Index Vakbarát Hírportál

Hat percen múlt a bravúr, kikaptunk a címvédő Portugáliától

2021. június 15., kedd 19:55

A magyar labdarúgó-válogatott is megkezdte szereplését a részben budapesti rendezésű Európa-bajnokságon, Marco Rossi alakulata kedden délután a címvédő Portugáliával csapott össze. 84 percig remekül tartottuk magunkat, utána viszont egy szerencsés gólnak, valamint Cristiano Ronaldo duplájának köszönhetően a portugálok 3–0-ra megnyerték a találkozót.

A magyarok kezdőjében nem volt meglepetés, Marco Rossi az alábbi csapatnak szavazott bizalmat: 

Gulácsi Péter – Botka Endre, Willi Orbán, Szalai Attila – Lovrencsics Gergő , Kleinheisler László, Nagy Ádám, Schäfer András, Fiola Attila – Szalai Ádám, Sallai Roland.

Az olasz mester ezúttal Holender Filipet, Gazdag Dánielt és Hahn Jánost hagyta ki a meccskeretből, a portugáloknál viszont természetesen a kezdősípszótól ott volt a pályán Cristiano Ronaldo. Mellette olyan klasszisok kerültek be Fernando Santos együttesébe, mint Bernardo Silva, Bruno Fernandes, vagy éppen Diogo Jota.

Az első veszélyes lehetőségre a 6. percig kellett várni, ekkor Jota szánta rá magát lövésre nagyjából 17 méterről, Gulácsi azonban résen volt és kiütötte a bal alsóba tartó próbálkozását. 

Nem sokkal később megint a Liverpool támadója került helyzetbe, Bernardo Silva beadásánál Lovrencsics és Szalai Ádám egymásra várt, Jota azonban szerencsére kapásból fölé bombázott.

A 20. percben Pepe ugratta ki Cristiano Ronaldót, aki 8 méterről állítgatás nélkül tüzelt, Gulácsi azonban nagy bravúrral ezt is hárította, igaz a visszajátszások alapján úgy tűnt, amúgy sem ért volna a találat, mert a Juventus klasszisa lesen volt az indítás pillanatában.

A 27. minutumban Kleinheisler veszített labdát a saját térfelünkön, Ronaldo passza után Bernardo Silva indulhatott meg egyedül Gulácsi felé, Orbán azonban messziről érkezve, tökéletes pillanatban becsúszva blokkolta a lövést.

Az első hazai helyzetre a 37. percig kellett várni, ekkor Sallai bal oldali szabadrúgását Szalai Ádám csúsztatta kapura, pont középre ment azonban a fejes, így Rui Patríciónak nem volt nehéz dolga.

A félidő hajráját megnyomták a portugálok, két ziccerük is volt, Jota közeli lövésénél Gulácsi sokadik bravúrját mutatta be, majd a a liverpooli támadó centerezését Cristiano Ronaldo vágta fölé az ötös vonaláról.

Ettől függetlenül nem lehetett panasz a játékosokra, minden tőlük telhetőt megtettek az első játékrészben, hogy megnehezítsék a címvédő dolgát, ennek pedig szünetben gólnélküli döntetlen volt a jutalma. 

A játékvezetőt viszont jogosan érhette kritika Puskás Arénában szenzációs hangulatot teremtő, több mint 60 ezer magyar szurkolótól, Cüneyt Cakir ugyanis minden véleményes szituációnál a portugáloknak kedvezett...

A második félidőben két perc után máris veszélyeztetett Fernando Santos alakulata, Silva szögletét Pepe bólintotta kapura, Gulácsi azonban vetődve kipiszkálta a jobb alsóba tartó fejest. Érkezett azonban a magyar válasz is, egy szemre is tetszetős akció végén Szalai Ádám lőtt messziről, Patrício azonban magabiztosan fogta meg a távoli próbálkozást.

Az 57. percben ismét biztató támadást vezettünk, amelynek végén Sallai lőtt a 16-os bal sarkáról, a Wolves kapusa csak ütni tudta a labdát, azt viszont sajnos megtette. 

A 68. percben Bruno Fernandes is lövésre szánta el magát jó 25 méterről, Gulácsi eszén azonban a MAnchester United középpályása sem tudott túljárni, szögletre mentett a magyar kapus.

Rossi közben cserélt, Schäfer helyére Loic Nego állt be, Bernardo Silvát pedig Rafa Silva váltotta a túloldalon. Nem sokkal később Sigér Dávid és Schön Szabolcs is érkezett, Sallai és Kleinheisler helyére.

A 80. percben felrobbant a stadion, Schön ment el a bal szélen, majd a rövid alsó sarokba lőtt, sajnos azonban Nego labdája lesen találta az MTK játékosát, így nem adták meg a találatot. A portugálok ellenben a 84. percben szabályos találatot szereztek, nem kis szerencsével: 

Bruno fernandes beadása Szalai Attilán megpattanva került Raphael Guerreiróhoz, akinek lövése Willi Orbán blokkjáról csorgott a kapunkba...

Sajnos két perc múlva pedig már kétgólos volt a hátrányunk, Rafa Silvát rántotta le Orbán a büntetőterületen belül, amiért a magyar védő sárga lapot, a portugálok pedig 11-est kaptak, amelyet Ronaldo könyörtelenül a kapuba bombázott.

A 91. percben aztán egy remek kényszerítő után a portugál csapatkapitány megadta a kegyelemdöfést is, Ronaldo Gulácsit kicselezve passzolt az üres kapuba és kialakította a 3–0-s végeredményt. 

Szégyenkeznie azonban nem kell Marco Rossi csapatának, hősiesen helytállt és emelt fővel készülhet a szombati, világbajnok franciák elleni második csoportmeccsére.

A mérkőzés tudósítását itt olvashatja vissza!

EURÓPA-BAJNOKSÁG
F-CSOPORT, 1.FORDULÓ

EURÓPA-BAJNOKSÁG 
F CSOPORT, 1. FORDULÓ
Budapest, Puskás Aréna. V.: Cakir (török)
Magyarország–Portugália 0–3 (0–0) (Budapest)
Magyarország: Gulácsi – Botka, Orbán, Szalai A. – Lovrencsics, Kleinheisler (Sigér, 78.), Nagy Á. (Varga R., 95.), Schäfer (Nego, 65.), Fiola (Varga K., 88.) – Szalai Á., Sallai (Schön, 77.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi.
Portugália: Rui Patrício – Semedo, Rúben Dias, Pepe, Guerreiro – Danilo, William (R. Sanches, 81.), Bruno Fernandes (Joao Moutinho, 89.) – Cristiano Ronaldo, Diogo Jota (André Silva, 81.), Bernardo Silva (Rafa Silva, 71.). Szövetségi kapitány: Fernando Santos.
gólszerzők: Guerreiro (84.) Ronaldo (87., 91.)

(Borítókép: Szabó Bernadett / AFP)

Rovatok