Index Vakbarát Hírportál

Majdnem lelőtték a mesterlövészek a francia–német meccsre berepülő aktivistát

2021. június 16., szerda 11:40

Balesetet okozott és több embert megsebesített egy Greenpeace-aktivista kedden este Münchenben a Franciaország–Németország labdarúgó-Európa-bajnoki mérkőzés helyszínén.

A férfi motoros ejtőernyővel ereszkedett az Allianz Aréna fölé, majd beleakadt a tetőszerkezetre kifeszített kábelekbe. Az ütközés után az ejtőernyő megbillent és a nézőtér felé zuhant, a tüntetőnek viszont még éppen időben sikerült elkormányoznia az ülések felől a gépét, és a pályán landolt, ahol azonnal elfogták és őrizetbe vették.

A katasztrófát a manőverrel sikerült elkerülni, ám így is több ember megsérült és kórházi kezelésre szorult.

A környezetvédelmi szervezet az eset után közleményben fejezte ki sajnálatát a baleset miatt. Egyúttal jelezte, a terv az volt, hogy aktivistájuk az ejtőernyőről egy nagy latexlabdát ejt a stadionba, aztán az aréna felett továbbrepül.

Sajnos nem alakult minden a terv szerint

– jelezte a Greenpeace, mely a Volkswagen autógyár ellen tüntetett az akcióval.

Joachim Herrmann bajor belügyminiszter elítélte a Greenpeace akcióját, és elmondta, nem sokon múlt, hogy a mesterlövészek is közbeavatkozzanak.

Teljes repülési tilalom van érvényben az egész Eb ideje alatt az Allianz Aréna területén. Feltételezem, hogy a Greenpeace is tisztában van ezzel. A Greenpeace-felirat miatt született az a döntés, hogy a mesterlövészek nem avatkoznak közbe. Ha a rendőrség más következtetésre jutott volna, például, hogy terrortámadásról lehet szó, akkor az aktivistának az életével kellett volna fizetnie a akciójáért 

– fogalmazott a Bildnek a politikus.

Didier Deschamps francia szövetségi kapitány a kispad mellett állt, amikor észlelte a felé tartó aktivistát. A szakember gyorsan reagált, és behúzódott a kispadhoz, így nem esett baja. „Sokkal nagyobb baj is történhetett volna” – mondta a meccs után Deschamps.

Az ügyben megszólalt Joachim Löw is, aki a Német Labdarúgó-szövetség nevében elítélte az akciót. 

(MTI/Index)

Rovatok