Index Vakbarát Hírportál

Már 50 ezren követelik, hogy szivárványos stadion fogadja a magyarokat Münchenben

2021. június 19., szombat 19:54 | aznap frissítve

Már több mint 51 ezer aláírás összegyűlt azon a petíción, amelyet azért indítottak  el, hogy a június 23-i Németország–Magyarország Európa-bajnoki futballmérkőzésre a szivárvány színeivel világítsák ki a helyszínt, a müncheni Allianz Arénát.

Mindez azért van, mert a magyar Országgyűlés június 15-én fogadta el azt a törvényt, amely tiltaná, hogy a 18 év alattiaknak beszéljenek a homoszexualitásról és a transzszexualitásról. Ez azt jelenti, hogy a magyarországi iskolákban korlátoznák a felvilágosító foglalkozások témakörét. Ilyen foglalkozásokat ráadásul csak olyasvalaki vagy olyan szervezet tarthat, akit és amelyet jogszabályban kijelölt szerv nyilvántartásba vesz.

A Change.org portálon elindított német aláírásgyűjtés Jürgen Muthhoz, az Allianz Arena ügyvezető igazgatójához, Aleksander Čeferin UEFA-elnökhöz, Fritz Kellerhez, a Német Labdarúgó-szövetség elnökéhez és Andreas Junghoz, az FC Bayern München igazgatójához fordul az ügyben. A szövegezés szerint a petíció támadásnak tartja a törvényt az emberi jogok és a szabadságjogok ellen. Megjegyzik azt is, hogy mindez egy olyan szövetséghez tartozó országban történt, amelyben az emberi jogok európai egyezményét tisztelni és védeni kell.

Az Allianz Arena egyébként az FC Bayern München stadionja. Egyszer már kivilágították a szivárvány színeivel a melegekkel vállalt szolidaritás jeléül, mégpedig 2016. július 9-én, a müncheni Pride-felvonulás napján.

CitizenGo portálon eközben ellenpetíció indult, amely azt követeli, hogy ne világítsák ki a müncheni stadiont, mert az csak egy sportesemény átpolitizálását jelentené. Ez a petíció jelenleg 12 966 támogató aláírásnál tart.

(Borítókép: Alexandra Beier / Getty Images)

Rovatok