rendelkezik, a kapu előterében maga az életveszély, passzai és lövései is gyilkosak. Apró szépséghiba, hogy a vezérszerep és a remeklés ellenére trófea nélkül maradt a szezonban, így vélhetően kettőzött erővel hajt majd az Európa-bajnokságon.

Végül Joao Felixet sem szabad elfelejteni, aki az Atlético Madriddal nyert bajnokságot a Barca és a Real előtt. Főleg ősszel játszott ellenállhatatlanul, azonban ha jó napot fog ki, nincs az a védelem, amely megállítaná.

Korábbi Eb-szereplések

Ahogyan azt korábban már leírtuk, Portugália címvédőként vág neki a mostani tornának, hiszen 2016-ban megszerezte története első Eb-aranyérmét. Érdekes, hogy eddig kellett várni rá, hiszen a portugáloknak korábban is legendás játékosai, vagy inkább generációi voltak, elég csak az Eusebio fémjelezte vb-bronzérmes csapatot említeni a 60-as évekből, de a 2000-es évek eleji Luis Figo vezette társulat is sokak kedvence volt.

A végső sikert leszámítva egyébként háromszor jutott elődöntőbe a portugál válogatott: 

1984-ben, 2000-ben, valamint 2012-ben és mivel az Európa-bajnokságon nem rendeznek bronzmeccset, így ezeken a megmérettetéseken megosztott harmadik helyen zárt.

A legfájóbb emlék viszont alighanem a hazai rendezésű 2004-es viadal, ahol hiába menetelt saját közönsége előtt egészen a fináléig a csapat, ott nem bírt a görögökkel, így be kellett érnie az ezüstéremmel.

Hogy most meddig juthatnak Fernando Santos fiai az jó kérdés, hiszen rengeteg a jó csapat a mezőnyben, ne lepődjünk meg azonban, ha a végelszámolásnál is érdekeltek lesznek Cristiano Ronaldóék.

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az Eb-t?

  • 24862
    Franciaország
  • 11235
    Németország
  • 11019
    Olaszország
  • 10453
    más
  • 9170
    Belgium
  • 7729
    Anglia
  • 2945
    Spanyolország

(Borítókép: Franck Fife / AFP)

Rovatok