Index Vakbarát Hírportál

Cristiano Ronaldónak nem sok köze volt a Coca-Cola árfolyamához

2021. június 18., péntek 10:57

Bejárta a világsajtót a hír csütörtökön, hogy Cristiano Ronaldo akciója jelentősen csökkentette a Coca-Cola árfolyamát. A portugál labdarúgó a magyar válogatott elleni, Európa-bajnoki mérkőzés előtti sajtótájékoztatón félretette az Eb hivatalos szponzorának üdítőjét, és a víz fontosságára hívta fel a figyelmet. Azonban úgy fest, ennek nem volt köze a cég árfolyamának csökkenéséhez.

Szinte a teljes világsajtón átszaladt a hír – ahogy mi is megírtuk –, hogy Cristiano Ronaldo erős túlzással, de bedöntötte a Coca-Cola árfolyamát, holott úgy fest, a szelvényvágás napja (ex-dividend date) miatt esett az árfolyam – illetve nem is úgy fest, hanem tény, hogy hétfőn 42 centtel emiatt csökkent az árfolyam.

Kezdjük a történet elején! A Coca-Cola még április 21-én döntött az osztalék mértékéről – a cég negyedévente fizet osztalékot a részvényeseinek: július 1-jén részvényenként 42 centet fizet majd a cég. A vonatkozó negyedévre pedig az kap osztalékot, akinek a szelvényvágás napján van részvénye – ha előtte eladja, akkor le is mond az osztalékról –, ez a nap pedig június 14. volt.

Nagyjából itt kapcsolódik be a történetbe Cristiano Ronaldo: ugyanis

a portugálok sajtótájékoztatója a szelvényvágás napjára esett.

Ezt pedig azért fontos rögzíteni, mert ezen a napon – még a kereskedés kezdete előtt – minden nyitott tőzsdei megbízás értéke automatikusan csökken a részvényenkénti osztalék összegével –, jelen esetben 42 centtel.

A Coca-Cola papírjai pedig a pénteki záró árfolyamhoz (56,16 dollár) képest 47 centes mínuszban (55,69 dolláron) kezdték a kereskedést a New York-i tőzsdén. Az alábbi grafikonon is jól látható, hogy

Ronaldo még hozzá sem nyúlt a kólásüvegekhez – a sajtótájékoztató ugyanis eleve a New York-i tőzsdenyitás után, 15.45-kor kezdődött –, a kólarészvények árfolyama már 55,25 dolláron állt.

Innen pedig szinte nem is gyengült tovább – a napi mélypontja egyébként 55,20 volt, ami innen mindössze 5 centtel volt lejjebb.

A napot végül 55,55 dolláron zárták a Coca-Cola részvényei, azaz ha jobban megfigyeljük, a kólaüveges incidens után végül 30 centes pluszt hozott össze az üdítőital-gyártó cég papírja – ha innen nézzük, akkor

a Coca-Cola piaci értéke nemhogy csökkent, de még nőtt is Ronaldo akcióját követően,

a 4,31 milliárd részvény esetében ugyanis a 30 centes emelkedés közel 1,29 milliárd dolláros pluszt jelent a cégértékben. Bár valójában, a grafikont tekintve a portugálok csapatkapitányának érdemben nem sok hatása volt a Coca-Cola árfolyamára. Legalábbis rövid távon – aztán meglátjuk, mennyien isznak majd a jövőben kóla helyett vizet.

(Borítókép: Cristiano Ronaldo a magyar válogatott elleni mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón. Fotó: Getty Images Hungary)

Rovatok