Index Vakbarát Hírportál

Hibátlan Hollandia érkezik a Puskás Arénába

2021. június 21., hétfő 19:53

A labdarúgó Európa-bajnokság C-csoportjának harmadik fordulójában Hollandia 3–0-ra legyőzte Észak-Macedóniát, így hibátlan mérleggel lett első, és készülhet a budapesti nyolcaddöntőjére, Ausztria pedig 1–0-ra verte az ukránokat, ezzel csoportmásodikként zárt.

Észak-Macedónia–Hollandia 0–3 (0–1)

Ennek a találkozónak igazából semmi tétje nem volt, hiszen a hollandok már biztosan csoportelsőként, az északmacedónok pedig sereghajtóként készülhettek az összecsapásra.

A 9. perc végén a vendégek kezdhettek ünnepelni, de kicsit korán tették, Ivan Tricskovszki ugyanis kicsivel előrébb helyezkedett, így les miatt nem volt érvényes a találata.

A félidő derekán az utolsó válogatott mérkőzését játszó Goran Pandev remek előkészítése után Alekszandar Trajkovszki távoli lökete csattant a bal oldali kapufán, majd újra Pandev került főszerepbe, amikor Daley Blind faultgyanús módon szerelte a holland 16-os előterében, a kontra végén pedig Donyell Malen centerezését Memphis Depay váltotta gólra (0–1).

Depay a legutóbbi tíz válogatott meccsén kilencszer volt eredményes. Ő és Denzel Dumfries is kétgólos az Eb-n, a hollandok legutóbb a 2008-as viadalon tudtak felmutatni egynél több duplázót.

Félórányi játékot követően Sztole Dmitrievszki védte bravúrral Denzel Dumfries közeli lövését, a szünet előtt pedig Depay nagy szólója maradt ki, így egygólos előnnyel mehettek a szünetre a hazaiak.

A fordulást követően Tricskovszki a saját kapuja előterében jeleskedett, Matthijs de Ligt szöglet utáni fejesét hatástalanította a gólvonalon.

Bár ezt még megtette, néhány pillanattal később már a hálóban volt a labda, ezúttal Depay volt előkészítő, a középen érkező Georginio Wijnaldum pedig az üres kapuba passzolt, így ő is megszerezte a második találatát az Eb-n (0–2).

Az 56. percben a korábbi újpesti Enisz Bardi veszélyeztetett szabadrúgásból, de Maarten Stekelenburg a helyén volt, ezt pedig büntették a hollandok, ismét Wijnaldum volt eredményes, aki ezzel beérte Cristiano Ronaldót és Patrik Schicket a góllövőlista élén (0–3).

Innentől kezdve csak az volt a kérdés, mekkora vereségbe futnak bele a vendégek, Wijnaldum nem sokkal később újabb gólt szerezhetett volna – kissé fölé pörgetett –, majd a csereként beálló Wout Weghorst lőtt a lécre.

Pandev díszsorfal mellett vonult le a pályáról, Darko Csurlinov pedig kis híján góllal búcsúztatta, de ő is lesről indult.

Újabb érvényes találat így már nem esett, a holland válogatott hibátlan mérleggel nyerte meg a csoportját, és készülhet a budapesti nyolcaddöntőjére.

Ukrajna–Ausztria 0–1 (0–1)

A csoport másik meccsének nagy kérdése az volt, hogy egy békés döntetlennel kéz a kézben besétálnak-e a legjobb 16 közé a csapatok, vagy az osztrákok nem elégszenek meg a csoport harmadik helyével és megpályázzák a másodikat.

Nos, már az első percekben úgy tűnt, hogy utóbbi történik, Franco Foda együttese ugyanis sokkal nagyobb elánnal vetette bele magát a küzdelembe. 

A fölény a 21. percben góllá érett: David Alaba szögletét Christoph Baumgartner az ötösről védőjét megelőzve a kapuba piszkálta.

A gólszerzőt nem sokkal később sérülés miatt le kellett cserélni, csapata azonban továbbra is támadásban maradt, Marko Arnautovic hagyott ki két hatalmas helyzetet, miközben Andrij Sevcsenko játékosainak erejéből 45 perc alatt mindössze egyetlen kaput eltaláló lövésre futotta. 

A második játékrészre sem változott igazán a játék képe, a rendkívül rossz napot kifogó Ukrajna teljesen veszélytelen volt Daniel Bachmann kapujára, pedig egy győzelemmel, két vereséggel és három ponttal matematikailag még egyáltalán nem biztos a helyük a nyolcaddöntőben.

A 88. percben jegyezhettük fel az első ukrán lehetőséget, Ivan Jaremcsuk lőtt éles szögből nem sokkal a jobb kapufa mellé.

A végén már nem változott az állás, az osztrákok így csoportmásodikként továbbjutottak ÉS LONDONBAN AZ OLASZOKKAL TALÁLKOZNAK, SEVCSENKÓÉK VISZONT MÉG IZGULHATNAK.

EURÓPA-BAJNOKSÁG 

C-CSOPORT, 3. FORDULÓ

Észak-Macedónia–Hollandia 0–3 (Amszterdam)

Gólszerzők: Depay (24.), Wijnaldum (51., 58.)

Ukrajna–Ausztria 0–1 (Bukarest)

Gólszerző: Baumgartner (21.)

A csoport végeredménye: 1. Hollandia 9 pont (8–2), 2. Ausztria 6 (4–3), 3. Ukrajna 3 (4–5), 4. Észak-Macedónia 0 (2–8)

(Borítókép: Laurens Lindhout/Soccrates/Getty Images)

Rovatok