Index Vakbarát Hírportál

Hősies küzdelem után pontot szereztünk a világbajnok ellen

2021. június 19., szombat 17:00

A labdarúgó-Európa-bajnokság F csoportjának második fordulójában Magyarország hősies küzdelem után 1–1-es döntetlent játszott a világbajnok Franciaország ellen. Marco Rossi csapata óriásit küzdött, az első félidő hosszabbításában Fiola Attila révén a vezetést is megszerezte, Antoine Griezmann azonban egyenlített, fordítania viszont nem sikerült a vb-címvédőnek.

Az olasz szövetségi kapitány egy helyen változtatott a portugálok elleni összecsapáshoz képest, Lovrencsics Gergő helyett Nego Loic került a középpálya jobb oldalára:

GULÁCSI péter – BOTKA Endre, willi ORBÁN, SZALAI Attila – NEGO loic, NAGY Ádám, KLEINHEISLER lászló, SCHÄFER andrás, FIOLA attila – SZALAI Ádám, SALLAI Roland.

Hogy a franciák mennyire vették komolyan a mérkőzést, arról a kezdőcsapatuk árulkodott: Didier Deschamps mindössze egy helyen módosított a németek elleni rangadóhoz képest, Lucas Hernández helyét Luca Digne vette át a védelem bal oldalán, de a legnagyobb sztárok, mint Paul Pogba, Antoine Griezmann, Karim Benzema vagy éppen Kylian Mbappé a kezdő sípszótól a pályán voltak.

Az első percekben meglepően bátran lépett fel a magyar csapat, nem illetődött meg a világbajnoki címvédőtől, a kedélyeket csak Michael Oliver játékvezető döntései borzolták, aki csakúgy, mint a portugálok ellen Cüneyt Cakir, a kétes szituációknál a magasabban jegyzett ellenfél javára ítélt...

Az első ziccer mégis a franciák előtt adódott: 

a 14. percben egy szépen kigurigázott akció végén Benzema lőtt középről, Gulácsi kikapta a próbálkozást a jobb alsó sarokból, a kipattanót viszont Griezmann szerezte meg és lőtte rá, a magyar kapus azonban a torna eddigi legnagyobb védését bemutatva azt is hárította.

Nem sokkal később Mbappé fejét találta meg egy bal oldali beadás, a PSG fiatal klasszisa azonban a kapu mellé bólintott. Addigra már egy távoli Kleinheisler-lövést mi is feljegyezhettünk, Hugo Llorisnak azonban kapuscsemege volt a kísérlet. 

A 24. percben, éppen az ivószünetet megelőzően Szalai Ádámot kellett ápolni, aki először úgy tűnt, a rekkenő hőségtől lett rosszul, ám később kiderült, egy ütést kapott a fejére, emiatt A csapatkapitány nem is tudta folytatni, Nikolics Nemanja váltotta.

A Vidi támadóját üdvözlésképpen Griezmann lőtte fejbe egy szabadrúgásból, ő is az orvosi stáb segítségére szorult, de szerencsére nem volt nagy a baj.

A 31. percben újabb százszázalékos francia lehetőség maradt ki, Mbappé készített le a második hullámban érkező Benzemához, aki a kővé dermedt Gulácsi és a kapu mellé passzolt 10 méterről. Szinte azonnal ezt követően Mbappé varázsolt a 16-oson belül, három magyar védőt is kicselezett, ám a lövése elsuhant a jobb kapufa mellett.

A félidő hajrájában már nagy volt a franciák fölénye, a hősiesen küzdő magyar csapat azonban állta a rohamokat, sőt! 

Sallai ugratta ki remekül Fiolát, aki ziccerben vezethette Llorisra a labdát, majd csatárokat megszégyenítő higgadtsággal a jobb alsó sarokba gurított.

Leírni is hihetetlen, átélni még inkább, a szünetben 1–0-ra vezettünk a regnáló világbajnok ellen!

A második játékrész elején Franciaország próbálta növelni az iramot, a remekül záró magyar védelem ellen azonban továbbra sem találta az ellenszert. Az 56. percben Deschamps cserére szánta el magát, Adrien Rabiot helyére Ousmane Dembélé érkezett. 

A Barcelona szélsője nem tétlenkedett, azonnal lőtt egy sistergős kapufát, miután a jobb oldalon lerázta magáról védőit.

A 66. percben aztán a portugál meccsen tapasztalt pechszéria sajnos folytatódott: Mbappé centerezése a menteni igyekvő Orbán lábáról Griezmann elé pattant, aki szemben a kapuval, 7 méterről nem hibázott, és egyenlített.

Marco Rossi is változtatott, Cseri Tamás jött be Schäfer András helyére, a túloldalon pedig Benzemát a BL-győztes Olivier Giroud, Pogbát pedig Corentin Tolisso váltotta. A 82. percben megint Gulácsi mentette meg a csapatot, Mbappé lőhetett tisztán a 16-oson belülről, ám a magyar kapus hárította a ziccert.

A hajrára Dembélé megsérült, helyette Thomas Lemar érkezett.

Sem ő, sem más nem tudott azonban egyenlíteni, így az eredmény nem változott: Marco Rossi csapata pontot szerzett a világbajnok ellen!

A magyar válogatott utolsó csoportmeccsét június 23-án, szerdán vívja Münchenben 21.00 órától Németország ellen.

EURÓPA-BAJNOKSÁG

F CSOPORT, 2. FORDULÓ

MAGYARORSZÁG–FRANCIAORSZÁG 1–1 (1–0)

Budapest, Puskás Aréna, Vezette: Oliver (angol)
MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Botka, Orbán, Szalai A. – Nego, Nagy Á., Kleinheisler (Lovrencsics 84.), Schäfer (Cseri 75.), Fiola – Szalai Á. (Nikolic, 24.), Sallai R. Szövetségi kapitány: Marco Rossi
FRANCIAORSZÁG: Lloris – Pavard, Kimpembe, Varane, Digne – Rabiot (Dembélé 57; Lemar 87.), Pogba (Tolisso 76.), Kanté – Mbappé, Benzema (Giroud 76.), Griezmann. Szövetségi kapitány: Didier Deschamps.
Gólszerző: Fiola (45+2), ill. Griezmann (66.)

(Borítókép: Franck Fife / AFP)

Rovatok