Index Vakbarát Hírportál

Szoboszlai mozi és csajozás helyett mindent a focira tett fel

2021. június 23., szerda 18:02

Bár Szoboszlai Dominik nem tagja az Európa-bajnoki utolsó csoportmérkőzésére készülő magyar labdarúgó-válogatottnak, hiszen még nem épült fel teljesen több mint fél éve húzódó szeméremcsont-gyulladásából, ettől függetlenül ő napjaink toronymagasan legértékesebb magyar labdarúgója. Teljesen természetes, hogy a Forbes júniusi száma címlapsztoriban mutatja be a húszéves fehérvári srácot, a Bundesliga idei ezüstérmese, az RB Leipzig sztárját.

„A szeme idősebbnek tűnik a koránál, mintha benne lenne a munka, amit elvégzett, és az elhivatottság, ami a cél felé hajtja. Válaszai rövidek, lényegre törők, mondja is, hogy nem szereti túlspilázni a dolgokat.”

Ezzel a felütéssel indul a cikk, amelyből kiderül, hogy az újságíró Esterházy Mátyás, Szoboszlai ügynöke belvárosi irodájában beszélgetett a támadó középpályással. 

Nem az interjúkat nem szeretem, csak nem bírok sokáig egy helyben ülni, és hallgatni a kérdéseket – indokolja Dominik, hogy miért izeg-mozog folyton.

A játékos éppen túl van középszintű érettségijén történelemből. Eredetileg tavaly érettségizett volna, de a járványhelyzet miatt inkább nem utazott haza akkori klubjától, Salzburgból, és eltolták egy évvel a vizsgákat.

Persze, tanultam rá – legyint. – A pályafutásom utáni időszakra gondoltunk, hogy jó lenne egy érettségi, érdemes lenne megcsinálni.

Megtudjuk, hogy amióta az eszét tudja, Dominik BL-győztes játékos akar lenni, sosem járt más a fejében.

Gyerekkorában a kedvenc csapata a Real Madrid volt, kedvenc játékosa Cristiano Ronaldo, de soha egy posztert sem ragasztott ki a szobájába róla, nem is leste a mozdulatait. Szerette, de nem másolta.

Sosem kellett unszolni a sok edzésre, egész kicsi korában felfogta, hogy nincs csavargás, nincsenek bulik, nincs mozizás a barátokkal, kizárólag edzés van. Úgy meséli, minden szociális élményből kimaradt, amelyben kortársainak része volt, de nem is igazán tudja, mit hagyott ki, nem ismer más életet.

Dominik sztoriját és személyiségét nem lehet megérteni az édesapja nélkül. Szoboszlai Zsolt – első edzője, mentora, támasza és pénztárosa – fia szinte minden döntésében kulcsszerepet játszik ma is. Szoros kapcsolatukról mindketten meséltek, azt mondják, Dominik gyerekkorában idejük nyolcvan százalékát töltötték együtt. 

Dominik a Főnix Gold FC-ben lett futballista. A Főnixet három lelkes atya, Szoboszlai Zsolt, Molnár Csaba és Bolla László alapította 2007-ben, mert úgy látták, a hazai utánpótlás-nevelés képtelen megadni gyerekeiknek azt az elitképzést, amelyet elképzeltek nekik.

A három apa három fián, Szoboszlai Dominikon, Molnár Dominikon és Bolla Bendegúzon már kiskorukban is látszott, hogy tehetségesek, a szülők Szoboszlai Zsolt módszereivel akarták képezni őket. A Főnix két dologban különbözik a honi futballakadémiáktól, e kettő közül a fontosabb: már hatéves koruktól szinte kizárólag a technikai képzettségre helyezik a hangsúlyt a gyerekek oktatásában.

Az edzéseken a kicsik vég nélkül gyakorolják a labdakezelést, hogy 14 éves korukra, amikor felkerülhetnek az akadémiákra, már a lehető legmagasabb szintű technikai tudásuk legyen.

Mivel a műhely pénzügyileg még most sem önállátó, az alapítók is beszállnak a finanszírozásba, de ennek részleteit nem árulják el. Az egyesület bevételei a szponzori támogatások, a cégektől érkező taotámogatás, a gyerekek havi tízezer forintos tagdíja, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) által folyósított alaptámogatás és a produktivitási díj, valamint a volt főnixesek igazolásai után járó működési költségtérítés.

Ezenfelül nem kötelező, de elvárják a volt főnixesektől, hogy szponzorálják alma materüket. Szoboszlai Dominik, valamint Esterházy Mátyás cége, az EM Sports Consulting Kft. is rendszeresen támogatja az egyesületet.

Sokat elmond Dominik mentalitásáról és munkamoráljáról, hogy az apja által alkalmazott legdurvább büntetés, amitől a fia a legjobban félt, hogy nem mehetett edzésre.

Ez volt a lehető legrosszabb, de tudta, hogy ezzel lehet a legjobban megfogni engem.

Nyilván csak az edzésről volt szó, a meccsen játszania kellett, ő volt egyértelműen a Főnix legkiemelkedőbb játékosa. 

„Minden tornán ő volt vagy a gólkirály, vagy a legjobb játékos” – így meséli a hazai első osztályú MOL Fehérvár FC-ben (korábban Videoton) játszó, a Dominiknál egy évvel idősebb volt főnixes Bolla Bendegúz. Dominikkal kiskoruk óta ismerik egymást, Bendegúz apja, Bolla László részt vett a Főnix megalapításában. Bendegúz is azt mondja: „A fociról szólt az életünk, minden olyasmi, amit egy 15-16 éves srác csinál, bulik, csajozás, nekünk mind kimaradt.”

Ő és csapattársai is szerették Zsoltot, de tartottak is tőle, az egész csapat látta, milyen kemény Dominikkal. 

Szoboszlait 15 évesen elvitte volna a Red Bull Salzburg, de mivel az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szabályai szerint 16 évesnél fiatalabb játékos nem igazolhat külföldre, Dominik 15 évesen kétlaki életbe kezdett. Hétközben a salzburgi akadémián edzett, hétvégére pedig hazahozták hivatalos, új klubcsapatához, az MTK-hoz, hogy minél több tétmeccset játsszon. Ám mivel hétközben nem az MTK-val edzett, alig lépett pályára a hazai bajnoki meccseken. Megviselte: itthon hiába volt a legjobbak közt, alig játszott, állandó csereként kapott csak lehetőséget. 

Németül egy árva szót nem beszélt, és egyedül volt Salzburgban. Már az első edzésen megkóstolták, egy passz után az egyik idősebb játékos úgy megrángatta, hogy kettészakadt rajta a megkülönböztető mez. Válaszul lekönyökölte ellenfelét, nem is szekálták többé.

Az apai kontroll Ausztriában sem szűnt meg. Zsolt kezelte – és kezeli még mindig – Dominik fizetését. (Ingatlanba fekteti, úgy véli, a tőzsde, a kriptovalutázás ostobaság.) A fiú, mondhatni, zsebpénzt kapott a klubtól kapott fizetéséből, és leginkább ruhákra, cipőkre költötte – ma is az öltözködésre áldoz a legtöbbet. Minden nagyobb kiadást meg kellett beszélnie az apjával.

Imádom az órákat, akartam egy Rolexet, mert a legtöbb csapattárs abban járt, de apa mondta, hogy 16 évesen ne legyen Rolexem, majd ha megdolgoztam érte.

A többit már tudjuk. Dominik befutott a Salzburgnál, majd januárban elvitte az RB Leipzig, körülbelül 22 millió euróért.

Hogy mennyi mostanság Szoboszlai fizetése, az üzleti titok, a Lipcse nem hozta nyilvánosságra, de a Forbesnál kiszámolták, hogy durván 60 000 euró lehet hetente, ami 21 millió forintnak felel meg. Ismételjük: nem havonta, hetente. 

2019 szeptemberében bemutatkozott a klubfoci csúcsát jelentő Bajnokok Ligájában, a belga Genk ellen góllal debütált – a dátumot, mint élete egyik fontosabb időpontját, egyből felvarratta a karjára.

Salzburgban már felmerült, hogy akarna saját kocsit, de mivel a klub biztosított neki egy Audi A5-öst, Zsolt annyit mondott, ha feljebb igazol egy szinttel, kaphat saját luxusautót.

Az RB Leipzig már ez a szint, Dominik azóta egy G63-as Mercedesszel jár.

Fogtam a fejem, hogy minek egy húszéves kölyöknek ilyen autó, de megígértem, ő meg megdolgozott érte – így Zsolt.

Itt tartunk most, Szoboszlai még mindig nem játszhat, és a tévében nézi a válogatott szerda esti, Németország elleni Eb-csoportmérkőzését. Zárszóként így fogalmaz: 

Az lenne a legjobb, ha tíz év múlva, amikor egy kiskölyök elkezd focizni, én lennék kint poszterként a falán.

(Borítókép: Szoboszlai Dominik a Magyarország–Olaszország U21-es labdarúgó felkészülési mérkőzésen a fővárosi Szusza Ferenc Stadionban 2017. október 5-én. Fotó: Kovács Tamás / MTI)

Rovatok