Index Vakbarát Hírportál

Szlovák bravúr, egy kis ferencvárosi Makkal

2021. június 14., hétfő 19:54

A labdarúgó-Európa-bajnokság E csoportjának 1. fordulójában Szlovákia meglepetésre 2–1-re legyőzte az utolsó fél órában emberhátrányban játszó Lengyelországot.

A szlovák válogatottat finoman szólva sem várták favoritnak – erősorrendünkben például csak a 23. helyet kaparintották meg a 24 indulóból –, ehhez képest kifejezetten remek első félidőt produkált a lengyelek elleni nyitányon.

Az első negyedóra végén, egy Ondrej Duda-szóló után már gólt kiáltottak a szlovák szurkolók, de bánatukra a labda csak oldalról rezgette meg a hálót.

Nem sokkal később már összejött a vezető találat, a ferencvárosi Róbert Mak cselezett ki két lengyelt a bal oldalon, betört a 16-oson belülre, majd a rövidre lőtt, és bár ezt még a kapufa hárította, Wojciech Szczesnyről saját kapujába pattant a labda (öngól, 0–1).

Az előny csak még jobban meghozta a szlovákok kedvét, Juraj Kucka távoli lövése zúgott el kicsivel a léc felett, majd hamarosan egy gyenge fejessel is jelentkezett, mielőtt Marek Hamsík mellé szálló lövése érkezett, a szünetre így északi szomszédunk mehetett előnnyel.

A fordulást követően 32 másodperc alatt egyenlítettek a lengyelek, Maciej Rybus passza után Karol Linetty lőtt a hosszú alsóba (1–1).

Óriási fölénybe kerültek ezt követően a pályaválasztók, percekkel később ismét Linetty veszélyeztetett, de Martin Dúbravka védeni tudott, majd Robert Lewandowski szabadrúgását a sorfal hatástalanította.

Amikor már úgy tűnt, hogy a lengyelek bedarálják ellenfelüket, jött Grzegorz Krychowiak butasága, ami miatt megkapta második sárga lapját, így emberhátrányba került az együttese.

A 69. percben élt az emberfórral a szlovák válogatott, Lukás Haraslín lövése még egy védőt érintve az oldalhálóban kötött ki, a szöglet után viszont Milan Skriniar már a jobb alsóba lőtt (1–2).

A lengyelek tíz fővel is próbáltak rendületlenül előretörni, de újabb gólt már nem tudtak szerezni – pedig még a ráadásban is volt egy óriási Jan Bednarek-helyzet –, így meglepetésre szlovák sikerrel indult az E csoport.

EURÓPA-BAJNOKSÁG

E CSOPORT, 1.FORDULÓ

Lengyelország–Szlovákia 1–2 (Szentpétervár)

Gólszerzők: Linetty (46.), ill. Szczesny (18. – öngól), Skriniar (69.)

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az Eb-t?

  • 24862
    Franciaország
  • 11235
    Németország
  • 11019
    Olaszország
  • 10453
    más
  • 9170
    Belgium
  • 7729
    Anglia
  • 2945
    Spanyolország

(Borítókép: Kirill Kudryavtsev / AFP)

Rovatok