Index Vakbarát Hírportál

Hollandia elszórakozta kétgólos előnyét, de győzött

2021. június 13., vasárnap 22:51

A labdarúgó Európa-bajnokság C csoportjának 1. fordulójában a társrendező Hollandia 3–2-re legyőzte a kétgólos hátrányból hiába felálló Ukrajnát.

Maarten Stekelenburg 38 évesen és 264 naposan új holland Eb-korrekordot állított fel, a korábbit még Edwin van der Sar tartotta, aki 2008-ban 37 évesen és 236 naposan szerepelt kontinensviadalon.

Az ukránoknál a kezdőcsapatban kapott helyet a ferencvárosi Olekszandr Zubkov, aki már a meccs elején helyzetbe kerülhetett volna, de végül nem tudott kapura fordulni, pechjére pedig korán meg is sérült, és már a 13. percben le kellett cserélni.

Addigra elképesztő holland fölénynek örülhetett az amszterdami publikum, Memphis Depay már a 2. percben próbára tette Georgij Buscsant, aki pillanatokkal később Denzel Dumfries ziccerénél is hárított, majd Georginio Wijnaldum kapáslövése szállt kevéssel a léc fölé.

Az ukrán kapus az első fél óra végéhez közeledve Wout Weghorst lábáról lopta le a labdát ziccerben, majd Wijnaldum 16 méteres löketére ért vissza bravúrosan, Dumfries fejesénél pedig szerencséje is volt, így gól nélkül mehetettek pihenőre a felek.

Az első félidőben tíz kapura lövésig jutottak a hollandok, ezzel az oranje lett a negyedik csapat az Eb-n, amely két számjegyű próbálkozást tudott felmutatni a szünetig, és a negyedik, amely ennek ellenére gólképtelen marad...

Ami az első játékrészben elmaradt, a második elején kétszer is összejött!

Az 52. percben Dumfries centerezését csak kiütni tudta az ukrán kapus, Wijnaldum pedig futtából a léc alá lőtte a vezető gólt (1–0).

Egyórányi játékhoz érve megduplázta előnyét a házigazda, Dumfries újabb lehetőséget harcolt ki, ezúttal pedig Weghorst volt a befejező ember (2–0).

Ezen a ponton úgy tűnt, csak a különbség kérdéses, amikor a semmiből jött az ukrán szépítés, Andrij Jarmolenko egy szerencsés kényszerítő után 20 méterről lövésre szánta el magát, óriási gólt ragasztott a jobb felső sarokba (2–1).

Még fel sem ocsúdhattak a hazaiak, amikor már egál volt: Ruszlan Malinovszkij szabadrúgása után Roman Jaremcsuk csúsztatott a hosszúba (2–2)!

Amikor úgy tűnt, hogy a hollandoknak egy ponttal is elégedettnek kell lenniük, jött a csereként beálló Nathan Aké, beadására Dumfries, fejesével pedig csak megnyerte a meccset a házigazda (3–2).

EURÓPA BAJNOKSÁG

C CSOPORT, 1. FORDULÓ

Hollandia–Ukrajna 3–2 (Amszterdam)

Gólszerzők: Wijnaldum (52.), Weghorst (60.), Dumfries (85.), ill. Jarmolenko (75.), Jaremcsuk (79.)

KORÁBBAN

Ausztria–Észak-Macedónia 3–1 (Bukarest)

Gólszerzők: Lainer (18.), Gregoritsch (78.), Arnautovic (89.), ill. Pandev (28.) 

Borítókép: John Thys / AFP

Rovatok