Index Vakbarát Hírportál

Marad a Krím az ukrán futballmezen, megy a háborús kiáltás

2021. június 10., csütörtök 17:41

Maradhat a Krímet Ukrajna területeként jelölő országtérkép az ukrán nemzeti válogatott focimezének elején a félszigetet 2014-ben elcsatoló Oroszország legnagyobb bánatára. 

Amellett, hogy Kijev és Moszkva között nyilvánvalóan nincs egyetértés a félsziget hovatartozásában, az orosz fél azt sérelmezte, hogy álláspontja szerint a mez politikai üzenetet közvetít, ami szembemegy az Európai Labdarúgó-szövetség szabályaival. 

Az UEFA nem talált semmi kivetnivalót az országtérképen, mivel az az ENSZ által elismert határokat mutatja – közölte közleményében a szervezet. Oroszország azonban aratott egy félgyőzelmet, a mezeket díszítő „Dicsőség Ukrajnának! Dicsőség a hősöknek!” jelmondat második felének mennie kell.

A 2014-es majdani események után széles körben elterjedt kiáltást a második világháborúra vezetik vissza, az Ukrajna függetlenségéért harcoló Ukrán Felszabadító Hadsereggel és Sztepan Banderával, az Ukrajnában nemzeti hősként, Oroszországban fasiszta háborús bűnösként számontartott nacionalista vezetővel hozzák összefüggésbe. A szovjet múltat őrző, a nácizmus legyőzőjeként magára tekintő Oroszország azonban fasisztának tekinti a nácizmusból is merítő vezetőt, valamint – amikor érdekeiket szolgálta – a nácikkal kollaboráló Ukrán Felkelő Hadsereget.

Az UEFA szerint semmi baj nincs a jelmondat „Dicsőség Ukrajnának!” részével, ám a teljes jelmondatnak már háborús konnotációja van, „politikai természetű, történelmi és katonai jelentőséggel bír”. 

 A Reutersnek a mezben szelfiző Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatala azt nyilatkozta, hogy a szóban forgó két mondat „minden ukrán lelkébe bele van vésve”. 

A mezügy elég nagy port kavart, Andrij Pavelkónak, az ukrán labdarúgó-szövetség elnökének Rómába kellett repülnie tárgyalni az UEFA-val, bár állítása szerint a sportszövetség korábban megadta az előzetes engedélyt a mez dizájnjára.

Ukrajna Oroszországot agresszornak tekinti, mert kirobbantotta a kelet-ukrajnai háborút, és „lélegeztetőgépen tartja” a szakadár népköztársaságokat. Számos ukrán az orosz panaszra reagálva elárasztotta az orosz külügyminisztérium Facebook-oldalát a mezt méltató kommentekkel, nagyjából minden harmadik bejegyzésben kiírták, hogy „Dicsőség Ukrajnának! Dicsőség a hősöknek!” 

A nacionalista kiáltást és Sztepan Bandera rehabilitációját széles körben azzal magyarázzák, hogy Ukrajna identitásának és függetlenségének újradefiniálásához a második világháborúhoz tud legkorábban visszanyúlni, a nacionalista vezető ugyanis egy szabad Ukrajnáért küzdött. A probléma csak az, hogy közben zsidókat és lengyeleket mészároltak le. 

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerint azonban „a sport nem csatatér, hanem a versengés színtere, nem politika, hanem atlétikai aréna”. Még odavetette: 

Váljatok hősökké a sportokban, és meglesz a dicsőségetek is.

Rovatok