Index Vakbarát Hírportál

Nehéz helyzetben a horvátok, döntetlent játszottak a csehekkel

2021. június 18., péntek 20:05

A labdarúgó-Európa-bajnokság D csoportjának második fordulójában Horvátország és Csehország nem bírt egymással. A világbajnoki ezüstérmes horvát válogatott két meccsen egyetlen pontot szerzett eddig.

Ellentétes előjelekkel érkezett a két csapat az összecsapásra: Csehország Patrik Schick duplájával, köztük a 45,4 méterről szerzett bombával 2–0-ra legyőzte Skóciát, Horvátország viszont egygólos vereséget szenvedett Angliától.

Cseh labdabirtoklási fölénnyel kezdődött a mérkőzés, a harmadik percben Vladimir Coufal próbálkozott, de Domagoj Vida blokkolta a lövést. Nem sokkal később Tomás Soucek fejelt a léc fölé egy szöglet után. A kilencedik percben Ante Rebic harcolt ki szabadrúgást 24 méterre a cseh kaputól, Dejan Lovren jócskán fölé lőtt.

A 12. percben cseh lehetőség következett, Lovren nem a legjobb helyre csúsztatott egy jobbról érkező beadást, Jakub Jankto a 16-oson belülről kapásból méterekkel a kapu fölé lőtt. A 19. percben Jankto labdája eljutott a túloldalon Coufalhoz, aki középre gurított, de Schick tíz méterről eltörte a lövést.

A 21. percben hosszú indítást kapott Rebic, a cseh kapus, Tomás Václík a horvát támadóra rúgta a labdát, ami ezután a kapu mellé pattant. 23 percet kellett várni az első kaput eltaláló lövésre, Luka Modric adta középre, Perisic 13 méterről pont oda helyezett, ahol Václík állt.

A 32. percben Schick kapott egy könyököst a levegőben Lovrentől, csúnyán vérzett a cseh játékos orra, miközben a videóbíró vizsgálta a 16-oson belül történt esetet, az ítélet: büntető.

A sértett vérző orral értékesítette a tizenegyest, ezzel megszerezve a vezetést Csehországnak.

Schick harmadik találatát jegyezte a tornán, egyedül vezeti a góllövőlistát. Rebic rögtön egyenlíthetett volna, de az ötös bal sarkától méterekkel lőtt mellé.

Zlatko Dalic két helyen is változtatott csapatán a szünetben, Rebic és Josip Brekalo helyére érkezett Bruno Petkovic és Luka Ivanusec.

Rögtön a második félidő elején egyenlített Horvátország, Ivan Perisic egy, a félpályánál gyorsan elvégzett szabadrúgással lépett ki, befelé cselezett, és jobbal nyolc méterről a hosszúba lőtt.

Az 53. percben már érkezhetett is volna a cseh válasz, Soucek jobbról, 18 méterről ha nem is sokkal, de célt tévesztett.

A 62. percben Dominik Livakovic mentett Jankto elől az ötös bal sarkánál, ezt követően Modricnak is volt egy fontos, jó ütemű becsúszása a saját kapuja előtt. A 73. percben Perisic akár kapura is fejelhetett volna, de inkább lekészítette a labdát a tizenhatoson belül Nikola Vlasicnak, aki 11 méterről tüzelt fölé. A 89. percben még volt egy horvát lehetőség, Petkovic hét méterről lőhetett, de mentett Coufal.

Horvátország ezzel a döntetlennel nehéz helyzetbe került, két meccsen egy pontot szerezve a csoport harmadik pozícióját foglalják el. A csehek viszont négy egységgel az élen állnak, egy esti angol győzelemmel ez még változhat.

EURÓPA-BAJNOKSÁG
D-CSOPORT, 2. FORDULÓ
Horvátország–Csehország 1–1 (Glasgow)
Gólszerzők: Schick (37.), ill. Perisic (47.)

(Borítókép:  Lee Smith / Pool / Getty Images)

Rovatok