Index Vakbarát Hírportál

Magabiztos győzelemmel rajtolt Ausztria az Eb-újonc ellen

2021. június 13., vasárnap 20:00

A labdarúgó Európa-bajnokság C csoportjának nyitómérkőzésén Ausztria találkozott az újonc Észak-Macedóniával. Az előzetes esélyekre rácáfolva nem egyértelmű osztrák fölényben telt a találkozó, a kontinenstornán első ízben szereplő északmacedón válogatott a mérkőzés nagy részében egyenrangú partnere volt ellenfelének. Végül érvényesítette a papírformát 3–1-es győzelmével az osztrák válogatott és fontos sikerrel indította az Eb-t.

A kezdés előtt leginkább a bukaresti időjárással foglalkoztak a csapatok, ugyanis a napok óta szakadó eső komoly problémákat jelentett a gyepszőnyegnek is, így a szokásos meccsnap előtti edzését sem tudta megtartani Franco Foda osztrák szövetségi kapitány.

Az első negyed órában nem alakult ki veszélyesebb helyzet, tapogatózó, taktikai csatát láttunk, de az osztrák válogatott azért igyekezett kézben tartani az irányítást. 

A 18. percben érkezett az első veszélyesebb akció, Marcel Sabitzer bal szélről ívelte be a labdát a kapu előterébe Stefan Laimer irányába, aki a hosszú oldalba továbbította a labdát, megszerezve az osztrák vezetést. Sztole Dimitrevszki kapus tehetetlen volt. (1–0)

A vezető gól után sem dőlt hátra az osztrák válogatott, négy perccel az első találat után Sasa Kalajdzic érkezett az újabb beadásra, célba is vette a kapu közepét de ezúttal az északmacedón kapus résen volt és védeni tudott.

Ezután hidegzuhany érkezett Ausztria számára, Martin Hinteregger egy felszabadítási kísérletnél csapattársát találta el, ami után a labda hátra pattant Daniel Bachmann kapushoz, azonban a csúszós füvön nem tudta megfogni a játékszert, így Goran Pandev senkitől nem zavartatva passzolta a kapuba az egyenlítő gólt. (1–1)

A félidő hátralévő részében Alekszandar Trajkovszki könyöklésért járó sárga lapja volt említésre méltó esemény, döntetlennel vonultak pihenni a csapatok.

A 63. percben indultak be újra az események. A korábbi Fehérvár-játékos Boban Nikolovot ugratták ki tökéletes ütemben, laposan lőtt a kapu irányába azonban Bachmann kiválóan reagált és védte a próbálkozást. A kipattanót Pandev igyekezett még kapu irányába emelni, de lövése messze kapu felett hagyta el a játékteret. 

Másfél perccel később már az északmacedón kapunál alakult ki helyzet, egy jobboldali beadást Michael Gregoritsch csúsztatott tovább rendkívül veszélyesen, Dimitrevszki bravúrral hárított. 

A 78. percben az egyre növekvő osztrák fölénynek végül meglett a gyümölcse, David Alaba bal oldalról érkező tűpontos beadására Gregoritsch érkezett és szerezte meg a vezetést. (2–1)

Az egyre csak fáradó északmacedón válogatottnak válasza már nem érkezett, helyette a 89. percen az első gólt szerző Laimer tálalt a csereként beszálló Arnautovic elé, akinek csak az üres kapuba kellett gurítania a labdát. (3–1)

Az összességében nehéznek induló mérkőzést magabiztosan nyerte meg Ausztria, az újonc Észak-Macedóniának szégyenkezésre nincs oka, történelme első Európa-bajnoki mérkőzésén becsületesen helyt áll. 

EURÓPA BAJNOKSÁG

C CSOPORT, 1. FORDULÓ 

Ausztria–Észak-Macedónia 3–1 (Bukarest)

Gólszerzők: Lainer (18.), Gregoritsch (78.), Arnautovic (89.), ill. Pandev (28.)

Borítókép:  Daniel Mihailescu / AFP

Rovatok