Index Vakbarát Hírportál

A Portugál vígjáték, de vajon az lesz-e a portugálok elleni meccsünk?

2021. június 15., kedd 11:09

Egressy Zoltánnak a vérében van a futball. A Portugál című színdarab szerzője – mondhatni természetesen – ott lesz kedd este a Puskás Aréna lelátóján. A papírforma ibériai győzelmet ígér, de ha létezik csapatsport, amelynek a kiszámíthatatlanság a velejárója, akkor az a labdarúgás.

Lassan ikonikus mérkőzéssé nemesednek a Magyarország–Portugália-összecsapások, kiváltképp azok, amelyeket négyévente – jobban mondva ötévente – vív a két csapat az Európa-bajnokságokon. Itt van például a kedd esti vagy inkább délutáni meccs a Puskás Arénában, melyre az egész ország készül. Egressy Zoltán Szép Ernő- és József Attila-díjas író – a kultikus Portugál című színdarab szerzője – vajon milyen érzésekkel várja a mi Eb-nyitányunkat?

Biztosan óriási hangulat lesz a Puskás Arénában, de ettől még ők, a portugálok a jobbak. Gyakorlatilag minden poszton erősebbek, de a futball logikájából ettől még nem következik az, hogy simán győznének is. Ebben – mármint a futball kiszámíthatatlanságában –, mondjuk, lehet bízni. Nekem egyébként az lenne a legideálisabb, ha ez a két csapat a döntőben találkozna még egyszer. Amúgy ez nem is képtelenség, hasonlóra volt már példa, a 2004-es, portugáliai Európa-bajnokságon. Az A csoport nyitányán Görögország 2–1-re legyőzte a portugálokat, aztán szépen menetelt mindkét csapat, egészen a döntőig, ahol megint a görögök győztek, akkor 1–0-ra. 

Egressytől megkérdezni, hogy látott-e már Portugáliában futballmeccset, szinte illetlenség. Körülbelül olyan, mintha Picassótól megkérdeznénk, fogott-e már ecsetet a kezébe?

Természetesen láttam már labdarúgó-mérkőzést Portugáliában, igaz, nem válogatott-találkozót, csak sima bajnokit, de annak is káprázatos volt a hangulata. Szinte leírhatatlan. Portugáliában a focival kelnek és fekszenek az emberek, még sokkal inkább, mint nálunk. 

Ezen a ponton meg kell jegyeznem, hogy vannak azért ma már fanatikusabb futballnemzetek is a magyarnál.

Meg sikeresebbek is

– teszi hozzá Egressy.

Amikor a futball kiszámíthatatlanságáról beszélünk, felmerül a kérdés, ha ekkora a minőségbeli különbség, mint a portugál és a magyar válogatott között, elképzelhető-e meglepetés?

Erre mondom azt, hogy egy meccsen bármi előfordulhat – köti az ebet a karóhoz a drámaíró, mondhatni, foglalkozásához híven. – Tudja, vannak ezek a statisztikák, hogy egy csapat a játékidő nyolcvan százalékában birtokolja a labdát, aztán mégis alulmarad. Úgy, hogy az ellenfél az egész meccsen egyszer lőtt kapura, de abból gól lett. Nem kizárt, hogy ez is hozzájárul a futball hihetetlen népszerűségéhez. A kiszámíthatatlansága. Ezért sem érdekelnek különösebben a statisztikák. Mert a futball egyik legfontosabb attribútuma az esetlegessége. Meg a varázsát is ez adja.

Egressynek van egy friss sztorija is a portugálokkal.

Vasárnap a Margitszigeten jártam, ott laknak ugyanis a portugálok, az egyik szállodában. Portugál sapka volt rajtam, hogy megtévesszem az őröket. De nem sikerült… Kordonnal volt körülvéve a szálló, meg sem lehetett közelíteni. Pedig arra gondoltam, hátha meg tudok beszélni Ronaldóékkal egy döntetlent. 

Muszáj megkérdezni, ott lesz-e Egressy kedd délután a Puskás Arénában.

Ott leszek, szép is lenne, ha nem lennék ott… Ha egy meccset ki lehetne választani, akkor ez lenne az. Remélem, helyt fogunk állni, és azért is szurkolók, hogy a magyar fanatikusok hagyják békén Ronaldót. A B középről beszélek, nem a védőinkről, mert ők ne hagyják békén Cristianót!

Én fogadtam, hogy nem fogunk pont nélkül távozni a csoportból.

Na, ez merész! De nem lehetetlen.

Na és a drámaírónak mi a tippje, ki nyeri az Európa-bajnokságot?

Nekem muszáj volna Portugáliát említenem, de Franciaország a nagy esélyes. Ám szuper lenne egy Franciaország–Portugália-döntő, hiába favorizálják sokan a belgákat. 

(Borítókép: A magyar labdarúgó-válogatott edzése a Puskás Arénában 2021. június 14-én. Fotó: Illyés Tibor / MTI)

Rovatok